Silja Kosonen valmiina olympiadebyyttiin

0
Silja Kosonen voitti MM-kultaa.

Teksti Aulis Tiensuu

Tokion olympiakisojen yleisurheilukilpailut ovat alkaneet varhain tänä aamuna. Sunnuntaiaamuna Someron Esaa edustava raisiolainen Silja Kosonen astelee ensimmäisen kerran Tokion katsojista tyhjyyttä kumisevalle olympiastadionille tavoittelemaan naisten moukarinheiton finaalipaikkaa. Vaikka katsojia ei ole paikalla, niin satojen miljoonien maailmanlaajuinen katsojajoukko näkee kisan televisiosta.
Kososen huhtikuussa lausuma tämän kesän tavoite heittää nuorten maailmanennätys ja päästä olympiakisoihin on jo nyt täyttynyt. Maailmanennätyksen 73,43 Silja heitti kuukausi sitten. Sen jälkeen on tullut jo nuorten Euroopan mestaruus ja nyt vuorossa ovat olympiakisat. Enempiä tavoitteita sen osalta Kosonen ei ole kertonut.
Silja Kosonen on ollut runsaan viikon olosuhteisiin totuttautumassa ja harjoittelemassa Japanin eteläosassa sijaitsevassa Sagan kaupungissa. Eilen Kosonen ja kilpailijakumppaninsa Krista Tervo siirtyivät olympiakaupunki Tokioon. Sieltä ei ole vielä muuta kerrottavaa, kuin toisiaan tsemppaava moukarikaksikkomme on majoittunut ja keskittyy kisaan.
– Täällä leirillä kaikki meni hyvin, ruoat olivat hyvät ja treenipaikat myös, kertoi Kosonen pakatessaan tavaroita Tokioon siirtymistä varten.
Olosuhteiden osalta totuttautuminen kuuden tunnin aikaeroon on ollut merkittävä seikka, mutta sekin on Kososen mukaan sujunut hyvin. Toinen tekijä on kostean helteinen sää, mutta helteisiin ja viilennyskeinoihin on tänä kesän saanut tottua jo täällä kotimaassa.
Harjoitusleirillä oli mukana myös henkilökohtainen valmentaja Jani Pihkanen, mutta hän ei päässyt Tokioon, vaan on matkustanut jo takaisin Suomeen ja jännittää televisiosta Siljan suorituksia. Liiton puolesta kisapaikalla on valmentaja Kalle Lehmusvuori.
Naisten moukarin ensimmäinen karsintaryhmä heittää sunnuntaiaamuna kello 03.10 ja toinen 04.40. Vielä ei ole tietoa kummassa ryhmässä heittäjämme ovat, eikä myöskään karsintaraja. Sitä ei ole aikaisemminkaan tarvinnut heittää, sillä se asetetaan yleensä tiukaksi. Kaksitoista parasta saa jatkopaikan. Edellisissä Rion kisoissa finaaliin pääsi tuloksella 70,30. Finaalissa kahdeksannen sijan sai tuloksella 70,95.
Karsintakilpailua voi seurata suorana TV1:ssä. Ja mikäli finaalipaikka Suomen heittäjille irtoaa, niin sitä jännitetään sitten tiistaina Suomen aikaa kello 14.35.
Maanantaina karsintavuorossa on Suomen naisten seiväskaksikko Wilma Murto ja Elina Lampela.