Kankaiden suikaleet koottu ja rytmitetty taidokkaiksi tilkkutäkeiksi

0
Anna Ruokosen tilkkutäkit ovat kuin taideteoksia.

Lautelassa asunut Anna Ruokonen (1898–1977) oli taitava ompelija. Hän sai 1940-luvulla karjalaisilta emänniltä tilkkupeiton mallin. Siinä käytettiin hirsimökkitekniikkaa eli ommeltiin kaitaleet pohjakangasneliölle.

Ruokonen polki ja ompelukone tikkasi, kun hän kokosi neliöitä.

Kankaista oli pulaa. Apuaan antoi miniä Kaija Aarikka, tekstiilitaiteilija, joka toi anopille muun muassa Marimekolta värikkäitä kankaita.

Ruokonen teki tilkkutäkkejä myyntiin, mutta sellaisen sai myös jokainen hänen yhdeksän lastaan. Lapsenlapset ovat perineet niitä vanhemmiltaan.

Taidokkain käsin tehtyjä ja hyvällä värisilmällä suunniteltuja tilkkutäkkejä on kymmenkunta esillä Hovilan kartanon väentuvassa. Serkukset, Anna Ruokosen lastenlapset ovat koonneet näyttelyn Isoäidin tilkkutäkit kaiken kansan ihailtavaksi. Näyttelyn kokoajina ovat olleet muun muassa Pauliina Aarikka ja Tommi Grönlund.

– Moni on löytänyt tilkkutäkeistä lapsuutensa ja nuoruutensa tuttuja kankaita, kertoo Hovilan kartanon emäntä Arja Torkkomäki.

Hän äkkäsi muun muassa Marjatta Metsovaaran suunnitteleman keltaisen kankaan. Samaa kuosia oli myös violettina ja vihreänä. Eräs näyttelykävijä hihkaisi ja osoitti sormella kangasta, jota hänellä oli ollut lapsena vaatteissa.

Huokailua on aiheuttanut se valtava työmäärä, jota tilkkutäkin tekemiseen kuluu. Ihailtu on myös sommittelua, miten pienet kankaansuikaleet on aseteltu taidokkaasti paikoilleen sekä ryhmitelty ja rytmitetty kokonaisuuksiksi. Anna Ruokosella on selvästi ollut silmää kauneudelle.

Isoäidin tilkkutäkit, Anna Ruokosen tekemiä tilkkutäkkejä on esillä Hovilan kartanon väentuvassa 7.8. saakka torstaista sunnuntaihin.