Someron Syrän

0
Kiiruun puiston henki on säilytettävä.

Keskustaympäristön kehittämisen viitesuunnitelmasta huomioita:
Erinomainen ajatus on rakentaa Jaatilanjoen rantaan puistoreitti ja uusi silta sekä selventää rantaan tehtäviä väyliä.
Tätä ajatellen torin siirtäminen Kiiruun puiston kulmaan ei tunnu hyvältä idealta. On vaikea kuvitella torille tarvittaville parkkipaikoille luontevaa ja turvallista sijoitusta. Ja ajoittain järjestettävät markkinatkin tarvitsevat enemmän tilaa kuin suunnitelman tori mahdollistaa. Keskustassa asioivat tulevat laajalta ympäristöstä, joten autojen määrää lienee vaikeaa pienentää. Vaarana piilee Kiiruun puiston kutistaminen, mitä kukaan ei halua.
Linja-autojen paikaksi sopii hyvin entinen torialue, pääsevät sopivasti ohikulkutielle (mikäli niitä vielä kulkee), eikä matkustajilla olisi pitkä matka minnekään keskustassa. Taksitkin sieltä hyvin tavoittaisi. Silloin vanha, laaja linja-auto asema jäisi käyttöä vaille ja sopisi uuden torin paikaksi. Ei se ole kauempana kuin Kiiruun puiston kulmakaan.
Tämä torin paikka voisi elävöittää myös Joensuuntien tyhjiksi jääneitä liikehuoneistoja. Linja-autoasema on niin laaja, että autoille olisi parkkipaikkoja.
Torin siirtäminen näkyvälle, keskeiselle paikalle voisi lisätä sen suosiota Somerniemen torin tapaan. Torikivellä päällystettynä kaupunkiaukio olisi viihtyisä muulloinkin kuin toripäivinä. Pitää vielä ottaa huomioon, että Someron tori on ympärivuotinen, auki myös talvella.
Skeittiparkki ja koripallokenttä rakennettaisiin entiselle torialueelle: oikein hyvä ajatus. Nuorisotalo ehkä saisi entisen merkityksensä, ja elokuvateatterikin sopii kuvaan. Valoja ja maahan pultattuja istuimia vain tarpeeksi.
Kiiruun puiston kohtalo on näiden ajatusten pääpointti. Historiallinen, kaunis ja lehtevä alue vanhoine rakennuksineen on jotakin, mitä jokaisella pikkukaupungilla ei ole tarjolla.
Vilkki aikoinaan keräsi sinne uhanalaisia luonnonkasveja ja istutti harvinaisia puita ja pensaita. Puistonpohjan parturoiminen ja puiden harventaminen olisi virhe, jota on mahdoton korjata. Alueen pienentäminen reunoiltaan on saavuttanut ääripisteensä, ei yhtään enää!
Kivimakasiinin edustan kiveys helpottaisi kyllä makasiinin käyttöä näyttelytilana, rollaattorit ja pyörätuolit pääsisivät ovelle asti. Lisävalotkaan eivät olisi pahitteeksi.
Somero-lehden yleisönosastolla on ajoittain päivitelty nuorison käytöstä Kiiruun puistossa: ongelma on todellinen, mutta uskoisin skeittiparkin ja koripallokentän rakentamisen entiselle torialueelle helpottavan asiaa.
Puiston valaistuksen tarkka suunnittelu ja lisääminen, polkujen päällystäminen kivituhkalla ja istuinpaikkojen parempi suunnittelu auttavat alueen mieltämistä aikuisten virkistyskäyttöön, mutta ei puita pois.
Leikkipaikalla kirjaston takana näkee harvoin pieniä ihmisiä. Tarvitaanko toista leikkipaikkaa. Miten entisen vetovoimaa lisätään? Kysymyksiä jää auki, mutta päämääränä olkoon: Kiiruun puiston henki säilytetään.

Sirkku Kurkikangas
lehtori, kuvataideopettaja