Silja Kosonen liekeissä: Yhdellä heitolla tuli olympiaraja, naisten PE ja SE sekä nuorten ME

0
Silja Kososen letitetty onnenkampaus toimi, sillä hurja kiskaisu 73,43 toi paikan Tokion olympialaisiin.

Teksti Aulis Tiensuu
”Nyt tuli heitto, nyt tuli kaamea heitto!” Nämä radioselostaja Juhani Haapasen legendaariset sanat muistetaan Tokion olympialaisista vuodelta 1964, jolloin Pauli Nevala heitti keihäässä Suomelle olympiakultaa.
Samat sanat sopivat nyt myös Silja Kososen Vaasassa heittämään moukaritulokseen 73,43, joilla on myös yhteys Tokion olympialaisiin vuosimallia 2021, sillä ne oikeuttavat hänen pääsynsä kisoihin. Mitaleista on turha vielä puhua, mutta arvokkainta mahdollista kokemusta siellä on tarjolla.
Samalla heitolla Kosonen rikkoi naisten Pohjoismaiden ja Suomen ennätyksen sekä himoitsemansa nuorten maailmanennätyksen. Sivutuotteena tuli sitten suuri joukko N19- ja N22-sarjojen ennätyksiä sekä muita pienempiä ennätyksiä.
Kososen tilanne kisoihin pääsyn kannalta ennen viimeistä mahdollista Vaasan olympiaranginkilpailua oli se, että hänen oli heitettävä mielellään noin 70 metrin tulos, jotta olympiakisapaikka varmistuisi viisi parasta kilpailua huomioivien rankingpisteiden perusteella. Ensimmäinen heitto kantoi jo lupaavasti 68,20. Mutta se ei vielä riittäisi.
Toisella kierroksella moukari kaartoi jo selvästi yli 70 metrin viivan. Heiton tarkaksi pituudeksi mitattiin 71,64. Sen piti jo riittää ja Siljallakin jännitys ja lataus purkautuivat samalla ainakin hetkeksi.
– Kun sillä jo käytännössä varmistin olympiapaikan, kävin valmentaja Jani Pihkasen luona. Itkin ja tärisin sen verran, että jätin kolmannen heiton väliin.

Valmentaja latasi uudelleen

Valmentaja näki, että Siljan päivän kunto riittäisi vielä pidempiin heittoihin ja hän kannusti keskittymään uudelleen sekä jatkamaan kilpailua. Neljäs kierros meni vielä ilman täyttä panosta 66,32. Ennen viidettä suoritusta valmentaja Jani Pihkanen antoi vielä uudet ohjeet.
– Käskin Siljan heittää täysillä riskillä miettimättä yhtään mitään.
Ja valmentajaansa luottava urheilija toteuttaa aina valmentajan ohjeet ja niin Siljakin teki. Viides heitto kantoi ja kantoi ja kantoi uusiin ennen näkemättömiin lukemiin.
– En minä koskaan näe täältä (heittohäkistä) miten pitkälle se lentää, mutta yleisön reaktioista päättelin, että se taisi mennä vähän pidemmälle.
Heiton tulosta odotellessaan Silja Kosonen piteli hämmästyneen näköisenä päätään, ja kun tulostauluun ilmestyivät lukemat 73,43, niin hän riemunkiljahdusten kera hyppi ja pomppi halaamaan valmentajaa. Kaikki alkukesän tavoitteet oli nyt saavutettu eikä kilpailun kuudetta heittoa enää tarvittu.
– Olin odottanut tätä todella kauan. Aloin jo epäillä itseäni, että puhuinko olympiarajasta ja ME:stä liian aikaisin, Kosonen tunnusti.

Kylmä kylpykin auttoi

Tuloskunnon putkahtaminen esille oli Silja Kososen mukaan osaksi varmaan sen syytä, että sitä edelsi muutama lepopäivä juhannuksen pyhinä. Jo aattona Somerolla oli merkkejä nousukunnosta lähes 71 metrin heiton myötä.
Alkukesällä hänellä oli paljon kaikenlaista hässäkkää ylioppilaaksi valmistumisen ja pääsykokeiden osalta sekä kovia harjoituksia. Niiden jälkeen jalat eivät palautuneet riittävästi ja kahdessa kilpailussa Kosonen jäikin kolmisen metriä 70 metrin rajasta.
– Äiti teki minulle nyt pitkästä aikaa letit eli onnenkampauksen. Meillä oli hotellissa myös mahdollisuus istua pitkään kylmässä vedessä. Uskon, että sekin auttoi valmistautumisen onnistumisessa, Kosonen kertoi.
Silja Kosonen tunnetaan siitä, että hän on ratkaissut monia kilpailuja viimeisillä suorituksillaan. Tällä kertaa, kun oli enemmän panosta, tarvittiin vielä uutta. Kylmä kylpy ehkäpä kylmäsi myös pään ja sai jalat vetreiksi sekä koko kropan liekkeihin.

Myös Tervo varmisti paikkansa

Lopulliset olympiakisojen valinnat vahvistetaan alkuviikosta. Yleisurheilijoista 18-vuotias Kosonen tulee olemaan selvästi joukkueen kuopus. Kososen kova kilpakumppani Krista Tervo varmisti Vaasassa rankingpisteiden kautta oman olympiapaikkansa heittämällä kolmannellaan 71,60 eli siinä vaiheessa vain neljän sentin päähän johdossa olevaan Kososeen. Olympiakisoissa molemmat saavat varmasti paljon tukea toisiltaan.
Moukarinheiton karsinta heitetään Tokiossa sunnuntaina elokuun 1. päivänä aamuyöllä kello kolmen jälkeen ja finaali on sitten tiistaina 3.8. iltapäivällä.
Kisamatkalle lähtöpäivää ei Urheiluliitosta vielä vahvistettu. Saatujen tietojen mukaan se olisi niin, että Siljalla olisi mahdollisuus osallistua ennen sitä lauantaina 17.7. Tallinnassa heitettävään N19-sarjan EM-finaaliin.

Lauantaina Kaustisilla

Seuraavaksi Silja Kosonen palaa talviselle Suomen ennätyspaikalle Kaustisille, jossa lauantaina heitetään moukarikarnevaalien naisten kilpailu. Mitähän siellä kesällä lentää, kun jo talvella tuli edellinen SE 72,44? Kaustisilla myös Krista Tervo ja maan muu parhaimmisto on paikalla.
– Nyt voin vaan nauttia kilpailemisesta ja kavereitten näkemisestä karnevaaleilla, iloitsi Silja.
Kaustisen naisten ja N19-sarjan kilpailussa on Esasta mukana myös Marika Virtanen, sekä miesten kilpailussa Henri Liipola ja Max Lampinen, joka heittää myös M19-sarjassa.