Holttinen lepovuorossa, Mikko Paavola ylitti 570

0
Pentti Nikula on juuri jakanut palkinnot miesten kilpailun kolmelle parhaalle Eetu Turakaiselle, Mikko Paavolalle ja Juho Alasaarelle.

Teksti Aulis Tiensuu

Seiväskarnevaalien pääkilpailujen taso latistui, kun kilpailuruuhkasta väsyneet Tommi Holttinen ja Urho Kujanpää jäivät pois miesten kilpailusta ja olympiakisapaikan lunastaneet Wilma Murto ja Elina Lampela naisten kilpailusta. Mutta Alajärven Mikko Paavola teki nyt ilman vastusta kauden kotimaisen kärkituloksen, oman ennätyksen sekä kaikkien aikojen parhaan suomalaishyppääjän karnevaalituloksen ylittämällä upeasti ensimmäisellään 570
Paavolalla oli kilpailun alussa vaikeuksia kovassa helteessä saada uutta teippikerrosta pysymään seipään pinnassa, mutta aikansa näpräiltyään se onnistui. Lopulta hän otti sitten käyttöön seipään, jolla ei aiemmin ole kilpailuissa hypännyt ja sillä uusi ennätystulos syntyi.
– Kilpailin nyt 18 askelen vauhdilla ensimmäistä kertaa ja hyvin se tuntui toimivan, vaikka kilpailun alku oli vähän takkuamista, Paavola totesi.
Lisävauhti ja jäykempi seiväs olivat kuumissa, mutta muuten hyvissä olosuhteissa toimiva yhdistelmä. Paavolan aiempi ennätys 564 oli runsaan kuukauden takaa. Aiempi paras karnevaalien suomalaistulos oli nykyisen karnevaalilehtori Mikko Latvalan 20 vuotta sitten hyppäämä 566. Lisäksi suomalaiset ovat hypänneet aiemmin neljä kertaa 565.
– Ei paljon harmita, vaikka tämä tulos muutamaa päivää aiemmin olisi ilmeisesti varmistanut olympiamatkan. Tähdätään nyt sitten ensi vuoden MM-kisoihin, sanoi rankingpisteiden perusteella viidennellä varasijalla vielä olympiapaikasta oleva Paavola.
Tommi Holttinen seurasi kilpailua katsomosta.
– Viime viikkoina tuli niin paljon kilpailuja peräkkäin ja jalassa on pientä tuntemusta, niin nyt on lepo paikallaan, kun tärkeitä kisoja on vielä loppukesästä. Näillä näkymin hyppään seuraavaksi ensi viikon keskiviikkona Joensuussa.
Holttisen harjoituskaveri Eetu Turakainen oli kilpailussa toisena elämänsä toiseksi parhaalla tuloksella 532. Ennätys 535 on sekin hypätty Somerolla neljä vuotta sitten. Kolmas oli alle 18-vuotias Juho Alasaari myös tuloksella 532. Kilpailun neljäs 516 ylityksellä ollut Johan-Antti Kivilahti voitti B-kilpailun tuloksella 520.
Nuorten kilpailussa saatiin nuorten EM-kisarajan ylitys, kun Vaasan Albin Lundberg ylitti 508.

Naisten kilpailun kärkikolmikko Tuuli Järvinen, Saga Andersson ja Maria Kytölä säteilevät yhdessä auringon kanssa. (kuva Veera Hälli)

Saga Anderssonin uusi tuleminen

Neljä vuotta sitten 17-vuotiaana ennätyksensä 442 hypännyt Saga Andersson taantui kolmena seuraavan vuonna, mutta on nyt tulossa uudelleen. Andersson voitti tuloksella 420, mutta hyppy, jolla hän sen teki, oli hulppea, jossa ilmaa naisen ja riman väliin jäi yli 30 senttiä. Näin häneltä voidaan tällä kaudella hyvinkin odottaa 450 tulosta.
– Saga otti 432 yrityksiin uuden aiempaa isomman seipään, mutta samalla juoksuvauhtikin kasvoi ja ponnistus meni alle, jolloin hypyt eivät nousseet. Mutta seuraavalla kerralla tästä on hyvä jatkaa, sanoi valmentajaisä ”Nalle” Björn Andersson.
– Olen nyt hyvässä kunnossa ja parin edellisen kauden räpellykset ovat nyt taakse jäänyttä elämää, jatkoi Saga Andersson.
Vasta 16-vuotias Keuruun Tuuli Järvinen oli toisena hypäten 401 ja B-kilpailussa nuori nainen paransi ennätyksensä 412:sta. Kolmas oli Maria Kytölä 392 ja neljäs samalla tuloksella Sagan kolme vuotta nuorempi sisko Silja Andersson. Silja hyppäsi torstain nuorten kilpailussa ennätyksensä 401 ja ylitti samalla nuorten EM-kisarajan.
Juniorisarjoissa tehtiin niin torstaina kuin sunnuntain leirikilpailuissa runsaasti omia ennätyksiä.