Kalevan Kisoista kolme hopeaa

0
Tommi Holttinen sai hopeaa tuloksella 542. Kuva Anssi Mäkinen

Teksti Aulis Tiensuu, kuvat Anssi Mäkinen

Someron Esan kolme kärkiurheilijaa Tommi Holttinen, Henri Liipola ja Silja Kosonen olivat vahvasti mukana taistelemassa SM-mitaleista Tampereen Kalevan Kisoissa. Kaikki suoriutuivat hyvin ja saavuttivat hopeiset SM-mitalit sekä paikat ensi viikonlopun Suomi–Ruotsi -maaotteluun Tukholman Olympiastadionille.

Someron Esan Tommi Holttinen oli kahden vuoden tauon jälkeen jälleen taistelemassa seiväskisan kirkkaimmista mitaleista. Karsintakilpailun yhdessä Mikko Paavolan kanssa yhdellä hypyllä (497) klaarannut Holttinen oli myös finaalissa Paavolan kovin uhkaaja.

Molemmat hyppäsivät 542 ensimmäisellään, mutta Holttinen oli sitä ennen pudottanut kerran 532:sta. Paavola hyppäsi puhtaasti ensimmäisellään myös 547, jonka Holttinen jätti väliin. Tommin yritykset 552:sta jäivät kuitenkin limboiksi ja kamppailu kultamitalista päättyi tähän. Alajärven Ankkurien Paavola ylitti vielä ensimmäisellään 560 ja uusi näin viime vuotisen mestaruutensa.

– Taistelua oli ja kovempaa tulosta odotin, mutta nyt ei vaan onnistunut, tilitti Holttinen.

Samaan aikaan kun Holttinen kisasi seipäässä, hänen elämän kumppaninsa Taika Koilahti uusi pituushypyssä kahden vuoden takaisen Suomen mestaruutensa, josta Tommi oli myös erityisen iloinen.

Holttinen sai hopeaa kuten neljä vuotta sitten ja se on hänen paras Kalevan Kisojen saavutuksensa. Kolme vuotta sitten tuli pronssia. Nyt pronssista tasapäisesti taistelivat Tampereen Pyrinnön Urho Kujanpää ja loukkaantumisten jälkeen paluun tehnyt Karhulan Urheilijain Tomas Wecksten, jotka kumpikin selvittivät 532 kolmannellaan, mutta eivät enää enempää. Molemmille pronssia.

Kilpailussa viides oli nuorten MM-hopeamitalisti Laihian Lujan Juho Alasaari ja kuudes Vaasan Tovereiden Jere Keskinen tuloksella 509. Turun Urheiluliiton Eetu Turakainen jäi karsinnassa ilman tulosta.

Tommi Holttisen ja Mikko Paavolan kausi jatkuu vielä ensi viikonlopun maaottelun jälkeenkin, kun kaksikko matkustaa kolmen viikon päästä Kenian Nairobiin samalle kentälle, jossa käytiin pari viikkoa sitten nuorten MM-kisat. Siellä on Timanttiliigasta seuraavan luokan kansainvälinen kilpailu.

Henri Liipolan hopeaan riitti tulos 72,76.

Henri Liipolalle viides mitali putkeen

Miesten moukarissa käytiin ennakko-odotusten mukaisesti jännittävä mitalitaistelu, jossa kolme parasta heittäjää olivat kukin vuorostaan johdossa. Jo ensimmäisellä kierroksella Kankaanpään Seudun Leiskun Aaron Kangas , Esan Henri Liipola, joka oli voittanut karsintakisan ainoana yli 70 metriä heittäneenä, ja Noormarkun Nopsan Tuomas Seppänen olivat omassa luokassaan tuloksin 71,74, 71,70 ja 71,62.

Toisella kierroksella Henri Liipola otti johtopaikan tuloksella 72,76, mutta myös Kangas ja Seppänen paransivat tuloksiaan 72,05:een ja 71,85:een. Seppänen paransi vielä seuraavallaan sentin ja neljännellään neljä senttiä.

Liipola ei parantanut, mutta johti viidennen kierroksen loppupuolelle, jolloin Kangas kiskaisi 72,95. Liipola ei pystynyt enää vastaamaan ja kahden kuukauden kilpailutauolta palannut ja heittonsa uudelleen uomiinsa saanut Kangas kaunisti voittonumerot viimeisellään 73,51:een.

