Vuonna 2011: Mikä tai kuka on kantrin syvin olemus?

0
Pina Colada -levyllä musisoivat Esko Mäkelä (edessä vas.), Raimo Lyly ja Niina Mikkonen sekä Markku Kuusela (takana vas.), Juha Hämynen ja Arto Seppänen.

Somero-lehti 12.7.2011

Teksti ja kuva Eija Komu

Miltäpä kuulostaakaan Matin ja Tepon Baddingille tehtailema Ja rokki soi heviversiona? Entä Kari Kuuvan Tango Pelargonia reippaana punkhuuteluna? Mutta mikä onkaan kantrin syvin olemus, kun bändi tuntuu vannovan sen nimiin? Ei auta olla tosikko, kun jutustelee Old Dudesin kanssa.

– Kantrin syvin olemus on Kari Peitsamo, tuumailee bändin toinen kitaristi Arto Seppänen.

– Tänään olemme vaisuja. Normaalisti me kieriskelemme lattialla ja vedämme happoa, jatkaa Arto Seppänen leukailuaan yhdessä laulusolisti Esko Mäkelän kanssa.

Vaikka bändin treenien seuraaminen on hyvin hauskaa, vakavoidutaan nyt tämän verran: Old Dudesin peruskokoonpano on pysynyt samana viitisen vuotta, ja sillä on tapana treenata muutamia kertoja ennen levytystä ja keikkoja.

– Varomme, ettemme pääse ylikuntoon eikä soittaminen ala maistua puulta, perustelee Arto Seppänen treenaamistahtia.

Freud, Marx, Engels & Jungin lämmittelybändinäkin Old Dudes on saanut olla. Levyjen covereita on poimittu eri tahoilta Johnny Cashista Juliet Jonesin Sydämeen, jonka biiseistä nimenomaan Kantri ironisoi tämän musiikkityylin keskeisiä teemoja: ”Hei muusikot, tehkää sellainen biisi, jossa / nainen jätetään. / Hei muusikot, tehkää sellainen biisi, jossa mies / ei joudu kärsimään.”

Old Dudesin ensilevy ilmestyi 2008, ja se kantoi bändin nimeä. Muutosta on tullut sen verran, että Pina Coladalla ja sen vauhdittamilla keikoilla vierailee Esko Mäkelää tukemassa Niina Alitalo. Hän opiskelee Sibelius-Akatemiassa musiikkikasvatusta pääaineenaan popjazzlaulu.

Old Dudesin sisällä toimii toinenkin bändi, akustinen Niina & The Nuts.

Somero esillä

Niina Alitalo esiintyy myös Somerniemen Musiikkiteatterin Tuntemattomassa sotilaassa toista kesää. Lisäksi hän harjoittaa näytelmän kuoroa yhdessä kapellimestarin kanssa. Hän on myös Somerniemen Musiikki- ja Teatteriyhdistys ry:n sihteeri, ja hänellä on vastaavia luottamustoimia muissakin somerolaisissa kulttuuriyhdistyksissä.

Esko Mäkelällä on tukea omastakin takaa kunnioitettava määrä. Hän toimii improvisaatioteatterissa, ja hän on tuttu myös elokuvista ja televisiodraamoista, varsinkin minisarjasta Juulian totuudet.

– Olen tehnyt jo kolme vuotta niin sanottuja oikeita töitä eli olen huoltomiehenä, Keravalla asuva Esko Mäkelä kertoilee.

Kiintoisia kytkentöjä löytyy myös Raimo Lylyn menneisyydestä. 1970-luvulla hän soitti kaduilla ristiin rastiin eri puolilla Eurooppaa yhdessä näyttelijänä kunnostautuneen, niin ikään somerolaissyntyisen Markku Toikan kanssa. Raimo Lyly soitti silloinkin kitaraa, Markku Toikka huolehti laulusta ja huilunsoitosta.

Old Dudes onkin tiukasti somerolaistaustainen, ja Raimo Lyly, Arto Seppänen ja basisti Markku Kuusela asuvatkin tällä haavaa Somerolla. Niina Alitalo on kesäsomerolainen. Rumpali Juha Hämynen on ainoa muukalaislegioonalainen somerolaissyntyisten joukossa: hän on alkuaan Äänekoskelta.

Pina Coladan nimibiisi on muun muassa Raulin´ Stonesista tutun Kari Luodon käsialaa. Sekin hehkuu tyypillistä kantrihenkeä: ”Nyt mietin Pina Coladaa kun kävelen stradaa kohti kuppilaa. / En kohta muista kotia, kun otan viimeistä totia.”

Somerolaisuus on tiukasti kuvassa mukana levyillä myös sananmukaisesti, sillä molempien levyjen kannet ovat somerolaistuotantoa. Ensimmäisen taiteili Heikki Paakkanen, toisen alankomaalaistaustainen Keanne van de Kreeke.

Old Dudes soittaa levynjulkaisukeikkansa Rantatuvassa lauantaina. Lämmittelybändinä on Niina & The Nuts.