Aikuisilla vastuu

0

Tänään vielä helle hellii ja koululaiset nauttivat lomistaan. Koulujen alku siintää kuitenkin jo nurkan takana, reilun parin viikon päässä.
Eli vielä on uusilla kouluun lähtijöillä aikaa tutustua koulumatkaan ja varautumaan sen vaaranpaikkoihin.
LähiTapiolasta muistutetaan, että kouluiän lähestyessä lapsen on hyvä antaa toimia itsenäisesti, mutta aikuisen tulee edelleen seurata läheltä ja tarvittaessa ohjata. Konkreettisesti voi esimerkiksi suuren pensaan takaa näyttää, että tästä autoilijat eivät sinua näe.
Somerolla liikenne hidastui ja onnettomuuksien määrä tippui rinnakkaistien nopeusvalvontatolppien myötä. Myös valtakunnallisten tilastojen valossa alakoululaisille liikenteessä sattuvat henkilövahingot ovat vähentyneet viime vuosina, mutta jalan tai pyörällä liikkuessa tienylitykset ja risteykset ovat edelleen vaarallisia paikkoja. Niissä voi sattua vakavia törmäyksiä, joten tien ylittämistä on hyvä harjoitella.
Viimekädessä meillä aikuisilla on vastuu liikenteen turvallisuudesta. Olemme myös mitä suurimmissa määrin roolimalleja – tai huonoja esimerkkejä. Jos lapsen seurassa oikoo tien yli mistä sattuu tai tuijottaa kävellessään kännykkää, on lapselle vaikea perustella, miksi tämän tulisi toimia toisin.
Lapset saattavat myös toimia liikenteessä arvaamattomasti tai impulsiivisesti, mikä on vielä ihan luonnollista. Meidän aikuisten tulee auton ratissa tai esimerkiksi pyörän selässä varautua myös siihen.