Kirjastoon uusi työntekijä: ”Työtä asiakas edellä”

0
Päivi Kusnetsoff ja mörkönoomi Mooses Räysky toivottavat väen tervetulleeksi kirjastoon.

Teksti Eija Komu

Somerolaiset ovat jo toista kuukautta tehneet tuttavuutta Someron kirjaston uuden työntekijän Päivi Kusnetsoffin kanssa. Eksoottinen sukunimi viittaa rajantakaiseen Karjalaan: isä oli Kanneljärven evakko mutta äiti Salon seudulta. Päivi Kusnetsoff tunsi Someroa entuudestaan melko vähän mutta on tehnyt kesätoimittajana juttuja Somerosta Salon Seudun Sanomiin vuoteen 2004 asti ja avustajana vuoteen 2008, joten aivan pystymetsästä hän ei paikkakunnalle tullut.
– Somero on kulttuurin kehto, sanoo hän nyt.

Päivi Kusnetsoffin toimenkuva koostuu kaukolainojen ja kokoelmien hoitamisesta ja asiakaspalvelusta. Syksymmällä mukaan tulee uusi aluevaltaus: kirjavinkkaus. Niin ikään Neule- ja novelli-illan vetäminen kuuluu syksyllä Kusnetsoffin tehtäviin. Sitä hän odottaa, koska siellä tapaa ihmisiä ja hän pitää myös novellien itsenäisyydestä: jokainen novelli on oma kokonaisuutensa. Ääneen lukeminen ja sen kuuntelu on hänestä mukavaa. Loka-marraskuussa hän järjestää yhdessä erikoiskirjastovirkailija Terhi Vaherannan kanssa Halloween-tapahtuman nuorille.
Päivi Kusnetsoff pitää kirjaston tärkeimpänä tehtävänä asiakaspalvelua, jonka tulee olla helposti lähestyttävää ja ystävällistä.
– Someron kirjaston asiakaspalvelu on todella hyvää, ja myös kokoelmat ovat laadukkaita. Tiesin tämän jo etukäteen, ja nyt ennakkoajatukset ovat osoittautuneet tosiksi: asiakas on täällä tärkein. Kirjasto on täällä keskeinen vaikuttaja ja ihmisten kohtaamispaikka, vaikka korona on nyt ollutkin estämässä sitä.
– Somerolaiset ovat oikein mukavia asiakkaita, ja olen tuntenut olevani tervetullut. Tosin maskien vuoksi asiakkaiden kuuleminen saattaa olla hankalaa.
Välitön ja iloinen Päivi Kusnetsoff toivoo antavansa asiakkaille hyvää mieltä ja osoittavansa ystävällisyyttä niin, että kaikki kynnykset kirjastoon tuloon poistuisivat. Onhan hänelle elämässäkin tärkeintä toisista välittäminen ja myös sen ilmaiseminen.
Päivi Kusnetsoffin lempikirjailijoita ovat Katja Kettu ja Leena Krohn. Myös Ann-Christin Antell yllätti: vaikka hänen Puuvillatehtaan varjossa – romaaninsa onkin kevyttä kesälukemista, se kertoo kiinnostavasti vanhasta Turusta. Äänikirjoja tulee kuunnelluksi muun muassa työmatkoilla.
– Kunpa nuoret lukisivat enemmän! Kirjavinkkaus on tässä tärkeää, ja myös erilaiset tapahtumat tuovat kirjastoon väkeä, joka ei muuten viihtyisi siellä.
Musiikkisuosikkeja ovat Roxy Music, Björk, David Bowie, P.J. Harvey ja suomalaisista räpähtävä Draama-helmi. M.A. Nummisesta Kusnetsoff on pitänyt aina ja Rauli Badding Somerjokea kuunnellut, mutta Unto Mononen on jäänyt vieraammaksi.
Kusnetsoffin terveiset somerolaisille ovat yhtä välittömiä kuin hän itsekin.
– Tulkaa moikkaamaan kirjastoon! Hymyillään kun tavataan!

Päivi Kusnetsoff

  • syntynyt 1968 Salossa, asuu Salon Hajalassa, aviomies IT-alalla Salossa
    ylioppilas Salon Hermannin lukiosta 1987, yo-markkinointimerkonomi Salon kauppaoppilaitoksesta 1990, filosofian maisteri Turun yliopistosta 2000 (pääaine kulttuurimaantiede)
  • kirjastonhoitaja Åbo Akademista 2003
  • työskennellyt aiemmin Salon kirjastoissa ja Paimion kirjastossa
  • kirjastovirkailijana Someron kirjastossa 24.5. – 31.12. 2021
  • harrastukset: kirjallisuus, elokuvat, musiikki luonnossa liikkuminen, puutarhanhoito,
  • kaksi kissaa
Päivi Kusnetsoff