Vauhtia ja komeita kaaria

0
Teemu Holttinen (keskellä). Kuva Kari Eerikäinen

Teksti Juha Laakso/Aulis Tiensuu, kuvat Kari Eerikäinen

Kauden henkilökohtainen kärkitulos lämmitti Henri Liipolan mieltä.

Someron Esan moukarilingot Silja Kosonen ja Henri Liipola räväyttivät komeat voittokaaret seuransa järjestämissä yleisurheilun juhannuskisoissa.

Monien muiden heittäjien tavoin Somerolla aina parhaimmilleen vertyvä Siuntio IF:n Roope Auvinen piti kärkipaikkaa hallussaan kahden kierroksen ajan, kunnes Liipola sai heittonsa kohdalleen. Kolmannen kierroksen sivallus 72,85 on esalaisen kuluvan vuoden kärkitulos ja se sinetöi hänen voittonsa. Viimeisillä heitoillaan Liipola hätyytteli vielä kahdesti 72 metrin rajaa.

Kisa oli 27-vuotiaalle Liipolalle kesäkauden seitsemäs ja, ehkä hieman yllättäen, vasta tässä vaiheessa kautta miehen tilille napsahti ensimmäinen ykköstila.

Kauden henkilökohtainen kärkinoteeraus ja aiempaa varmemmin heittosektorin keskelle osuneet kiskaisut ilahduttivat mörssärin mieltä.

– Ei voi sanoa, että olisi tullut suorastaan himmailtua heitoissa, vaikkakin jonkin verran takaraivossa jyskytti ajatus, että ”älä heitä ohi, älä heitä ohi”. Tarkoitus oli pitää heitot nyt keskemmällä sektorissa, Liipola kertoi.

– Aivan parhaita tehoja en kuitenkaan saanut mihinkään heittoon. Tehokkaimmat vedot jäivät mataliksi ja putosivat liian nopeasti alas. Korkeampiin kaariin ei taas tullut riittävästi tehoa mukaan.

Liipola toivoi löytävänsä juhannussaunan lauteilta sellaisen rentouden, jotta Vaasan kilpailussa heiton kaikki osa-alueet alkaisivat lopultakin asettua samanaikaisesti kohdalleen.

Max Lampinen paransi jälleen ennätystään.

Lampinen jälleen ennätysvireessä

Auvisen avauskierroksen tulos 69,51 riitti tiukassa kamppailussa kakkossijaan, sillä Joensuun Katajan Markus Kokkosen oli tyytyminen 69,29 metrin mittaiseen kaareen.

Kokkonen, 26, oli jälleen kerran tullut Somerolle jahtaamaan uransa ensimmäistä 70 metrin ylitystä. Ensimmäisen 69-metrisensä Kokkonen kiskaisi jo kuusi vuotta sitten ja on sen jälkeen paukuttanut neljä muuta vähintään 69 metrin ja lähes kolmekymmentä päälle 68 metrin tulosta!

Kuudenneksi sijoittunut Esan 16-vuotias Max Lampinen paranteli jälleen henkilökohtaista ennätystään miesten moukarilla, nyt lukemiin 63,57 metriä. Nuorukaisen upeaan sarjaan sisältyi toinenkin 63 metrin ylitys ja lisäksi kaksi 62 metrin puhkaisua.

– Lämmittelyssä heitin kisamoukarini solmuun ja silloin vähän arvelutti, että mitäköhän tästä tänään tulee. Hyvin homma kuitenkin lähti toimimaan myös treenivälineen kanssa, hyväntuulinen huippulupaus kertoi.

Tulostasonsa ja järjestävän tahon puolesta Lampinen olisi oikeutettu kilpailemaan alle 20-vuotiaiden Euroopan mestaruuskilpailuissa heinäkuun puolivälin tietämillä Tallinnassa, mutta kisamatkan esteeksi saattaa koitua Suomen Urheiluliiton nuiva suhtautuminen tähän sarjaan ”alaikäisen” kilpailijan lähettäminen edustustehtäviin.

– Se on mielestämme vähän kummallinen tulkinta liitolta, varsinkin tässä tilanteessa, kun Maxin oman ikäluokan arvokisat jouduttiin viime vuodelta peruuttamaan. Nyt olisi tärkeää ruveta keräämään kokemusta myös kansainvälisistä kilpailuista, Max Lampisen valmentaja-isä Tero sanoi kisan jälkeen.

Sinne meni! Silja Kosonen seuraa katsellaan moukarinsa kaartoa.

”Osaanhan minä vielä heittää”

Naisten moukarikilpailu sujui odotetusti Esan 18-vuotiaan heittäjäsensaation Silja Kososen tahdissa. Vajaan kuukauden tauon jälkeen Kosonen tempaisi lekan jälleen 70 metrin paremmalle puolelle, kun neljännen kierroksen riuhtaisu kantoi lukemiin 70,63.

