Somerolla kolme uutta koronatartuntaa

0
Valtaosa tartunnoista saadaan lähipiiristä ja ulkomaan matkojen tuliaisina.

Somerolla on todettu tällä viikolla kolme uutta koronatartuntaa, yksi tiistaina, keskiviikkona ja torstaina. Heinäkuussa on yhteensä todettu viisi tartuntaa. Somerolla on todettu 44 koronatartuntaa viime vuoden keväästä lähtien.

Hallitus pui parhaillaan koronarajoitusten kiristämistä.

Varsinais-Suomi jatkaa koronaepidemian kiihtymisvaiheessa. Muutoksia voimassaoleviin suosituksiin ei tehty 20.7. pidetyssä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin koronakoordinaatioryhmän kokouksessa.

Virus leviää nyt erityisesti nuorten parissa ja yöelämässä. Varsinais-Suomen ilmaantuvuuslulu on noussut 70,9:ään (344 tapausta). Ilmaantuvuus kuvaa tapausten määrää 100 000 asukasta kohden viimeiset 14 vuorokauden aikana. Aiemman kahden viikon jaksolla ilmaantuvuusluku oli 52,17 (253 tapausta).

Kotoperäiset tartunnat näyttelevät suurinta roolia. Valtaosa tartunnoista saadaan lähipiiristä ja ulkomaan matkojen tuliaisina. Ravintoloista, yökerhoista ja ulkoilmakonserteista saatujen tartuntojen ja altistumisten määrä on kasvanut.

Tartunnoista noin 40 prosenttia todetaan rokottamattomilla ikäryhmillä eli nuorilla aikuisilla ja nuorilla (15–21-vuotiailla).

Deltavirus kiertää nyt erityisesti nuoressa väestössä. Tartunnat leviävät yökerhoissa, ravintoloissa ja festareilla, koska juhlatunnelmissa ihmiset eivät muista pitää etäisyyttä ja turvallisuusohjeet saatavat unohtua.

Koko Suomessa ravintoloissa on sairaanhoitopiirin suositusten mukaan noudatettava edelleen tartuntatautilain mukaisia yleisiä velvoitteita, jotka parantavat terveysturvallisuutta:

n asiakkaille annetaan tietoa ja toimintaohjeita, jotta he osaavat toimia oikein ja ehkäistä tartuntoja

n asiakkailla on mahdollisuus pestä kädet

n asiakkaiden välillä on riittävä etäisyys sekä sisällä että ulkona

n ravintola ja sen pinnat pidetään puhtaina

n sisätiloissa asiakkaalla on oltava oma istumapaikka pöydän tai tason ääressä

Ravintoloitsijan on tehtävä kirjallinen suunnitelma velvoitteiden ja rajoitusten noudattamisesta. Suunnitelma on pidettävä ravintolan asiakkaiden nähtävillä.

Kiertävä viruskanta on pääosin deltavirusmuunnosta, joka leviää paljon herkemmin kuin aikaisemmat muunnokset. Tartuntojen kasvu voi liittyä suurelta osin juuri deltavirukseen. Tutkimukset ovat osoittaneet, että sen aiheuttamissa infektioissa sairastuneen virusmäärät ovat hyvin suuria.

Parasta mitä voit tehdä:

n ota omalla vuorollasi molemmat rokotteet

n älä siirrä rokotustasi kesärientojen vuoksi