Valtio antoi avustusta seniorikampuksen kehittämiseen

0
Sairaalatiellä on neljä vuokrarivitaloa ja niissä 40 asuntoa. Niiden yhteyteen kehittellään ikäihmisten parempia asumisoloja, elinympäristöä ja palvelujen saatavuutta.

Sairaalatien rivitaloihin kaavailtu ikäihmisten asumisen ja yhteisöllisyyden hanke, niin kutsuttu seniorikampus, sai ympäristöministeriöltä avustusta. Noin 60 600 euron summa aiotaan käyttää toimintamallin suunnittelemiseen. Kaupungin rahoitusosuus on 40 000 euroa.

Toimintaa suunnittelemaan palkataan projektipäällikkö mitä pikimmiten. Hän vastaa hankkeen käytännön suunnittelusta. Hankerahalla suunnitellaan muun muassa, millaisia muutoksia asuntoihin pitää tehdä, jotta niistä saadaan esteettömiä, ja miten piha-alueita tulee kohentaa.

– Asuntojen remontoinnille tulee pieni aikalisä, kertoo perusturvajohtaja Marjaana Sorokin. Talojen kattoja kyllä jo uusitaan tänä kesänä.

Ennen erityisavustuksen hakua kaupunki oli jo varannut rahaa neljän Sairaalatien vuokrarivitalon asuntojen kunnostamiseen. Asuntoja on 40.

– Tarkoitus on saada ARA (Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus) mukaan ja hakea sieltä rahallista tukea asuntojen remontteihin, jatkaa Sorokin. Ympäristöministeriön avustus ei ole tarkoitettu remontointiin, vaan toiminnan kehittämiseen.

Sairaalatien vanhusten rivitalot on tarkoitus remontoida esteettömiksi ja ikäihmisystävällisiksi, sekä rakentaa yhteistä tilaa, jossa viettää aikaa. Yhteydessä voisi olla muun muassa päivätoimintaa ja seniorineuvolaa.

Korjaamiset on tarkoitus saada päätökseen ensi vuoden kesään mennessä. Ja sitä mukaa myös toiminta pyörimään.

Seniorikampus on asumisen välimuoto kodin ja tehostetun palveluasumisen välillä, jossa esimerkiksi kotihoidon palvelut auttavat. Somerolla myös terveyskeskuksen palvelut ovat lähellä.

Kampus tukee ikäihmisten asumista ja elämistä; tuo seuraa ja turvaa.

Työn alla on myös kehitellä oma somerolainen sana asumisyhteisölle, ja jättää amerikkalaiselta kalskahtava ”seniorikampus” unholaan.

Kotihoidon esimies Mari Paasikivi ehdottaa, että nimi voisi liittyä jotenkin Tervaskantoon, Katajakotiin tai vaikkapa henkilöihin, jotka ovat tehneet paikkakunnalla vanhusten eteen töitä.

– Nimen keksimiselläkin osallistutetaan asukkaat hankkeeseen, toteaa perusturvajohtaja.