Sinileväätavanomaista enemmän

0

Sinilevää on havaittu järvissä valtakunnallisilla sinileväseurannan havaintopaikoilla tavanomaista enemmän.
Yksi havaintopaikoista sijaitsee Someron Painiolla (Moronperä), ja järvessä todettiin olevan runsaasti sinilevää. Havainto tehtiin tiistaina.
Hieman sinilevää on havaittu 57 virallisella havaintopaikalla, runsaasti kuudella havaintopaikalla, mutta erittäin runsaita sinilevähavaintoja ei ole tehty.
Virallisten havaintopaikkojen lisäksi viime viikonlopun ja tämän viikon aikana seurannan ulkopuolisia havaintoja sinilevätilanteesta on tullut Järvi-meriwikiin yhteensä 221, joista noin kahdessa kolmasosassa havaittiin sinilevää.
Etelä- ja Keski-Suomen havaintoasemilla järvien pintalämpötila vaihteli 23 ja 27 asteen välillä, ja pintavedet olivat ajankohdan keskimääräistä arvoa 5–7 astetta lämpimämpiä.
Pienemmillä järvillä hellelukemia on voitu mitata jo parin viikon ajan, ja nyt myös Etelä- ja Keski-Suomen suurten järvien mittauspaikoilla on mennyt helleraja rikki. Saimaan Lauritsalassa mitattiin havaintopaikan koko yli satavuotisen mittaushistorian korkein lämpötila, 26,2 astetta. Lisäksi järvivesi on lämmintä huomattavan syvälle. Pintavedet eivät ole siis jäähtymässä kovin nopeasti, vaikka tuulet yltyisivät ja ilman lämpötilat laskisivat.
– Syvännealueiden lämpötila voi nousta tavanomaista korkeammaksi tänä kesänä, arvioi hydrologi Merja Pulkkanen Suomen ympäristökeskuksesta.