Punkkirokotuksia otettu aiempia vuosia enemmän

0

Pitkät puntit ja punkkitarkastus päivittäin

Punkkeja on tavattu lähes koko maassa pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta. Eniten punkkeja on rannikkoalueilla ja saaristossa. Määrä on kasvanut voimakkaasti Suomessa ja muualla Euroopassa. Syyksi on arveltu ilmastonmuutoksen vaikutusta joko suoraan puutiaisiin tai niiden isäntäeläimiin.

Terveydenhoitaja Anna Helenius Someron neuvolasta arvioi, että punkkirokotuksia on otettu viime vuosien aikana enemmän kuin ennen.

– Punkkirokotesarja aloitetaan ainakin parillekymmenelle vuosittain Somerolla.

Punkkikausi kestää Suomessa jopa helmi-maaliskuusta joulukuuhun.

Punkki elää kasvillisuuden seassa ja odottaa sopivaa isäntäeläintä esimerkiksi ruohonkorrella 10–20 sentin korkeudella maanpinnasta. Se tarttuu ohikulkevaan ihmiseen tai eläimeen etujaloillaan. Puutiainen tarvitsee veriaterian aina siirtyessään kehityksessään seuraavaan vaiheeseen.

Punkkien määrä on kasvanut viime vuosina. Populaation kasvua ruokkinevat muuttuneet sääolosuhteet.

Punkilta voi suojautua vaatetuksella. Terveyskeskuksen johtava lääkäri Arja Lukka antaa ohjeeksi ulkona, puutarhassa, ruohikossa liikkuville käyttää pitkälahkeisia ja -hihaisia vaatteita.

– Housujen lahkeet sukkien tai saappaiden sisälle. Ja punkkitarkastus joka päivä sekä ihmisille että ulkona liikkuville lemmikeille. On tärkeää havaita punkki tai sen purema mahdollisimman nopeasti erityisesti borrelioosin tarttumisen ehkäisemiseksi.

Jos havaitsee ihossaan punkin, se tulee poistaa välittömästi iholta. Tartu punkkia punkkipihdeillä tai muilla kapeakärkisillä pinseteillä mahdollisimman läheltä punkin päätä, joka on pureutunut ihon alle. Poista punkki vetämällä pihdeillä suoraan ylöspäin.

Ihoaluetta seurataan viikon verran.

– Lääkäriin on hyvä hakeutua, jos viikon jälkeen iholla on yli 5 senttimetrin halkaisijaltaan oleva ihottumarengas. Lääkäriin on lähdettävä nopeammin, jos tulee yleisoireita, esimerkiksi kuumetta tai raju paikallisreaktio, opastaa lääkäri Lukka.

Punkki voi kantaa puutiaisaivotulehdusvirusta (TBE) tai Borrelia-bakteeria, jolloin puremasta voivat seurata nämä sairaudet. Borrelioosi on selvästi näistä kahdesta yleisempi. Pureman välityksellä leviävää bakteeritautia voidaan hoitaa antibiootein.

Taudin yleisin ensioire on pyöreä tai soikea punoittava ihottuma. Se alkaa levitä rengasmaisesti punkin pistokohdassa. Silloin tarvitaan lääkehoitoa. Jos bakteeri-infektiota ei hoideta antibiooteilla, se voi aiheuttaa myöhäisoireita. Tavallisimpia ovat tuki- ja liikuntaelimistön oireet ja hermoston oireet.

Puutiaisaivotulehdus eli TBE on viruksen aiheuttama tauti, jonka hoitoon ei ole olemassa tiettyä hoitoa tai lääkettä. Puutiaisaivotulehdukselta voi suojautua rokottautumalla. Rokottautuminen ei kuitenkaan suojaa toiselta punkin levittämältä taudilta, borrelioosilta.

– Rokotus suojaa puutiaisaivotulehdukselta, joten se suositeltavaa, jos liikkuu paljon ruohikoissa ja metsiköissä ja varsinkin jos lomailee saaristoalueella. Rokotesuojaa ajatellen rokotussarja aloitetaan jo keväällä, sanoo Arja Lukka. Rokotteen perussarjaan kuuluu kolme rokotusta ja tämän jälkeen tulee tehosterokotteita.

Somero ei kuulu riskialueeseen, joten rokote on omakustanteinen.

– Rokotus onnistuu ottamalla yhteys Someron neuvolaan. Siellä he hoitavat reseptit ja rokotusajat.

Arja Lukkaa vastaan ei ole tullut yhtään somerolaista puutiaisaivotulehdukseen sairastanutta TBE-tapausta.

– Punkki kuitenkin levittäytyy koko ajan tännepäin lisää, joten rokotus on hyvä suoja tautia vastaan. Myös vaatteilla suojautuminen on tärkeää.