Poropoikien valtakausi päättyi Somerolla

0
SoPan entiset jääkiekkojuniorit vaihtoivat luistimet pelikenkiin ja tulivat vanhaan kotihalliinsa pelaamaan SM-turnausta. Hyvällä menestyksellä!

Teksti Juha Laakso, kuvat Kari Eerikäinen

Ballhockeyn Suomen mestaruudesta kamppailtiin kolmannen kerran ja pelipaikkana oli Someron jäähalli.
Etenkin Pohjois-Suomessa hyvin jalansijaa saanut SM-turnaus toi Somerolle kahdeksan vierasjoukkuetta, joista neljä saapui Oulusta tai sen pohjoispuolelta.
Turnausisäntänä toiminut jääkiekkoilun erikoisseura Someron Pallon Juniorit oli nuorella joukkueellaan ensimmäistä kertaa mukana ballhockey-tapahtumassa.
Ylitorniolainen Peräpohjolan Poropojat oli voittanut sekä vuoden 2018 että 2020 Suomen mestaruudet. Kummallakin kerralla hopealle sijoittui ylöjärveläinen Pelikassit ja nämä joukkueet lähtivät Someron turnaukseenkin ylivoimaisesti suurimpina ennakkosuosikkeina.

Uusi mestari Ylöjärveltä

Pelikassit halusi toden teolla syrjäyttää peräpohjalaiset lajin kotimaiselta valtaistuimelta ja sen he onnistuivatkin kaksipäiväisen Someron turnauksen päätteeksi tekemään. Hyvätasoinen loppuottelu päättyi ylöjärveläisten 2–1 voittoon ja seuran ensimmäiseen Suomen mestaruuteen.
Ennen finaalia Poropojat oli pelannut kolmessa SM-turnauksessa neljätoista ottelua ja voittanut ne kaikki yhteismaalierolla 86–10. Pelikasseillakaan ei ollut SM-historiassaan tappioita muille joukkueille kuin Poropojille ja nyt se siis viimein onnistui kellistämään pahimman peikkonsa ratkaisevalla hetkellä.
Molemmilla loppuottelijoilla on takanaan jo noin viisitoistavuotinen historia ballhockeyssa. Viidellä muullakin osanottajalla oli kokemusta vähintään yhdestä SM-turnauksesta, kun taas SoPa Juniorit ja auralainen Team Puksu tekivät pääsarjadebyyttinsä.
Puksu selvitti tulikasteensa jättämällä kaksi joukkuetta taakseen ja sijoittumalla seitsemänneksi. SoPa ylitti kaikki ennakko-odotukset yltäen heti pronssiotteluun.
Historiallisessa SM-avauksessaan SoPa kellisti Helsingin ja Turun seuduilta kootun NHC:n selkein 6–0 (3–0) lukemin. Somerolaisjoukkueen ensimmäisen SM-sarjaosuman viimeisteli Sami Päivärinta, joka keräsi avauspelissä komeat neljän (2+2) pisteen henkilökohtaiset tehot.
Alkulohkon toisessa pelissään sopalaiset joutuivat tunnustamaan hallitsevan mestarin Poropojat paremmakseen maalein 8–3 (5–1).

