Kunnan vuokra-asunnoista

0

Jokunen aika sitten Somero-lehdessä Maarit Niiranen otti kantaa Kiinteistö Oy Somerasuntojen vuokratasoon ja asuinhuoneistojen kuntoon.
Asuntojen kunto vuokratasoon nähden on minustakin kohtuuton. Itse maksan hieman yli 11 euroa neliöltä asunnosta, joka on valmistunut 1980-luvulla ja se on täysin peruskorjaamaton eli alkuperäisessä kunnossa. Omana asuinaikanani, noin 10 vuotta, on uusittu vain käyttövesiputket. Edes tapetteja ei ole uusittu, eikä maalia ole näkynyt.
Wc- ja kylpytiloissa on alkuperäinen muovimatto seinissä ja lattiassa. Se on kulumisensa ansiosta jo vaarallisen liukaskin. Ihmetystä herättää myös muutama kaakelilaatta seinässä, joiden halkeamakohdasta näkyy alta vihreätä, jota ilmeisemmin on yritetty peittää. Ikuisuusongelma on myös pyykinpesukoneen tyhjentäessä likavesien nousu ylös saunan lattiakaivosta. Ongelma on luultavasti kaikissa asunnoissa, näin olen ymmärtänyt, kun olen naapurien kanssa asiasta keskustellut.
Siksi olen omalla kustannuksellani asennuttanut pyykkikoneen tyhjennyksen käsienpesualtaan viemäröintiin.
Asuntoon myös kantautuu jostain likaveden kaltainen haju, jonka alkuperäksi olen päätellyt keittiön tiskialtaan alla olevan putkiston. Se käytiin lopulta korjaamassa ilmastointiteipillä (kuva). Olisin melko varmasti suoriutunut itsekin teipin laitosta, ettei siihen olisi tarvinnut laskuttavaa huoltomiestä hommata.
Näistä ja monista muista ongelmista on lukuisia kertoja oltu yhteydessä isännöitsijään sekä kunnan tilahallintoon eri henkilöihin saaden mitä merkillisimpiä vastauksia.
Tuntuu kummalliselta, että ihmetellään, miksi tässäkin talossa on monia tyhjiä asuntoja.
Tälläisen ”asuinmukavuudenko” pitäisi houkutella lapsiperheitä Somerolle kunnan vuokra-asuntoihin?
Iso osa vuokralaisista valuu tälläisellä väliinpitämättömyydellä aivan muualle ja muihin naapurikuntiin, koska kulkeminenkin tulee halvemmaksi, kun huomioidaan verottajan tarjoamat edut.
Nykyaikana vuokralainenkin jo osaa vaatia asuinmukavuutta ja viihtyisyyttä.
Selvää on se, että korjaaminen maksaa, ja varsinkin nyt kun vuosikymmenet on laiminlyöty korjaustarpeita.

Mieti mihin muutat