Sampo Mäkelän ensimmäisessä, pakollisen koronatauon jälkeisessä Someron näyttelyssä, on esillä kolmea pääteemaa: kaupunkiaiheita, vesiaiheisia maisemakuvia sekä kukka-aiheita.
– Maalasin mukaan myös pari pientä Somero-aihetta, sillä otan aina haasteena löytää maalausaiheita näyttelykaupungista. Sehän on lopulta taiteilijan omasta visiosta kiinni, millaisia töitä syntyy. Periaatteessa mikä tahansa aihe voi olla maalauksen aiheena, toteutus ratkaisee, Mäkelä muotoilee.
– Näyttelyn nimi Tarkkaa epätarkasti tulee siitä, kun eräs katsoja ilmaisi maalausten olevan ikäänkuin tarkasti maalattuja, mutta silti epätarkkoja, kun läheltä katsoo. Se oli osuvasti ilmaistu, sillä olen aina ihaillut impressionisteja, jotka osasivat luoda tunnelman tarkasti menemättä yksityiskohtiin.
Taiteilijan mukaan on välillä vaikea arvailla, mitkä aiheet ovat näyttelyssä kävijöille tärkeitä ja herättävät tunteita.
– Akvarellilla on kiva toteuttaa konkreettisia kohdeaiheita, koska tekotapa muokkaa lopputulosta aina omanlaisekseen. Akvarellilla on vaikea julistaa mitään erityistä ja hyvä niin.
Sisä-Suomen kaupungeissa on purettu paljon vanhaa arkkitehtuuria, mikä on kaupunkimaalarin kannalta harmillista.
– Kuusikymmentäluvun liikerakennukset eivät ole kaikkein kiinnostavimpia maalattavia, joskin senkin voi nähdä haasteena. Jokainen paikka on rakas asukkailleen sellaisena kuin se on, Mäkelä pohtii.
Koronan vaikutus on Mäkelän mukaan näkynyt jollain tavalla näyttelytoiminnassa, mutta vähemmän kuin olisi arvannut.
– Korona-aikana vain pari näyttelyä on siirtynyt epidemian aikana. Olen huomannut, että ihmiset ovat viisaita ja oppivaisia elämään poikkeustilassa ja käyttävät maskia järkevästi sopivissa tilanteissa. Taidenäyttelyissä kun ei ole muutenkaan tungosta, vaan ihmiset tulevat hajautetusti eri aikoina ja käyttävät maskia, en näkisi siinä mitään ongelmaa. Someron kaltaisessa tilavassa kirjastossa on mukavan väljää eikä tunkua pääse syntymään, Mäkelä toteaa ja toivottaa samalla kaikki tervetulleeksi näyttelyynsä.
Sampo Mäkelän akvarelleja Someron kirjaston Parvigalleriassa 30.7. asti. Maalauksiin voi tutustua myös nettisivuilla sampomakela.com