Kesälomalla kannattaa upottaa kädet multaan, kerätä marjoja ja vierailla maatilalla. Luontokosketus lisää vastustuskykyä, hyvinvointia ja ruoan arvostusta.

Kaupungistumisen ja maatilojen vähenemisen myötä nykylasten ja -nuorten omakohtaiset kokemukset ruoan reitistä pellolta pöytään ovat vähäisiä. Kun ruoan alkuperä jää hämärään, ei ruokaa välttämättä osata arvostaa.

Tekee hyvää vierailla maatilalla ja oppia, mistä ja miten ruoka tulee. Ymmärtää esimerkiksi maitolasillisen tai puurokipollisen eteen tehdyn työn määrän. Kynnys heittää syömäkelpoista ruokaa pois kasvaa.

Korkea hygieniataso, kaupungistunut elämäntyyli ja riittämätön luontokosketus yksipuolistavat elimistön mikrobistoa. Yksipuolinen mikrobisto puolestaan lisää allergioiden ja autoimmuunisairauksien riskiä. Luontoaltistukset ovat tärkeitä varhaislapsuudessa, jolloin immuunipuolustuksen pohja kehittyy.

Maa- ja kotitalousnaisten Keskus kehottaa ottamaan perheen pienimmät mukaan kasvimaalle ja marjametsään. Kasvien kasvattaminen, orgaanisen maan kaivaminen ja muu puuhastelu luonnossa tuo lapsille iloa ja monipuolistaa immuunivälitteisiltä sairauksilta suojaavaa elimistön mikrobistoa.

Vaikka omaa kasvimaata ei olisikaan, voi kasviksia ja yrttejä kasvattaa vaikka parvekelaatikossa.