SoPa lähellä finaalipaikkaa

Seuraavana päivänä SoPa aloitti urakointinsa puolivälieräpelillä edellisen SM-turnauksen välieräjoukkuetta, Oulun Pallosaukkoja vastaan. Ällistyttävän nopeasti lajin perusasioista jyvälle päässyt somerolaistiimi päihitti oululaiset 3–0 (1–0), varmistaen paikkansa mitalipeleihin.
Välierässä SoPa sai jälleen vastaansa Poropojat ja puristi tämän ahtaammalle kuin yksikään vastustaja kolmeen vuoteen. SoPan maalin suulla erinomaisia otteita läpi turnauksen esittänyt Antti Laine jatkoi loistovireessä pitäen kenttäpelissä hienokseltaan alakynnessä olleen kotijoukkueen loppuun asti mukana voittotaistelussa.
Yhden kerran, oman joukkueen pelatessa käytännössä vielä alivoimaa, Laine joutui antautumaan. Osuma riitti ylitorniolaisille 1–0 (0–0) voittoon ja loppuottelupaikkaan.
Pronssipelissä SoPa sai vastaansa edellisen SM-turnauksen pronssijoukkueen, vantaalaisen HC Kingsin. Ville Lindholm vei kääntölämärillä kotijoukkueen nopeasti 1–0 johtoon, mutta sen jälkeen maalien viimeistelystä jäi paras terävyys puuttumaan.
Kokenut Kings ratkaisi toisessa erässä pelin 3–1 (0–1) voitokseen ja pääsi jälleen mitaleille.
– Loppua kohden alkoi jo vähän väsymys painaa. Hallissa oli tosi kuuma pelata, emmekä jaksaneet lopussa enää pitää kunnolla juoksuvauhtia yllä, viidellä tehopisteellään (2+3) SoPan pistepörssin turnauksessa voittanut Päivärinta kertoi.

”Harkintaan tulevaisuudessakin”

Mitali tästä somerolaisittain historiallisesta tapahtumasta olisi toki ollut maukas palkinto SoPan juniorikasvateista kootulle joukkueelle, mutta ilman sitäkin pelaajat kokivat suurta mielihyvää kaksipäiväisen vietosta tutuissa somerolaismaisemissa.
– Pelaaminen oli hauskaa, puhumattakaan siitä, että pääsimme pitkästä aikaa isolla porukalla näkemään toisiamme. Koko meidän joukkueellahan on taustaa SoPan juniorijääkiekosta, mutta nyt kun olemme siirtyneet eri paikkakunnille, ei tule enää pidettyä yhteyksiä samalla tavalla kuin silloin aikoinaan.
– Kyllä tämä sen verran mukava kokemus oli, että ihan varmasti harkitsemme osallistumista samanlaiseen turnaukseen tulevaisuudessakin, vielä vajaat kaksi viikkoa omatoimista harjoittelujaksoa Somerolla jatkava Päivärinta sanoi.
Heinäkuun 18. päivänä Päivärinta suuntaa Vierumäelle alle 19-vuotiaiden maajoukkueen harjoitusleirille. Sieltä matka jatkuu Raumalle ja Lukon nuorten liigajoukkueen harjoitusarkeen.

Ballhockeyn 3.
SM-turnaus, loppujärjestys:
Suomen mestari: Pelikassit (Ylöjärvi), hopeaa: Peräpohjolan Poropojat (Ylitornio), pronssia: Hc Kings (Vantaa).
Muut sijoitukset: 4) Someron Pallo, 5/6) Pallosaukot (Oulu) ja Arjen Sankarit (Ylitornio), 7) Team Puksu (Aura), 8) Sealapland Piranhas (Keminmaa), 9) NHC (Helsinki).
Pistepörssin kärki: Johannes Pukema Poropojat 4+7=11, Juuso Nieminen Poropojat 3+8=11, Toni Lampo Pelikassit 3+7=10.
Sopalaisten tehopisteet: Sami Päivärinta 2+3=5, Eetu Tervo 3+1=4, Jesse Janger 1+2=3, Olli-Oskari Virta 2+0=2, Valtteri Kaase 1+1=2, Ville Lindholm 1+1=2, Mikko Tuomela 0+2=2, Joni Kaurala 1+0=1, Juuso Salo 1+0=1, Nestori Pulakka 1+0=1, Luukas Virolainen 0+1=1, Onni Kuula 0+1=1, Oskari Alapuranen 0+1=1 ja Tuukka Tervo 0+1=1. Maalivahdit: Antti Laine (4 ottelua) ja Rasmus Lehtinen (1 ottelu). (Tilastoon korjattu Eetu Tervo maalintekijäksi, Valtteri Kaase syöttäjäksi).