12–15-vuotiaiden rokotukset alkavat pian

0
Tilanne Somerolla on hyvä. Somerolaisista 72,4 prosenttia on saanut ensimmäisen rokotteen, kun rokotettujen osuus koko Suomen osalta on 66,6 prosenttia.

Somero alkaa rokottaa 12–15-vuotiaita nuoria mahdollisimman pian. Maanantaina pidetään vielä palaveri asiasta. Päätös perustuu siihen, että hallitus hyväksyi viime torstaina valtioneuvoston yleisistunnossa tämän ryhmän rokotusten aloittamisen.

Someron terveyskeskuksen johtava lääkäri Arja Lukka toteaa tähän olevan hyvät valmiudet, koska rokotustilanne jo muutoin on Somerolla niin hyvä.

– Rokotukset on tarkoitus laajentaa mahdollisesti jo ensi viikolla. Varmasti hyvin pian startataan, Lukka lupasi perjantaina.

Koululaisten rokotuksissa tulevat olemaan mukana myös kouluterveydenhoitajat, jotta työ etenee mahdollisimman joutuisasti.

Opettajista on suuri osa jo rokotettu, koska tilanne Somerolla on niin hyvä.

– Jos siellä on joku, jolle se olisi ajankohtaista, niin lupa on varhentaa väliä kahdeksaan viikkoon ensimmäisen ja toisen rokotuksen välillä. Se on minimiväli suosituksissa.

Koulut alkavat lähiopetuksessa helposti tarttuvan deltaviruksen läsnäolosta huolimatta. Siksi on jo ennalta mietitty ja päätetty varautumiskeinoista.

– Perjantaina annettiin suositus siitä, että kasvomaskit olisivat kouluissa käytössä kaikilla 5. -luokkalaisista lähtien. Näin siksi, että voitaisiin välttää suuret joukkoaltistukset, Arja Lukka sanoo.

Koska Somerolla ollaan Lukan mukaan hieman löyhemmässä tilanteessa kuin maakunnan tasolla, ei suositusta ulotettu vitosia nuorempiin.

– Nelosluokkien maskinkäytön haasteena olisi se, että meillä on pikkukouluja, joissa yhdysluokissa olisi mukana myös kolmosluokkia. Asia olisi vähän hankala järjestää yhdysluokassa.

Käytössä on edelleen esimerkiksi ruokailujen porrastamiset.

– Siihen pyritään, ettei koko koulu sekoitu välitunneilla eikä muutoin. Eli se jatkuu samanlaisena kuin edelliselläkin lukuvuodella.

Somerolaisista 72,4 prosenttia on saanut ensimmäisen rokotteen, kun rokotettujen osuus koko Suomen osalta on 66,6 prosenttia.

Toisen rokoteannoksen on saanut somerolaisista 52,3 prosenttia (koko Suomi 36,6 %)