Ihmiset ympärillämme

0
Kuva Jane Iltanen/TS

Kohtaamme erilaisia ihmisiä jatkuvasti jopa nyt rajoitettuna aikana.
Mitä me saamme ihmisiltä ja mitä annamme henkisesti toisillemme? Ystävyydellä ei ole hintaa. Suomen Kuvalehden mukaan jonkun tutkimuksen perusteella hyvän, monitasoisen ystäväpiirin vaikutus on kuitenkin noin 70 000 euron arvoinen. Niin paljon se vaikuttaa terveyteemme, viihtymiseemme yms.
Ystävällisiä suhteita siis kannattaa ylläpitää ja kehittää jopa taloudellisista syistä.
Lapsena se jo alkaa, ihmissuhteiden luominen. Kunpa me aikuiset osaisimme toimia hyvänä esimerkkinä. Puhua ystävällisesti toisillemme ja toisistamme hyvää silloinkin kun he eivät ole kuulemassa. On toki leikkikoulut, koulut ja erilaiset kerhot. Talous voi rajoittaa osallistumista, mutta kaikki harrastukset eivät ole kalliita.
Aikuisuudessa työkaverit ovat hieno asia. Töihin kuuluu kohteliaisuus ja huomioiminen niin kuin kotiinkin. Toinen toistemme arvostus lujittaa ystävyyttä.
Toki olemme erilaisia, emme tule toimeen kaikkien kanssa. Niitäkin kenen kanssa ”kemiat” eivät kohtaa, on hyvä arvostaa. Heillä on oma taustansa.
Aika moni meistä toimii yhdistyksissä ja politiikassakin tavalla tai toisella. Osa menee valmiiksi katettuun pöytään, eli ei lähde aktiivisesti mukaan toimintaan. Hyvä kysymys siihen onkin, että miksi ei lähde. Onhan se tietysti helppoa tulla toisten hoitamiin harrastuksiin mukaan, mutta paljon antoisampaa ja omaa vireyttä enemmän parantavaa on lähteä aktiiviksi mukaan. Samalla kokemus ja ystäväpiiri laajenee. Se arvokas ilmainen pääomamme.
Aktiivisiksi ryhtyviä autetaan ja tuetaan tarpeen mukaan. Samalla saa laittaa omat aivonsa ja taitonsa käyttöön. Se jos mikä on arvokasta oman itsen kannalta. Siinä kannattaa olla itsekäs.
Monet yhdistykset ajatellaan helposti ikärajoitteisiksi. Todellisuudessa urheiluseuroissa, politiikassa ja jopa eläkeläisjärjestöissä eri ikäisyys on rikkaus. Sen myötä mukaan tulee uutta ajattelua sekä tuoretta voimaa. Toimivissa yhdistyksissä on paljon erilaisia tehtäviä ja eri tavalla kyvykkäät ihmiset luovat uusia toiminta mahdollisuuksia. Lähde sinäkin mukaan. Saat lisää monikehäistä ja tasoista ystäväpiiriä. Lisää osuutta siitä omasta tarjolla olevasta piristyksestä!

Toiminut