Somerniemen Musiikkiteatteri juhlistaa juhlavuottaan klassikolla

0
Matias Virtaperko näytteli torpparin poikaa Aleksis Koskelaa ja Vilho Välttilä kyläjuoppo Elias Kankaanpäätä. Kuva Armas Töykkälä.

Teksti ja kuvat Armas Töykkälä

Somerniemen Musiikkiteatteri on ottanut 20-vuotiaan taipaleensa kunniaksi käsittelyynsä historiallisen fiktion peruskiven, Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla -trilogian.
Teoksen alussa 1880-luvulla Suomi on köyhä ja sorrettu sääty-yhteiskunta, mutta sen lopussa 1950-luvulla eletään lähes nykyaikaisessa hyvinvointivaltiossa. Tarina kertoo pitkän kehityskaaren pienten ihmisten näkökulmasta, alkaen Koskelan Jussista, joka raivaa perheelleen torpan suosta kuokallaan.
Näytelmän ohjaaja Antti Kemppainen kertoo niistä edistyksellisistä saavutuksista, jotka tuona aikana tehtiin.
– Sellaisten asioiden kuin äänioikeuden, työväenliikkeen ja demokratian synnyttäminen on vaatinut paljon. Mitään ei ole tullut ilmaiseksi. Siihen liittyy paljon kipukohtia historiassa.
Kipukohtiin kuuluu sellaisia väkivaltaisia vaiheita kuin sortokaudet ja sisällissota. Koskelan suvun kautta päästään myös jatkosotaan ja sivutaan Tuntemattoman sotilaan tapahtumia. Monia aiheita on käsitelty jo aiemmin Somerniemen musiikkiteatterin lavalla.
– On virkistävää, että Somerniemellä tehdään komedian lisäksi historiallisia näytelmiä. Kevyempääkin materiaalia on nähty, Kemppainen kertoo.
Vaikka tarina on yleissuomalainen ja olisi voinut tapahtua missä maalaispitäjässä tahansa, siinä pysytään alkuperäismiljöössä Urjalassa. Näytelmäsovitus on parikymmentä vuotta sitten ensiesitetty Riku Suokkaan dramatisointi. Käsikirjoitus on erillinen taideteos, mutta se pyrkii kunnioittamaan alkuperäisteosta.
– Ollaan pyritty siihen, että ollaan Pentinkulmalla, eikä Somerniemellä. Koetetaan pidättäytyä puhumasta paikallista murretta. Täällähän on hyvin vahva murrealue ja erilainen kuin kirjassa. Teos on iso ja näytelmä pitkä. Eihän kaikkia klassikoita pysty elämässään lukemaan, mutta tämän on moni lukioiässä lukenut.

Näytelmän on ohjannut Antti Kemppainen.

 

20 vuotta musiikkiteatteria

Teatterilaiset, näyttelijät ja talkoolaiset ovat Somerniemen musiikkiteatterin sielu ja ydin. Moni yhdistyksen perustajajäsen on yhä mukana toiminnassa ja harrastus aloitetaan usein lapsena.

Silja Salminen muistetaan takavuosien teatteriproduktioiden pirteänä lapsinäyttelijänä. Nuoresta iästään huolimatta hän on ehtinyt olla mukana peräti 18 vuotta.

Teatteriyhdistyksen sihteeri Silja Salminen on ollut mukana jo 18 vuotta, suurimman osan elämästään. Häntä teatterin tekemisessä kiehtoo yhteisöllisyys.
– Vuosien varrella on päässyt teatterissa tekemään monipuolisesti hommia niin näyttämöllä kuin taustajoukoissa. Parhaiten on mieleen jääneet onnistumisen jälkeiset hyvänolon tunteet ja sen tajuaminen, että porukalla saatiin upea esitys kasaan.
Teatteriproduktion casting-vaiheessa miesnäyttelijöille on yleensä hyvin rooleja tarjolla.

Vilho Välttilä on nousevia kykyjä tähtikaartissa. Hän muistuttaa, että päähenkilökään ei voi tehdä yksin kohtausta. Jokainen on yhteiselle tavoitteelle tärkeä.

