Avin uudet kokoontumisrajoitukset eivät koske Someroa

0
Esakallion kesäkausi on lähtenyt tavallista myöhempään liikenteeseen, mutta sitäkin isommalla ryminällä. Viime keskiviikkona esiintyi Olavi Uusivirta, tiedossa on kovia nimiä pitkälle syksyyn saakka.

Viime viikolla Lounais-Suomen aluehallintovirasto asetti kokoontumisrajoituksia Turun, Salon, Raision, Kaarinan ja Paraisten kunnissa 8.8. saakka. Kieltoa tuli sisätilojen tapahtumiin, joihin osallistuu yli 10 henkilöä, ja ulkona, joihin osallistuu yli 50:n henkilöä. Someron aluetta ne eivät koske, mutta aluehallintovirasto suositteli muuallakin lähikontaktien välttämistä ja turvallisuuden varmistamista.

Someron koordinaatioryhmä ei nähnyt toistaiseksi tarvetta ryhtyä rajoittamaan paikkakunnan tapahtumia.

– Tulkitsemme ohjeita niin, että Somerolla saamme pitää tapahtumamme, kertoo Esakallion lavaisäntä Hannu Heikkilä.

Esakalliolla erikoisillat jatkuvat, samoin iltapäivätanssit ja musiikkiteatteriesitykset.

– Pystymme järjestämään katsomoon istuinvälit ja suosittelemme yleisölle maskeja. Henkilökunnalla onkin ollut käytössä maskit, jatkaa Heikkilä.

Esiintyjiä lavalle järjestävä Marko Sirro sanoo Ämyrilläkin tanssien jatkuvan.

– Tanssijat ovat olleet ymmärtäväisiä ja toimineet esimerkillisesti. Käsidesit ovat käytössä ja turvavälejä pidetään, missä se on mahdollista, toteaa Sirro.

Myös Somerniemen Musiikkiteatterissa näytännöt ulkoilmakatsomossa jatkuvat.

– Tehostetuin toimenpitein jatketaan. Käsidesiä on tarjolla, sisäänkäynti on jaettu. Väliajalla kansa levittäytyy ja pitää turvavälejä hienosti. Katsomo on ainoa paikka, jossa ollaan lähellä toisia. Suosittelemme maskeja, kertoo Emmi Ali-Yrkkö Somerniemen musiikkiteatterista.

Takaisin koronaepidemian kiihtymisvaiheeseen

Koronatilanne Varsinais-Suomessa on edelleen heikentynyt ja alue siirtyi epidemian perustasolta kiihtymisvaiheeseen 8.7. Vaikka koronavirus kiertää varsinaissuomalaisten joukossa, sairaalahoidon tarve ei ole Varsinais-Suomessa tuntuvasti kasvanut. Tämä on osaltaan rokotteiden ansiota.

Somerolla on viimeisen kahden viikon aikana todettu kaksi tapausta. Viimeisin todettu tartunta on torstailta 8.7. ja sitä edellinen 28.6. Somerolla on yhteensä vain 40 todettua koronatartuntaa keväästä 2020 alkaen.

Julkisten ja yksityisten asiakas- ja toimitilojen käyttöä voidaan kiihtymisvaiheessa rajoittaa. Someron koordinaatioryhmä ei nähnyt tälle toistaiseksi tarvetta.

Tilaisuuksien järjestäjien on tehostettava tilojen ja pintojen puhdistamista ja järjestettävä osallistujille mahdollisuus käsien pesuun. Jokaisen yksilön vastuulla on terveysturvallinen käyttäytyminen, eli muun muassa lähikontaktien välttäminen.

Myös yksityistilaisuuksissa on suositeltavaa noudattaa ohjeita ja suosituksia hygieniasta, turvaetäisyyksistä ja muista järjestelyistä, joilla voidaan estää koronavirustartuntoja. Kasvomaskien käyttö sekä julkisissa että yksityisissä tapahtumissa on viisasta, erityisesti mikäli lähikontaktin välttäminen on vaikeaa.

Ympärivuorokautisen hoivan laitoksissa rokotuskattavuus on hyvä. Niiden vierailukäytäntöihin ei tästä syystä tehty muutoksia.

Lounai-Suomen aluehallintovirasto antoi kokoontumisrajoituksia 8.8. saakka yleisötilaisuuksiin vain Turkuun, Saloon, Raisioon, Kaarinaan ja Paraisille. Siellä rajoitetaan osallistujajoukko maksimissaan 10 henkilöön sisätiloissa ja 50:een ulkotiloissa.