Gullichsenit Kotkassa

0
Johanna Gullichsenin Helios-kankaasta tehdyt tyynyt ovat ajattoman kauniita.

Serkukset Johanna Gullichsen ja Alvar Gullichsen ovat tänä kesänä esillä yhteisnäyttelyssä Kotkan Sunilassa. Johannan tekstiilien geometriset kuviot ja Alvarin maalaukset koristavat Aallon vuonna 1937 sellutehtaan johtajan asunnoksi suunnitteleman Kantolan huoneita ja tiloja.
Somerolta kotoisin olevan Johanna Gullichsenin suunnittelua on ohjannut alusta alkaen rakkaus kudontaan. Sen tuloksena on syntynyt kankaita, joissa arjen kauneus ja ylellinen laatu yhdistyvät. Kankaiden miellyttävä tuntu sekä aidot luonnonmateriaalit luovat ympäristöönsä pohjoismaista pelkistettyä harmoniaa, jossa on hyvä olla ja elää.
Hänen vuonna 1989 perustamansa designyritys tuottaa laadukkaita kudottuja kankaita, sisustustuotteita sekä asusteita. Sisustuskankaissa kauniit pinnat ja sidokset yhdistyvät geometriseen kuviointiin.
Pohjoismaiset perinteet yhdistyvät modernismin pelkistettyyn estetiikkaan.
Muutaman vuoden Somerolla Viikin kartanossa asuneen Alvar Gullichsenin viimeaikaiset teokset liittyvät suoraan kulttuurienvälisten visuaalisten mallien kuvastoon.
Hänen edistyneet, erittäin henkilökohtaiset tutkielmansa tästä mahdollisesti universaalista geometrisestä muotokielestä liittyvät läheisesti hänen meneillään oleviin tutkimuksiinsa shamanistisista, transsendentaalisista kokemuksista ja perinteistä. Gullichsenille nämä monimutkaiset geometriset kuviot ovat kuin salaperäisiä polkuja ihmiskunnan tietoisuuteen eri aikakausilla ja eri kulttuureissa.
Esillä näyttelyssä on akryyli- ja guassimaalauksia vuosilta 2010–2019.
Näyttely on avoinna tiistaista sunnuntaihin 16.7.–31.8.

Alvar Gullichsen: Golden Path (2018). Akryyli kankaalle.

Johanna Gullichsenin uusi liike avautuu syksyllä Lasipalatsissa

Syksyllä Johanna Gullichsen avaa uuden liikkeen.
– Minulla on ilo kertoa, että syyskuussa Helsinki Design Weekin aikaan vietämme uuden liikkeen avajaisia Lasipalatsissa, Helsingin sydämessä, hän kertoo.
Viljo Revell, Heimo Riihimäki ja Niilo Kokko suunnittelivat vuonna 1936 valmistuneen Lasipalatsin olympialaisten vierailijoiden tarpeisiin. Vaikka rakennus oli alunperin suunniteltu väliaikaiseksi, se on yksi suomalaisen funkkiksen kauneimmista helmistä. Vuonna 2018 Lasipalatsin yhteyteen avattiin JKMM Arkkitehtien suunnittelema Amos Rexin taidemuseo, joka myös on oman aikansa lumoava maamerkki.
– Lasipalatsi heijastelee niitä arvoja, joita minäkin haluan edistää: muotoilua, joka kestää aikaa, samalla säilyen kiinnostavana ja raikkaana, uudistuen ja ajassa eläen. Juuri siksi inspiroidun tästä rakennuksesta valtavasti. Liikkeen avaaminen Lasipalatsissa innoittaa minua varmasti tulevaisuudessa sekä luomaan uutta, että syventämään omia juuriani ja identiteettiäni suunnittelijana, Gullichsen iloitsee.
Johanna Gullichsenin liike Erottajalla jatkaa toimintaansa syksyllä, kuten verkkokauppakin.

Johanna Gullichsenin tuotantoa.