Vilho Välttilä on uusi kasvo musiikkiteatterissa, mutta kokemusta näyttelemisestä hän on saanut Myötätuulen Kisällikerhossa. Ensiroolikseen Somerniemellä Välttilä sai humoristisen kyläjuopon.
– Esityksessä jokainen on tärkeä. Päähenkilö ei voi yksin tehdä näyttävää ja hienoa joukkokohtausta. Jokainen on tärkeä yhteiselle tavoitteelle. Tähän asti parhaita muistoja ovat lavastustalkoot ja pitkään venyneet treeni-illat. Teatterista muodostuu perhe, jonka luokse on mieluista mennä joka ilta, sanoo Välttilä.

Pentti Manner on saanut teatterin kautta tutustua nuoriin näyttelijöihin, jotka osaavat antaa arvoa myös konkarin osaamiselle. Venla Vasama (vas.) mainitsee parhaaksi muistokseen uuden katsomon rakennustalkoot. Lotta Jaatiselle (oik.) ensi-iltojen onnistuminen ja takahuoneen tunnelmat ovat koukuttavia.

Venla Vasama on ollut mukana vuodesta 2019. Esitysten lisäksi hänen parhaisiin muistoihinsa kuuluu edelliskesänä valmistuneen katsomon rakennustalkoot.
– Hienointa on se, miten näytelmä ja siihen sovitettu musiikki tukevat toisiaan ja luovat vaikuttavan kokonaisuuden. Talkoissa yhteishenki kohoaa, kun pääsee tutustumaan teatterikavereihin muutenkin kuin näytelmä- ja kuoroharjoitusten parissa.

Lotta Jaatista teatterissa kiehtoo isompien projektien tekeminen, esiintyminen ja musiikki.
– Parhaita muistoja ovat loistava yhteishenki ja onnen hetket enskareiden jälkeen. Bäkkärin tunnelmat myös.

Pentti Manner on musiikkiteatterin alkuperäisiä perustajia. Hän kehuu paikallisia nuoria näyttelijöitä huomattavan taitaviksi ja lahjakkaiksi valioyksilöiksi.
– Olen saanut teatterin kautta tutustua erilaisiin ihmisiin ja ennen kaikkea kotiseudun upeisiin nuoriin. Olisi melkein mahdotonta saada heihin kosketuspintaa muussa elämässä ja olen huo mannut, että he osaavat antaa arvoa myös minun toiminnalleni. Suuri kiitos heille.

Emmi Ali-Yrkkö on odottanut 20 vuotta, että pääsee tekemään Täällä Pohjantähden alla -näytelmää. 20-vuotisjuhlavuonna toive toteutui.

Emmi Ali-Yrkkö on myös ollut mukana täydet 20 vuotta. Hän on teatteriyhdistyksen nykyinen puheenjohtaja ja organisoiva taustavoima. Vaikka hän on yrittänyt vaihtaa lavaesiintymisen muuhun teatterityöhön, voi häntä yhä nähdä pienissä sivurooleissa.
– Aluksi musiikkiteatterissa kiehtoi halu päästä esiintymään. Kaikki nämä vuodet mukana on pitänyt yhteisöllisyys. Teatterin väestä on tullut toinen perhe.
Tämänvuotinen suurnäytelmä on Ali-Yrkön uran huipennus kunnianhimoisuudessaan. Hän on ajanut jo vuosia eteenpäin ajatusta Pohjantähti-trilogiasta, mutta vasta juhlavuonna saanut tahtonsa läpi.
– Täällä Pohjantähden alla on minulle rakkain kirja ikinä. Olen nimennyt lapsenikin sen mukaan. Olen ehdottanut tätä joka vuosi. Ajatusta ei ole täysin tyrmättykään, mutta aika ei vielä ole ollut sellainen. Nyt oli.

Somerniemen musiikkiteatterin näytelmät:

2001–02 Viulunsoittaja katolla
2003 Mustalaisleiri muuttaa taivaaseen
2004-05 The Sound of Music
2007 Talkootanssit
2008 Maamiehen vaimolaari
2009 Tunteen Palo
2010–11 Tuntematon sotilas
2013 Grease
2014 Kaksipäisen kotkan varjossa
2015 Onnen maa
2016 Teuvo ja paperitaivas
2017 Sata laulua onnesta
2018 Sommerå
2019 Kurinmaa nurin
2019 Yhtä sirkusta