Väreilyä Hovilan kartanossa

0
Annukka Pietilän teos Kimalaiset.

Teksti Timo Kalenius

HäntäläArts on kolmen taiteilijan muodostama kollektiivi, johon kuuluvat Aino Favén, Ritva Kokkola-Lemarchand ja Annukka Pietilä. Heidän ensimmäinen yhteinen näyttelynsä avautuu heinäkuun alussa Hovilan kartanon tiloissa. Näyttelyssä on esillä Kokkolan ja Pietilän öljyväritöitä, sekä Favénilta kierrätysmateriaaleista tehtyjä teoksia.
– Sain alun perin kipinän maalaamiseen taiteilijaseuran kuvataidekurssilta Helsingissä, jonne Annukka minut sai houkuteltua mukaan. Olen nyt maalannut noin neljä vuotta ja tauluja on kertynyt jo lähemmäs 200. Pikkuhiljaa heräsi toive tai oikeastaan tarve saada tauluja esille myös muiden nähtäväksi ja nythän sekin viimeinkin toteutuu, kertoo Kokkola-Lemarchand.
– Asuin ja opiskelin pitkään Pariisissa. Pääsin ensin taideakatemiaan, mutta en kuitenkaan siellä aloittanut, vaan päädyin opiskelemaan arkkitehtuuria, josta valmistuin arkitehdiksi.
Kokkola-Lemarchand hakee töihinsä usein ideat ja maisemat kotiseudultaan, esimerkiksi Hirsjärven rantatieltä.
Annukka Pietilän abstraktit maalaukset syntyvät usein luontoaiheista kuten maisemista, kimalaisista, valoista ja varjoista.
Aino Favén käyttää töissään kierrätysmateriaaleja, kuten erilaisia muovipakkauksia, -pulloja ja -pusseja.
– Näyttelyssä olevat työni on kaikki tehty kierrätysmateriaalia käyttäen, lähinnä muovia. Eesimerkiksi ryijy on tehty muovipussin suikaleista, jotka on solmittu vanhaan silakkaverkkoon, kertoo Favén.
– Alun perin ideana on ollut löytää kevyt materiaali, joka taittaa valoa hyvin ja on helppo käsitellä, eli pelkästään ideologisella perusteella en materiaaleja valitse.
Päivätyöt kaikilla kolmella ovat Helsingissä, jossa Kokkola-Lemarchand ja Pietilä toimivat arkkitehteinä ja Favén toimii tekstiili- ja korutaiteilijana.
Yhteistä taustaakin taiteilijoilla on, sillä arkitehdit ovat opiskelutovereita ja olleet myös yhdessä Helsingin Taiteilijaseuran kuvataidekursseilla. Favénin kanssa Kokkola-Lemarchand on puolestaan tehnyt muun muassa koruja ja pitänyt yhteisiä näyttelyitä. Taidematkojakin kolmikko on tehnyt yhdessä, ja kun välineet ovat olleet mukana, on niistä syntynyt matkapäiväkirjoja akvarelleilla maalaten.
– Olemme samanhenkisiä, viihdymme hyvin yhdessä ja olemme samalla aaltopituudella, jolloin voimme keskustella tekemisistämme ja oppia näin uutta ja myös saada neuvoja sekä tarvittaessa myös apua, kertoo Favén.
Näyttelyssä teokset on sijoiteltu hauskasti kartanon eri huoneisiin, alkaen eteisestä ja verannalta ja jatkuen daamien- ja herrainhuoneisiin sekä siitä edelleen ruokasalin kautta käräjäsaliin.

Väreilyä -taidenäyttely 2.7.–7.8. Hovilan kartanossa

Taiteilijat

Aino Favén
helsinkiläinen kuvataiteilija
muotoilun taitelijaprofessori 2012-21
taiteen maisterin tutkinto 1985
toimii suunnittelijana ja vapaana taiteilijana
teokset usein toteutettu kierrätetyistä materiaaleista

Ritva Kokkola-Lemarchand
työskentelee arkkitehtinä Helsingissä
asuu Somerolla
maalaa öljyväritöitä
tauluja esillä tänä kesänä sekä Hovilan että Härkälän kartanoissa

Annukka Pietilä
työskentelee arkkitehtinä Helsingissä
arkkitehtien Raili- ja Reima Pietilän tytär
maalaa luontoaiheisia öljyväritöitä
näyttelyssä mukana abstrakteja töitä