– Oli tosi hieno kisa, mutta harmittaa kun en osannut vastata Aaronin ohitukseen. Ei vain kestä sipuli, kun tulee joku ohi, totesi Liipola.

Vehmaisten Urheilijain Aleksi Jaakkola oli neljäs, 69,41, HIFK:n Marco Kammer viides, 67,94, ja Joensuun Katajan Markus Kokkonen kuudes, 66,84, voittaen sentillä Kiuruveden Urheilijain Tommi Remeksen .

Yli kuusi vuotta finaalin toiseksi nuorinta nuorempi Esan 16-vuotias Max Lampinen oli yhdeksäs uransa toiseksi parhaalla tuloksella 64,21 jääden runsaan puolen metrin päähän kolmen viimeisen kierroksen paikasta. Lampisen uran paras tulos syntyi karsintakilpailussa, jossa hän oli seitsemäs uudella komealla ennätyksellään 64,92. Tulos on ikäluokassa kaikkien aikojen kolmanneksi paras Suomessa ja tänä vuonna maailman toiseksi paras.

Silja Kosonen tempaisi tuloksella 68,30 hopealle.

Silja Kosonen ei uupuneena parhaimmillaan

Naisten moukarifinaali alkoi kärkiheittäjien osalta tunnustellen, mutta erittäin tasaisena. Ensimmäisen kierroksen jälkeen Silja Kosonen otti johtopaikan tuloksella 65,92, mutta Kati Ojaloo, Krista Tervo ja Suvi Koskinen olivat vain runsaan metrin sisällä toisistaan.

Toisella kierroksella Tervo siirtyi johtoon heitettyään 69,07, johon Kosonen vastasi tuloksella 67,14 ja näin kärkipari erkani kaksintaisteluun kirkkaimmasta mitalista. Silja Kosonen tuli kolmannellaan vajaan metrin päähän heittämällä 68,30, mutta Tervon kolmas ja neljäs heitto menivät mitättömiksi.

Silja Kososen neljäs heitto otti verkkokosketuksen ja viides jäi verkkoihin. Tervo sen sijaan teki viidennellä uuden Kalevan Kisojen ennätyksen 70,26. Viimeisellään Kosonen heitti sarjansa toiseksi parhaan jääden vain viisi senttiä parhaastaan, kun sen sijaan Tervo paransi tulostaan vielä kolmella sentillä 70,29:een.

Näin kultaa Karhulan Katajaisten Tervolle, hopeaa Esan Silja Kososelle ja pronssia Kauhajoen Karhun Suvi Koskiselle tuloksella 66,25. Neljäs oli Noormarkun Nopsan Kati Ojaloo 65,35, viides Varpaisjärven Vireen Kiira Väänänen, 62,48, ja kuudes JKU:n Aada Koppeli, 60,88. Vuosi sitten Kososen voittotulos oli 68,40.

Kososen heitoissa oli tosin rajusti voimaa takana, mutta tällä kertaa ne eivät lähteneet aivan optimiradalle sen paremmin sivu- kuin korkeussuunnassakaan, sillä Ylen asiantuntija Petri Keskitalon mukaan jokunen pituusmetri karkasi ylikorkeana taivaalle.

– Kultaa läksin hakemaan ja siihen olisi ollut mahdollisuudet, mutta olen vähän uupunut. Kaikki kunnia silti Kristalle. Kaikkeni yritin ja 68 metriä oli hyvä tulos, kun on kausi ollut tällainen, viittasi Kosonen runsaan kuukauden arvokisaputkeen kolmessa maanosassa.

Kososen kausi kuitenkin jatkuu ensi viikonloppuna maaottelussa Tukholmassa sekä mahdollisesti muutamalla syksyn kotimaan kisalla.

Marika Virtanen, Ari-Matti Ruuska/TS

Esan Marika Virtanen oli moukarin karsintakilpailun 12. tuloksella 53,14, kun finaalipaikkaan olisi tarvittu runsaat 40 senttiä enemmän. Johanna Witka oli 15. tuloksella 51,41. Kumpikin sai vain yhden hyväksytyn suorituksen.

Johanna Witka. Kuva Meri Vilén.

Kisojen päätöspäivän parhaasta tuloksesta vastasi Salon Vilppaan Wilma Murto parantamalla seiväshypyssä viisi ja puoli vuotta vanhaa Suomen ennätystään sentillä ylittämällä 472.