Seksuaalisuus on elinvoima

0
Seksuaaliterapeutti Niina Pettersson toivoo, että ihmiset olisivat onnellisempia oman itsensä kanssa, olisivat rehellisiä ja omia itsejään ja rakentaisivat sen pohjalta elämäänsä.

Kun on sinut itsensä kanssa, onni pääsee kukoistamaan

– Seksuaalisuus on elinvoima, joka virtaa meissä. Se on osa meitä ja hyvinvointiamme. Olemme seksuaalisia olentoja vauvasta hautaan asti. Seksuaalisuus vaikuttaa meidän psyykkeeseemme. Se on tunnetyökalu, miten suhtautua asioihin. Mutta on hyvä, että on myös järki eikä pelkästään tunteita, selvittää somerolainen Niina Pettersson, joka on perustanut yrityksen, joka antaa seksuaalineuvontaa ja -terapiaa.

Moni ongelma saa alkunsa tietämättömyydestä ja kuvitelmista, miten pitää olla, mutta myös kommunikaation puutteesta ja huonosta itsetunnosta.

– Vanhemmat voivat antaa eväät, jotta lapsi ja nuori pystyy tutustumaan itseensä ja hyväksymään itsensä sellaisena kuin on. Kaikki lähtee turvallisuuden tunteesta. Turvallisessa ilmapiirissä voi olla se mikä on. Oman hyväksynnän kautta ihminen kasvaa, vahvistuu ja pystyy antamaan muillekin mahdollisuuden.

Jos joku kahlitsee ja vahingoittaa, niin huonon itsetunnon omaavalle tulee ongelmia. Kokee ahdistuneisuutta, kykenemättömyyttä, ei pidä itseään eroottisena eikä saa yhteyttä muihin. Hengettömyys korostuu.

– Toivon, että ihmiset olisivat onnellisempia omana itsenään, sekä rehellisiä itselleen ja myös muille. Kun elää omaa elämäänsä ja on sinut itsensä kanssa, niin onni pääsee kukoistamaan. Jos siihen ei yksin pysty, niin voi pyytää apua. Kannattaa hyödyntää palvelut: neuvonta ja terapiat, jotta elämä olisi parempaa ja iloisempaa.

Suunsa kannattaa aukaista

Seksuaalisuus on osa terveyttä.

– Mielenterveysongelmia tulee, kun on paha olla ja epätyydyttävä parisuhde. Seksuaalisuus vaikuttaa niin moneen asiaan, muistuttaa seksuaaliterapeutti Niina Pettersson.

Hän kehottaa avoimeen kommunikointiin.

– Paljon ongelmia syntyy, kun ei puhuta eikä kerrota niistä kumppanille. Suunsa kannattaa aukaista. Terapeuttina voin olla tulkkina kumppanien välillä.

– Ja vaikka ei olisi suuria haasteita, niin kannattaa aika ajoin pysähtyä miettimään parisuhteen ja omia arvojaan.

Milloin on aika hakea neuvoja ulkopuoliselta henkilöltä?

– Jos ajattelee, että olisikohan aika mennä hakemaan apua, niin silloin olisi varmaan aika, toteaa Pettersson.

Seksuaaliterapeutti antaa apua, jos kokee olevan haasteita seksin tai seksuaalisuuden kanssa.

Skaala on laaja. Vastaanotolle voi lähteä esimerkiksi, kun parisuhteessa on konflikteja ja kommunikaatio-ongelmia, kokee seksuaalista haluttomuutta, ei kiihotu, on seksi- ja pornoriippuvainen, on toiminnallisia häiriöitä, esimerkiksi ongelmia orgasmin saamisen kanssa tai on erektio- tai siemensyöksyhäiriöitä, tuntee kipua yhdynnässä, on sairastumisen tai vammautumisen myötä tullut esiin ongelmia tai on ollut kriisejä ja traumoja, jotka ovat vahingoittaneet seksuaalisuutta.

Moni miettii, onko hänen tapansa toimia normaali.

– Seksuaalisuuden kenttä on ääreislaaja. Minusta rajat menevät siinä, kun ei toimillaan vahingoita eikä pakota toista sellaiseen, jota tämä ei halua. Jokainen rakentaa oman elämänsä itselle tyydyttäväksi.

Usein pohditaan, kuinka usein pitäisi olla seksiä tai miten suuri elimen tulisi olla.

– Minusta pitäisi keskittyä ennemminkin laatuun kuin määrään, toteaa Pettersson.

Niina Pettersson antaa myös seksuaalineuvontaa. Sieltä saa neuvoja, jippoja makuuhuoneen puolelle. Autetuksi voi tulla yhdellä, muutamalla tapaamisella.

Ei ole asiaa, jonka takia ei voisi lähteä terapiaan

Niina Petterssonin yrityksen vastaanotto on Salossa. Hän ottaa vastaan myös Salon Mehiläisessä. Terapiaa saa yksin, partnerin kanssa tai ryhmässä.

– Jokainen määrittää ongelmansa ja tarpeen saada siihen apua. Minä yritän antaa työkaluja, jotta henkilö itse löytää voimavarat toimia. Mutta jokainen asettaa itse tavoitteet, sanoo Pettersson ja muistuttaa avun antamisen olevan tavoitteellista terapiaa.

– Ei ole asiaa, jonka takia ei voisi tulla luokseni. Minä voin olla se roskis, jonne pahan olon jättää. Minulta asia ei lähde muiden tietoon. Otan kopin. Yritän saada asiakkaan näkemään eri näkökulmia ja löytämään itsestään voimavarat.

Pettersson ryhtyi osa-aikayrittäjäksi keväällä. Hänen varsinainen työnsä on Finnairilla lentoemäntänä, josta on lomautettuna. Hän tekee töitä myös mielenterveyshoitajana.

Niina Pettersson asuu synnyinkunnassaan Somerolla. Perheeseen kuuluu 14-vuotias poika.

Petterssonista lapsille tulee kertoa rehellisesti, mitä on seksuaalisuus, seksi ja rakkaus. Että ne ovat eri asioita ja tärkeitä ihmisen hyvinvoinnille.

Hänestä lapselle oikealla tavalla kerrottuna aikaansaadaan hyvää.

– Nuorten kanssa vanhempien tulisi olla askel edellä. On tutkittua tietoa, ettei varhainen seksuaalisuudesta ja seksistä kertominen vahingoita nuorta tai johda liian varhaisiin seksisuhteisiin. Ne joille on annettu oikeaa tietoa ajoissa, pystyvät tekemään itsenäisiä päätöksiä ja nauttimaan seksistä ja elämästä.

– Jos ei puhuta, niin lapsi kokee asioiden olevan hävettäviä. Kaikki kiehtoo, jota tehdään verhojen takana ja on kiellettyä.

Nuorilla on kovia ulkoisia paineita tänä kiihkeänä sosiaalisen median aikakautena.

– Mutta voi sitä ajatella niinkin, että tämän päivän nuoret ovat syntyneet valmiimpaan ja suvaitsevampaan maailmaan kuin me. Ennen kaikki eivät saaneet tietoa. Nyt sitä on tarjolla. Tänä päivänä monenlaisille asioille ja ihmisille löytyy paikka ja ymmärrystä, toteaa Pettersson.

Hän sanoo, että tiedon ja tasavertaisuuden saralla riittää työtä esimerkiksi kehitysvammaisten puolella.