Korona kasvatti luottamusta

0

Luottamus uutisiin on kasvanut Suomessa koronapandemian aikana (Oxfordin yliopiston Reuters-instituutin Digital News Report 2021 -kyselytutkimus). Tampereen yliopiston tutkija Esa Reunanen uskoo, että todennäköisin syy näin selvään luottamuksen kasvuun on koronapandemia.
Suomessa uutisiin luottavien osuus oli aiempien vuosien tavoin vertailun suurin, ja ero useimpiin muihin maihin kasvoi. Tutkimuksessa oli mukana 46 maata. Suomalaisten melko suuren luottamuksen on ajateltu johtuvan suomalaisten yleisestä luottamuksesta instituutioita kohtaan. Aiemmin luottamus uutisiin on ollut laskussa Suomessa, kuten myös useissa muissa tutkimuksen maissa.
Luottamuksen laskun uskotaan viittaavan yhteiskunnan polarisoitumiseen, kun taas kriisiaikoina on tyypillistä, että kansan luottamus demokratiaan ja politiikkaan korostuu.
Myös luottamus sosiaalisen median ja hakukoneiden uutisiin kasvoi hieman. Sosiaalisen median uutisiin sanoi luottavansa 18 prosenttia (2020: 16 %) ja hakukoneiden uutisiin 30 prosenttia (2020: 26 %) .
Suomalaisista 38 prosenttia oli törmännyt väärään tai harhaanjohtavaan tietoon viruksesta.
Korona on taatusti ollut puhutuin ja uutisoiduin aihe edelliskeväästä lähtien. Somero-lehden arkistokin kertoo, että korona-sana on esiintynyt lähes 900 uutisessa, yleisönosastossa tai muissa jutuissa. Ja tämäkin numero tuo tilastoon pari juttua lisää.