Vuonna 2011: Ääripäät avasivat Suviheinäviikon

0
Kärkky-bändi soitti Suviheinäviikon avajaisissa torilla.

Somero-lehti 5.7.2011

Teksti Kirsi Seppälä

– Hyvä kesätapahtuma riippuu paikkakunnasta. Tämä täällä on erinomainen, sillä ihmisiä on paljon ja he tapaavat tuttujaan, kiteytti tanssitaiteilija Aira Samulin Suviheinäviikon avajaisissa.
Suviheinäviikon avajaisissa oli lämmin tunnelma, kun torin täydeltä ihmisiä kokoontui torikojujen ympärille tekemään ostoksia, juomaan torikahvit ja tapaamaan tuttuja. Liki 30 asteen lukemissa huidellut helle helli kesänviettäjiä kuten avajaisten monipuolinen ohjelmakin. Kärkky-bändi soitti, kaupunginjohtaja Leo Haltsonen piti avajaispuheen ja ikinuoreksi tituleerattu tanssitaiteilija Aira Samulin jakoi elämänohjeitaan kulttuurintuottaja Eeva Petterssonin jututtamana.

Aira Samulin viihtyi Someron torilla lämpimän kodikkaassa tunnelmassa, kuten kaupunginjohtaja Leo Haltsonen ja kulttuurituottaja Eeva Petterssonkin.

Kaupunginjohtaja Leo Haltsonen luonnehti osuvasti Someron urheilu- ja kulttuuritarjonnan runsautta. Vaikka monet kaupungit hiljenevät kesäksi, Somero sen kun vilkastuu.
Esimakua menosta ja meiningistä antoi Kärkky-bändi, joka jyräytti ilmoille kolme kappalettaan. Kärkyn musisointi jakoi yleisön mielipiteitä: toisista se kajahti ilmoille liian jykevästi ja lujaa, toisten tanssijalkaa alkoi vipattaa ja jotkut kehuivat kappaleiden sanoituksia. Ainakin nuoriso tuli huomioiduksi bändin valinnalla näyttävästi.
Kun yleisön joukossa viihtynyt matkailuyrittäjä, tanssitaiteilija Aira Samulin sai vipattavat tanssijalkansa kuriin, hän asteli kulttuurintuottaja Eeva Petterssonin haastateltavaksi esiintymislavalle.
84-vuotias, ikinuoreksi tituleerattu Aira Samulin sai tälläkin kertaa vastattavakseen kysymyksen terveytensä salaisuudesta. Vastaus voi yllättää, sillä Samulin kertoi vastuuntunnon toisista ihmisistä auttavan pitämään huolta itsestään. Kun hänen tyttärensä sairastui 60-luvulla skitsofeniaan, Aira Samulin ajatteli, että hänen täytyy pitää itsensä kunnossa, koska vaikeassa tilanteessa äitiä ei voi korvata.
Aira Samulin kehotti ihmisiä menemään sillä lailla, miltä itsestä tuntuu. Pitää nukkua hyvin ja laittaa lautaselle marjoja, kalaa ja kalaöljyä. Niveliä voi pitää notkeana paitsi luontaistuotteilla, myös tanssimalla. Kun on rakkautta, on hyvä elää. Kun rakastaa kanssaihmisiään ja sanoo heille jotakin hyvää, se kohottaa toisen itsetuntoa, ja sitähän me jokainen tarvitsemme.
Aira Samulinista näkee, että hän nauttii elämästään. Elämä on mielenkiintoista ja täynnä iloja, jota tuottaa muun muassa suuri, jo neljänteen sukupolveen ulottuva perhe. Aira Samulin on itseoikeutetusti perheensä ”ylimummo”.
Aira Samulin nauratti yleisöä kertomalla, että on 84-vuoden iästään huolimatta tanssinut jo 85 vuoden ajan – tanssiin hän tutustui jo äitinsä kohdussa. Hänestä jokainen, joka uppoutuu täysillä, on tanssiessaan kaunis. Tanssi onkin ollut hänen elämänsä punainen lanka.

– Ihanasti on lähtenyt kauppa käyntiin. Heti, kun pistettiin pöytä pystyyn, tuli ensimmäinen asiakas. Kirjaston poistomyynti alkoi heinäkuun alussa ja jatkuu koko tämän viikon, torilla suviheinäviikon avajaisissa poistokirjoja myynyt kirjastovirkailija Outi Junell sanoo.