Kahdella Someron uimarannoista hiukan sinilevää

0
Päivi ja Seppo Sarkila (edessä) sekä Virpi Kupari käyvät uimassa päivittäin, kun mökkeilevät Rautelassa. - Mökki on parin kilometrin päässä Pusulanrannasta, joten voi vaikka saunan lauteilta hypätä uimahoususillaan autoon ja hurauttaa tänne uimaan, Seppo Sarkila naurahtaa. Pusulan uimaranta on vantaalaiskolmikon mielestä mukavan rauhallinen ja viihtyisä. Ainoastaan rannalle johtavat portaat voisi kunnostaa. Sarkilat ovat viihtyneet vuosikymmenten ajan mökillä, jonka hankkivat suvulle Kirsti ja Colin Smith vuonna 1973.

Someron uimarannoilla tehdään laadunarviointia kolme kertaa uimakauden aikana. Viimeisimmät mikrobiologiset tutkimustulokset ovat 13.–14.7. otetuista näytteistä ja niiden perusteella vedet ovat olleet pääosin täysin uintikunnossa. Seuraavan kerran näytteet otetaan Someron kahdeksalta uimarannalta 9.–11.8. välisenä aikana.
Ainoastaan Hovimäessä ja Härkälässä on havaittu heinäkuun näytteissä hieman sinilevää. Luokitus kuuluu: ei sinilevää, hieman sinilevää, runsaasti sinilevää tai erittäin runsaasti sinilevää.
– Jos näytteessä havaitaan sinilevää, rannalle viedään tiedote, josta asia ilmenee, kertoo terveystarkastaja Timo Koivu Forssan Seudun Hyvinvointikuntayhtymästä, jonka valvonnassa Someron rannat ovat.
”Hieman sinilevää” tarkoittaa, että vedessä on havaittu näytteenottohetkellä esimerkiksi jonkin verran sinilevähippusia, mutta levä voi myös hävitä rannalta tai esiintymä voi kasvaa jopa sinilevälautaksi.
– Tilanteet voivat muuttua hyvinkin nopeasti. Eli vaikka rannalla on varoituslappu, ei tieto välttämättä ole ihan relevanttia, muistuttaa Koivu.
Timo Koivu neuvoo uimareita käyttämäänkin myös omaa harkintaa ja havainnointia.
– Jos veteen alkaa muodostus lauttoja, eli sinilevää on runsaasti, veteen menoa ei suositella.
Näytteenottokertojen välissä terveystarkastajien tieto on rantojen käyttäjien ja uimareiden vinkkien varassa.
Eli jos joku havaitsee uimarannalla sinilevää, siitä kannattaa vinkata hyvinvointiyhtymän terveystarkastajille.
– Mikäli saamme vinkkejä levästä, käymme ottamassa näytteet ja tuomme sitten rannalle tarvittaessa varoituksen.
Yleisesti ottaen sinilevähavainnot lisääntyvät elokuuta kohti mentäessä.

Someron uimarannat: veden lämpötila ja sinilevähavainnot (13.–14.7.)

Härkälä 25,7 °C (vähän levää)
Hovimäki 25,2 °C (vähän levää)
Nummijärvi 23,2 °C  (ei havaittu)
Salkola 25,6 °C (ei havaittu)
Lammijärvi 27,2 °C (ei havaittu)
Pusulanjärvi 25,9 °C (ei havaittu)
Pitkäjärvi 26,3 °C (ei havaittu)
Oinasjärvi 24,8 °C (ei havaittu)