Voittoheiton ”kyytipojiksi” raisiolainen latasi yhden päälle 69-metrisen ja kaksi yli 68 metrin siivua.

– Ihan ”jees” fiilikset jäi tästä kilpailusta. Sain ainakin itselleni todistettua, että osaanhan minä vielä heittää, Kosonen hymähti.

Vajaata viikkoa aiemmin Romaniassa esalainen oli jäänyt hänen nykymittapuullaan alakantin tulokseen (66,14), mikä aiheutti hetkellisen epävarmuuden tilan. Se tuli onneksi poispyyhkäistyä miltei saman tien, juhannusaaton uljaiden heittojen myötä.

Liipolan tavoin Kosonen on ollut mukana eilisiltana Vaasassa käydyissä kilpailuissa. Kyseessä on mitä ilmeisimmin ollut viimeinen tilaisuus täräyttää Tokion olympiamatkaan oikeuttava tulos.

Naisten kilpailussa toiseksi heitti Varpaisjärven Vireen Kiira Väänänen. Toukokuussa Somerolla ennätyksensä (65,80) tehnyt 22-vuotias heittäjä ylsi nyt uransa toiseksi parhaaseen tulokseen, 64,92.

Esalaisten vahvaa panosta nelossijallaan täydentänyt Marika Virtanen viskasi parhaan heittonsa 54,17 metriin, eli vain 18 sentin päähän omasta, toukokuussa syntyneestä ennätyksestään.

Jenni Vuori selviytyi keihäänheiton senttipelistä voittajana.

Vuori kärjessä keihäspaikalla, Back pikamatkoilla

Naisten keihäänheittopaikalla Esan Jenni Vuori ja Karkkilan Poikia edustava Emmi Heino kävivät tiukan voittotaistelun.

Heino avasi pelin 43,35 metrin riuhtaisulla, jolla hän piti kärkipaikkaa hallussaan viidenteen kierrokseen asti. Vain 23 sentin päässä ykköstilaa kärkkynyt Vuori tempaisi viitoskierroksella runsaan puolen metrin parannuksen, nousten kisan voittoon tuloksella 43,81.

Aiemminkin Somerolla kelpo tuloksia tehnyt Helsingin IFK:n Erik Back oli hyvässä iskussa miesten pikamatkoilla. Sadan metrin pyrähdyksen hän voitti ennätysajallaan 10,67 ja tuplamatkan ykköstila irtosi kesän henkilökohtaisella kärkituloksella 21,53.

Viime mainittu noteeraus jäi neljän sadasosasekunnin päähän Backin kaksi vuotta sitten Somerolla kirmaamasta omasta ennätyksestä. Parhaat meriittinsä, muun muassa Kalevan kisojen pronssimitalin, 27-vuotias Back on saavuttanut täyden ratakierroksen matkalla.

Myös Esan Teemu Holttinen urakoi lävitse molemmat pikamatkat, yltäen kummassakin kilpailussa kuudenneksi. Satasella Holttinen paransi henkilökohtaista ennätystään neljällä sadasosalla lukemiin 11,34.

 

Somerolaiset menestyivät pikamatkoilla ja hypyissä

Heittäjät olivat juhannuskisoissa ja ovat olleet kauden muissakin kisoissa pääosissa, mutta juhannuskisoissa oli somerolaisseurojen junioreilta paljon onnistumisia myös pikamatkoilla ja hypyissä.
Esan Juho Leppä palasi intoa puhkuen ja ennätystuloksin yleisurheilukentille koronan vuoksi lyhyeksi jääneen talven lentopallopallokauden jälkeen. Hän juoksi M17-sarjan 200 metrillä toiseksi aikaan 25,19 ja hyppäsi ylemmässä M19-sarjan pituudessa toiseksi tuloksella 585. Leppä pelaa lentopalloa Loimaan Jankossa.
Juniorisarjoihin pääsevät Venla Oksanen, 20, ja Saara Suonpää, 18, juoksivat naisten 100 metrillä viidenneksi ja kuudenneksi ajoin 13,39 ja 13,51 sekä Suonpää 200 metrillä viidenneksi kauden parhaallaan 27,54. Sadalla metrillä Suonpää juoksi kauden parhaansa 13,47 muutama päivä sitten Paimiossa ja Oksanen 13,11 Siilinjärvellä.
Esan Niilo Talonen oli ylivoimainen P11 seipään voittaja tuloksella 245 ja pikkuveli Väinö juoksi toiseksi P9-sarjan 40 metrillä ajalla 7,35.
Toiseen sijaan ennätysajoin yltivät myös Voiman Fanny Pettersson T11-sarjan 150 metrillä 22,82 ja Esan Jade Virolainen T9-sarjan 40 metrillä 7,37.
Lajeissaan kolmanneksi sijoittuivat lisäksi Esan Matias Niskanen, Ella Nieminen ja Vilja Hyvämäki sekä Voiman Atso Pätäri ja Veeti Salo.