Kososelle sinetti olympia- ja nuorten EM-kisoihin

0

Teksti Aulis Tiensuu

Suomen olympiakomitea täydensi maanantaina Tokion olympiakisoihin nimettyä urheilijajoukkoa lähinnä yleisurheilijoiden osalta. Joukkueessa on nyt 23 yleisurheilijaa ja urheilijoita kaikkiaan 47.
Odotusten mukaan tulosrajan ja Suomen ennätyksen 73,43 Vaasassa moukaroinut Someron Esan Silja Kosonen oli nimettyjen joukossa, ja olisi ollut rankinginkin perusteella. Rankingpisteiden perusteella paikan sai kilpakumppani Karhulan Katajaisten Krista Tervo, joka sitten näyttöajan jälkeisessä kilpailussa ehti ylittämään myös kisarajana olleen 72,50. Näin moukarinaiset saavat hyvää seuraa ja tukea toisistaan.
Vasta 18-vuotias Silja Kosonen on koko Suomen joukkueen nuorin yleisurheilija ja kisojen nuorin moukarinheittäjä. Ennen Japanin matkalle lähtöä Kosonen kisaa viikon päästä Tallinnassa nuorten EM-kisoissa, jonne valinnat julkistettiin myös maanantaina. Kososella nuorten ME-heittäjänä on niiden kisojen kovin ennätystulos.
Olympiakisoihin valituksi tuli myös kaksi naisseiväshyppääjää. Viisi vuotta sitten 18-vuotiaana Riossa jo mukana ollut naapuriseura Salon Vilppaan Wilma Murto ja Oulun Pyrinnön Elina Lampela lunastivat rankingpisteillä olympiapaikat. Yhtään suomalaista miestä sen paremmin seipäässä kuin moukarissakaan ei selvinnyt nyt heinä ­– elokuun vaihteessa käytäviin Tokion kisoihin.

Max Lampinen

Max Lampinen 71,92, mutta ei EM-kisapaikkaa

Syksyllä 17 vuotta täyttävän Max Lampisen voitokas moukarikesä jatkui maanantaina Helsingissä, jossa hän kilpaili jälleen M19-sarjassa ja heitti kuuden kilon moukaria 71,92. Se oli jo kuudes kerta yli nuorten EM-kisarajan 69,40, mutta jostain käsittämättömästä syystä Lampista ei valittu Tallinnan EM-kisoihin.
Lampinen on kaksi vuotta sarjan yläikärajaa nuorempi ja kun ”oikean ikäisiä” oli vain yksi valintakelpoinen Savonlinnan Arttu Härkönen, niin tilaa olisi ollut myös Lampiselle. Lampinen on heittänyt kaksi kertaa 72,80 ja voittanut kaksi kertaa tulosrajaan yltäneen Härkösen kaikissa kohtaamisissaan, viimeksi moukarikarnevaaleilla yli seitsemällä metrillä.
Liiton valintaperusteissa sanotaan, että valitaan pääasiassa ikäluokkaan kuuluvia. Tähän saakka se on tarkoittanut, että nuoremmilla on täydennetty joukkuetta, jos valintakelpoisia ei ole kolmea ja jos nuoremmilla ei ole omia vastaavia arvokisoja. M17-sarjan EM-kisat peruttiin jo viime vuonna ja nyt toisen kerran. Max Lampinen sai tiedon valitsematta jättämisestään juuri Helsingin kilpailuun verrytellessään. Elokuussa olisi MM-kilpailut Keniassa, mutta jos sama linja jatkuu, niin ei niidenkään osalta juuri toivoa ole.
Max Lampisen nuorempi veli P15-sarjassa kilpaileva Mico Lampinen heitti sivulajissaan moukarissa toiseksi 68,55. Kilpailun tällä nelikiloisella välineellä voitti Nurmijärven Aatu Kangasniemi tuloksella 78,24.