SoPa Juniorit ballhockeyn SM-turnausisäntänä

0

Teksti Juha Laakso

Someron jäähallissa käynnistyy tänään ballhockeyn miesten Suomen mestaruusturnaus. Mielenkiintoa kaksipäiväiseen tapahtumaan tuo paitsi lajin ensiesittäytyminen Somerolla, niin myös paikallisen joukkueen mukanaolo.
Ensisilmäyksellä ballhockeyssa vaikuttaisi olevan tuttuja elementtejä ainakin rullakiekkoilusta ja salibandysta, osin myös jääkiekkoilusta.
Olennaisimmat erot esimerkiksi Somerolla suosittuun rullakiekkoiluun ovat luistimien sijasta jaloissa pidettävät kengät, pelivälineenä käytettävä pallo sekä samanaikaisesti kaukalossa olevien kenttäpelaajien lukumäärä.
Pakollisia varusteita ballhockeyssa kenttäpelaajille ovat kypärä, hanskat ja maila, sekä lisäksi suositeltavia varusteita säärisuojat, alasuojat ja kyynärsuojat. Maalivahdit pelaavat käytännössä jääkiekkovarustein, mutta ilman luistimia.
Someron SM-turnauksessa on mukana yhdeksän joukkuetta, jotka on jaettu kolmeen alkulohkoon. Turnausisäntä, Someron Pallon Juniorit, on sijoitettu A-lohkoon, yhdessä Helsinki–Turku -akselilta koostuvan NHC:n (Nimetön Hockey Club) ja ylitorniolaisen Peräpohjolan Poropoikien kanssa.

”Jospa pistetili avautuisi”

SoPa kohtaa turnauksen avausottelussa (tänään klo 13) NHC:n ja iltaseitsemältä vastaan asettuu hallitseva Suomen mestari Poropojat. Peliaika turnauksen otteluissa on 2 x 15 minuuttia.
Tästä, kuten muistakin alkulohkoista, kaksi parasta joukkuetta pääsee kamppailemaan mitalipelipaikoista ja jumbosijalle jääneet kohtaavat toisensa lauantain sijoitusotteluissa (sijat 7.-9.).
– Kuukauden päivät olemme nyt lajiin tutustuneet harjoituksissa, mutta minkäänlaista käsitystä ei ole siitä, millaiset mahdollisuudet meillä on kokeneempia lajin harrastajia vastaan.
– Poropojat maajoukkuepelaajineen on varmasti todella kova ryhmä, mutta jospa pystyisimme NHC:tä vastaan taistelemaan ensimmäisestä sarjapisteestämme, SoPan nuoren ballhockeyjoukkueen valmentaja Jari-Matti Salo pohtii toiveikkaana.

Suomen mestari palaa tuttuun kaukaloon

SoPan joukkueen kaikki yli kaksikymmentä pelaajaa ovat jossakin vaiheessa uraansa pelanneet jääkiekkoa Salon valmennuksessa. Ryhmän vanhimmat pelaajat ovat syntyneet vuonna 2002 ja nuorimmaiset ovat vasta lähestymässä viidentoista ikävuoden merkkipaalua.
Valtaosa SoPan pelaajista on jo jonkin aikaa jääkiekkoillut muilla paikkakunnilla. Junioriajoilta tuttuun kaukaloon tekevät viikonvaihteessa paluun muiden muassa somerolaislähtöiset ikäluokkiensa huippukiekkoilijat Eetu Tervo, Mikko Tuomela, Juuso Salo ja Sami Päivärinta.
Viime mainittu saavutti päättyneellä jääkiekkokaudella nuorten Suomen mestaruuden Rauman Lukon riveissä ja edusti Suomea alle 18-vuotiaden maailmanmestaruuskilpailuissa.
Neljä pelaajaa ( Olli-Oskari Virta, Nestori Pulakka, Onni Kuula ja Valtteri Kaase ) saattaa viettää kiireisen viikonvaihteen eri kaukaloissa, sillä heidän nimensä löytyvät sekä SoPan ballhockey- että Pepe Rollerin rullakiekkojoukkueen pelaajalistoilta.

Ballhockeyn SM-turnaus Somerolla

Lohkojako

A: Someron Pallo, Peräpohjolan Poropojat (Ylitornio) ja NHC (Helsinki/Turku).
B: Pelikassit (Ylöjärvi), Arjen Sankarit (Ylitornio) ja Team Puksu (Aura).
C: HC Kings (Vantaa), Pallosaukot (Oulu) ja Sealapland Piranhas (Keminmaa).

SoPa Juniorit/kokoonpano

Maalivahdit: Antti Laine ja Rasmus Lehtinen.

Kenttäpelaajat: Juuso Kivimäki, Eetu Tervo, Juuso Salo, Luukas Virolainen, Mikko Tuomela, Ville Lindholm, Sami Päivärinta, Lenni Koivumäki, Valtteri Kaase, Mikko Pukkila, Valtteri Ahorinta, Anssi Maulammi, Onni Kuula, Olli-Oskari Virta, Nestori Pulakka, Jesse Janger, Joni Kaurala, Vili Pulakka, Oskari Alapuranen ja Tuukka Tervo.

Toimihenkilöt: Jari-Matti Salo (päävalmentaja), Simo Kaurala (joukkueenjohtaja), Pauli Kivimäki (huoltaja) ja Jouko Ahorinta (huoltaja).