Ilmaantuvuusluku suurempi kuin Turun tai Salon

0
Koronavirusnäytteistä eristetään ensin perimäainesta, joka monistetaan kuvan punaisessa laitteessa Turun yliopistollisessa keskussairaalassa. Lopulta monistetun perimän avulla selviää, onko näyte positiivinen vai ei. Kuva: Marttiina Sairanen.

Somerolla on todettu tällä viikolla 4 koronatartuntaa, mutta viime viikolla peräti 17. Somerolla on nyt yhteensä 76 todettua koronatartuntaa keväästä 2020 alkaen.
Varsinais-Suomen koronatilanne on hieman parantunut viime viikosta, mutta ilmaantuvuus ja tapausmäärät laskevat valitettavan hitaasti. Tuorein 14 vuorokauden ilmaantuvuus 100 000 asukasta kohti on Somerolla poikkeuksellisen suuri: Varsinais-Suomi 171,2 Turku 242, Salo 122 ja Somero 278.
Positiivisten osuus koronatesteistä on pysynyt korkeana. Tällä hetkellä se on 4,8 prosenttia.
”Kuluneet viikot ovat olleet keväästä 2020 alkaen Somerolla pahimmat. Tartunnat on kuitenkin saatu rajattua altistuneiden nopean kartoituksen, mutta myös sairastuneiden ja altistuneiden karanteenien sekä toimintaohjeiden huolellisen noudattamisen johdosta minimiin. Jatkotartuntoja ei ole juurikaan tullut sairastuneiden lähipiirien ulkopuolelta”, todetaan Someron kaupungin koronatiedotteessa.
Etäopetukseen siirretyt Joensuun koulun luokat palaavat tämänhetkisen arvion mukaan lähiopetukseen ensi maanantaina.
Rokote suojaa vakavalta taudilta, ja se näkyy Tyksin tilastossa. Kesän aikana koronaan sairastuneista jopa 53 prosenttia on täysin rokottamattomia. 38 prosenttia sairastuneista on saanut osittaisen rokotesarjan ja koko rokotesarjan saaneita on yhteensä lähes 9 prosenttia.
Valtaosa niistä, jotka ovat joutuneet sairaalahoitoon koronan takia, eli noin 70 prosenttia, ovat rokottamattomia.
Kesän aikana sairaalahoitoon joutuneista 36 prosenttia on ollut 20–39-vuotiaita. Osittaisen rokotesarjan saaneita on noin 20 prosenttia sairaalahoitoa tarvitsevista. Koko rokotesarjan saaneiden osuus on sairaalahoitoa tarvitsevilla noin 10 prosenttia.
Tehohoitoon joutuneista potilaista 89:ää prosenttia ei ole rokotettu lainkaan. Osittaisen rokotesarjan on saanut 11 prosenttia tehohoitopotilaista. Koko rokotesarjan saaneita ei tehohoidossa ole ollut yhtäkään koko epidemian aikana.
Erikoissairaanhoidon kuormitus on pysynyt melko ennallaan. Tyksin sairaaloissa on tällä hetkellä hoidossa 9 potilasta.
Rokotuskattavuuden nousu 90 prosenttiin puolittaisi todennäköisesti sairaalahoitoa tarvitsevien määrän, ja mahdollisuudet avata yhteiskuntaa olisivat jo hyvät. Ensimmäisen rokotteen on saanut 71,5 prosenttia väestöstä Varsinais-Suomessa ja toisen rokotteen 45,3 prosenttia väestöstä.
Jos rokotuksissa edetään nykyisellä vauhdilla, Varsinais-Suomessa saavutetaan 80 prosentin kattavuus molemmista rokoteannoksista lokakuussa.
Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä ei tehnyt muutoksia voimassa oleviin suosituksiin tiistain kokouksessaan.