Silja Kosonen lähtee EM-kulta taskussaan olympialaisiin ja MM-kisoihin

0
Onnellinen kultamitalisti Silja Kosonen juhli voittoaan lipun kera. Kuva SUL/Tapio Nevalainen

Teksti Aulis Tiensuu

Silja Kosonen oli juuri niin ylivoimainen N19-sarjan EM-kisojen moukarissa, kuin kauden aiemmat kilpailut ovat osoittaneet. Kosonen voitti ensin karsintakilpailun yli neljän metrin erolla seuraavaan uudella EM-kisaennätyksellä 68,75 ja varsinaisen kilpailun yli kolmen metrin erolla uudella kisaennätyksellä 71,06. Aiempi EM-kisaennätys oli Romanian Bianca Florentina Perien 68,59 vuodelta 2009.
Karsintakilpailussa ensimmäisenä heittänyt Kosonen ylitti heti 63 metrin karsintarajan lähes kuudella metrillä. Ranskan Rose Loga oli toisena 64,88 ja kolmantena karsintarajan yli pääsi vielä Italian Rachele Mori, kaikki toisilleen tuttuja kahden vuoden takaisilta Euroopan olympiapäiviltä.
Varsinaisessa kilpailussa Silja Kosonen heitti heti ensimmäisellään 70,47, joka olisi riittänyt voittoon ja oli jälleen uusi kisaennätys. Kosonen paransi sitä vielä kolmannella kierroksella voittotulokseen 71,06 ja sai vielä viimeisellään 69,69.
Mitättömiksi menneistä heitoista ainakin kaksi sai verkkokosketuksen. Useiden silmännäkijöiden mukaan heittoaukko oli säädetty väärin ainoana finalistina vasemmalta puolelta heittonsa linkoavan Kososen heittovuoroille, aukko oli selvästi liian kapea.
– Toiveissa oli heittää pidemmälle, mutta nyt monet heitot menivät verkkoon. En ruvennut siitä valittamaan, sanoi Kosonen kilpailun jälkeisessä haastattelussa.
– Parasta tässä ehkä oli, että oli tosi paljon porukkaa katsomassa ja kannustamassa ja onhan voittaminen aina kivaa, Kosonen hymyili Suomen lippu harteillaan.
Ranskan 71,09 tänä vuonna heittänyt Loga otti yhtä selvästi hopean heitettyään parhaallaan 67,70 ja kolmannen sijan sai tilastoissakin kolmantena ollut Valko-Venäjän Mariolla Bykel 63,25. Seuraavina olivat Iso-Britannian Charlotte Payne 62,13, Venäjän Anastasia Grigorjeva 61,72 ja Italian Rachele Mori 61,33.
Suomen toinen edustaja Aada Koppeli jäi karsinnassa ilman tulosta.

Oppia olympiakisoihin

Tallinnan EM-kisa oli Kososelle viimeinen ennen Tokion olympiakisoja ja siitä sai myös tärkeää oppia kisoihin valmistautumisen osalta. Hellettä oli Tallinnassa, mutta Tokiossa sitä voi olla vielä enemmän.
– Opin, että alkulämmittely ei todellaan voi olla pitkä näin lämpimässä. Ostin kaupasta jääpussin ja siihen vielä harteille sellaisen viilentävän jutun ja pyrin oleman heittojen välillä varjossa, Kosonen sanoi.
Kansainväliset arvokilpailut ovat sikäli myös erilaiset muihin kilpailuihin verrattuna, että niissä paikalla ei voi olla neuvonantajana oma valmentaja Jani Pihkanen . Mutta hyvät opit on saatu pohjalle muista kilpailuista ja Silja on näyttänyt pärjäävänsä missä tahansa hyvin.
Olympiakisat ovat Kososelle sittenkin kauden tärkeimmät, isoimmat ja hienoimmat kilpailut, vaikka vielä niiden jälkeen on oman ikäluokan MM-kilpailut Keniassa.
– Nämä olivat minun ikäluokkani kilpailut ja täällä minulla oli suurin mahdollisuus voittaa. Haluan heittää myös Nairobin MM-kilpailuissa, Kosonen sanoi.
Silja Kosonen lähtee tänään olympiamatkalle Japaniin, ensin Sagan kaupunkiin valmistautumisleirille ja sieltä sitten kisaamaan Tokioon.
Onnittelut Siljalle ja valmentaja Pihkaselle! Yhteistyönne on tuottanut koko ajan yhä parempia tuloksia ja saamme jännityksellä odottaa, mitä seuraavaksi on vuorossa. Someron Esalle Kososen nuorten EM-kulta oli toinen laatuaan, sillä Minna Nikkanen voitti vastaavan mitalin 14 vuotta sitten vuonna 2007.
Tallinnan 19-ikäluokan EM-kisat olivat Suomelle ja Suomen naisille menestyksekkäät.
Suomi oli kolmella kultamitalilla yhdessä Ruotsin kanssa paras Pohjoismaa ja vain kolme Euroopan maata sai enemmän mestaruuksia.
Euroopan mestareiksi Kososen lisäksi pääsivät myös Tampereen Pyrinnön 7-ottelija Saga Vanninen ja Lahden Ahkeran 3000 metrin juoksija Ilona Mononen .