Kotimainen marjasato on aarreaitta. Makupalat voi poimia omasta lähimetsästä.

Pienessä marjassa on kokoonsa nähden paljon hyötyä. Marjat ovat hyvin ravintotiheitä: niissä on paljon ravintoaineita suhteessa energiamäärään. Niistä saa monipuolisen kattauksen vitamiineja, hyviä rasvoja, kuitua ja etenkin polyfenoleita ja antioksidantteja, joita niissä on enemmän kuin esimerkiksi hedelmissä.

Marjat ovat vitamiinipommeja. Esimerkiksi lakan sisältämä C-vitamiini parantaa raudan imeytymistä ja vaikuttaa ihoon edistämällä kollageenin muodostusta.

Runsaan marjansyönnin on osoitettu madaltavan metabolisen oireyhtymän riskiä ja auttavan verensokerin säätelyssä sekä parantavan kognitiivista toimintakykyä.

Marjojen syönti myös vähentää elimistön matala-asteista tulehdusta, ja sitä kautta edistää aivojen terveyttä ja ehkäisee esimerkiksi muistisairauksia, tyypin 2 diabetesta ja sydän- ja verisuonisairauksia. Lisäksi marjat, etenkin mustikka ja mustaherukka, vähentävät silmien väsymistä näyttöpäätetyössä.

Marjat sisältävät runsaasti kuitua. Se tasaa verensokeria, on hyväksi suolistobakteereille ja lisää kylläisyyden tunnetta, mikä edistää painonhallintaa.