
Kuveja ja Huveja sunnuntaina Kiiruun puistossa
Someron Kuvataideyhdistys perustettiin 40 vuotta sitten, 1981. Mukana oli ammattitaiteilijoita, harrastajia sekä kuvataiteesta kiinnostuneita somerolaisia. Joukossa oli sellaisia henkilöitä, kuten Ella Grönholm, Kerttu Hovila, Marjatta Jalonen, Maila Järvinen, Sirkku Kurkikangas, Irene Lampila, Kai Linnilä, Annikki Lunnas, Seppo Manninen, Seija Mikkonen, Heikki Paakkanen, Uuno Syrjälä, Aila Talonen ja Auvo Turunen.
– Olimme niin kovin innostuneita asiasta. Halusimme innostaa somerolaisia kuvataiteen harrastamisessa ja järjestää kursseja. Pyrimme antamaan mahdollisuuksia myös ammatikseen taidetta tekeville: näyttelyitä ja tiloja niille. Ja myös seurata taidetta ja järjestää retkiä näyttelyihin, on yhdistyksen ensimmäinen sihteeri ja puheenjohtajanakin toiminut Sirkku Kurkikangas todennut lehtihaastattelussa.

Ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin taiteilija Seppo Manninen. Myöhemmin yhdistyksen puikoissa ovat olleet muun muassa Sirkku Kurkikangas, Hannele Salo, Tarja Lyly ja nyt Marika Jensen.
Jensen kertoo toiminnan olevan edelleenkin vastaavanlaista. Yhdistetään samanmielisiä, tehdään taidetta yksin ja yhdessä ja aktivoidaan jäsenistöä. Järjestetään kursseja, luentoja ja matkoja katsomaan ja kokemaan taidetta. Innostetaan väkeä taiteen pariin, lisätään taiteen harrastamista ja arvostusta.
– Taide on nousussa Somerolla. Täällä on monia ammattitaiteilijoita, kuten Anna-Kaisa Ant-Wuorinen, Antero Kare, Antti Laitinen ja Hanna Saarikoski, ja suuri joukko innostuneita harrastajia. Tarvetta tällaiselle yhteenliittymälle, kuvataideyhdistykselle on, toteaa Marika Jensen.
Hän arvelee korona-ajan lisänneen entisestään tarvetta tehdä käsillään näkyvää.
Netistä löytyy ideoita yllin kyllin. Kotimaan matkailu on lisääntynyt, ja reissuilla käydään samalla katsomassa taidetta.
– Moni on seurannut taidetta virtuaalisesti, kun ei pääse paikanpäälle ulkomaille kokemaan sitä, sanoo yhdistyksen hallituksen jäsen Tarja Lyly, jonka lisäksi hallitukseen kuuluvat Marika Jensen, Minna Kuusela, Hannele Salo, Leila Selmo, Outi Tuuminen ja Helena Vaahtojärvi.
Koronan takia yhdistyksellä on ollut pidempi tauko taidematkojen järjestämisessä, mutta syksyksi on suunniteltu retkeä katsomaan kansallisaarteita Hvitträskiin sekä Pokrovan luostariin.
Antero Kare pitää syksyllä luennon. Leila Selmon on tarkoitus jatkossa pitää nojatuolimatkoja Kiiruun talossa eri taidekohteisiin.
– Vinkkejä yhdistyksen toiminnasta otetaan vastaan, pyytelee kaksikko.
Sunnuntaina 11.7. yhdistys järjestää koko perheen piknik-tapahtuman, jossa on luvassa kuvataiteita, mutta myös musiikkia.
– Tämä on kokeilu, voisimmeko jatkossa järjestää vastaavanlaisia tapahtumia. Katsotaan, kiinnostaako se väkeä.
– Minusta meidän ei pidä muuttua tarkoituksella miksikään. Toivon, että pystyisimme laajentamaan taiteen skaalaa muuhunkin kuin maalaamiseen ja piirtämiseen; kirjo on laaja, pohtii noin 100-jäsenisen yhdistyksen puheenjohtaja.
Jensenillä ja Lylyllä on myös haave järjestää joskus Somerolla taiteiden yö, jossa paikkakunnan laaja kulttuuritarjonta pääsisi esille.
– Meillä on vaikka mitä kulttuuria tarjolla. Ja ihana puisto keskellä kaupunkia ja sen vieressä vielä talo, jota voi hyödyntää.
Yhteistyö on avainsana. Kuvataideyhdistyksellä oli kumppanina aluksi varsinkin kansalaisopisto, nyttemmin Somero-opisto. Tärkeät yhteistyötahot ovat nyt Someron Kulttuuri ja Pitkäjärven Taide ja Kulttuuri.
Jo alkutaipaleella yhdistys piti kuvataidekoulua, jolla oli oma opettaja, Ville Sutinen. Nykyään yhteistyötä on viritelty Someron kuvataidekoulun kanssa. Esimerkiksi tänä vuonna opintonsa kuvataidekoulussa päättäneitä kannustettiin stipendein. Muutama näistä nuorista on kesätöissä taidenäyttelyssä Kivimeijerillä Sillanpäässä.
– Meillä on lahjakkaita nuoria, joita tukea ja kannustaa, sanoo Jensen.
Someron Kuvataideyhdistyksen ensimmäinen yhteisnäyttely oli Lounais-Hämeen museossa Forssassa, koska omaa näyttelytilaa ei vielä ollut. Seuraavana vuonna 1982 Aholaa ryhdyttiin remontoimaan ja siitä saatiin oma näyttelytila. Nyt talosta kaavaillaan kulttuurigalleriaa pysyvälle Aarikka-näyttelylle ja vaihtuville näyttelyille.
Moniin kesiin kuului Suvikuvat-näyttelyn järjestäminen.

Tapahtuma
Kuveja ja Huveja
– 11.7. koko perheen piknik- ja taidetapahtumapäivä Kiiruun puistossa, jonka järjestää Someron Kuvataideyhdistys
– voi kokeilla maalaamista, piirtämistä, saven muotoilua ja tehdä omaa taidetta, opastajana muun muassa Someron Kuvataideyhdistyksen puheenjohtaja Marika Jensen, puistossa maalaustelineitä, omansakin voi tuoda viheriölle
– voi tutustua graafikko Heikki Paakkasen taidenäyttelyyn Kivimakasiinissa taiteilijan itsensä opastuksella
– esiintyy somerolainen Rätvänä-yhtye, jossa musisoivat Hannu Karvia (rummut), Aino Kesäniemi (laulu), Urho Kopra (kitara), Markku Kuusela (basso) ja Raimo Lyly (kitara), yhtye soittaa suomalaisten ja ulkomaisten tunnettujen artistien hittikappaleita
– jazzkonsertti, jossa esiintyy Mathias Sandberg Trio, konsertin järjestelyistä vastaa Someron Kulttuuri
– pop up -kahvila, buffet