Kansanmusiikkia, lastenlauluja ja kirkkokonsertti

0
Kuvateksti...

Teksti ja kuvat Olli Salomäenpää

”Polkkaa ja paskoja vitsejä, aina vuodesta 2014 lähtien”. Jotenkin tähän tyyliin määriteltiin Majatalo Myötätuulen pihalla pidetyn kansanmusiikkikonsertin pääesiintyjänä ollut Mäsä-Duo . Kaksi levyä julkaissut ja vuonna 2017 Konsta Jylhä -pelimannikilpailun voittanut eteläpohjalainen parivaljakko on naurattanut ja viihdyttänyt yleisöänsä ympäri Suomea. Näiden miesten soitossa todella kuuluu ja näkyy alueen miehinen hempeys ja energia.

Konsertissa oli suuren maailman tyyliin myös allekirjoittaneen lämppäribändi tai oikeastaan kaksikin. Ensimmäisenä lavalla ollut somerolainen Vähäpikkupelimanniyhtye suoritti ensimmäisen julkisen esiintymisensä soittaen Somerolta ja Somerniemeltä muistiin merkittyjä sävelmiä.

Toivoa sopisi, että Kylä-Mäen Nikun ja muiden entisten paikallisten pelimannien henki heräisi vuosikymmenten jälkeen taas eloon. Toisena ”lämppäribändinä” esiintyi koronakurimuksen aiheuttaman yli puolen vuoden toimintakatkoksen jälkeen Someron naiskuoro esittäen johtajansa tekemiä kansanlaulusovituksia.

Lastenmusiikkia ja klassista laulua

Siina ja Taikaradio-orkesteri on monille pienten lasten perheille tuttu joukko Pikku Kakkonen -ohjelmasta. Tällä kertaa triona esiintynyt yhtye saikin Kiiruun puistoon paljon perheitä leikkimään ja laulamaan.

Laulajansa Siina Hirvosen energinen ja iloinen ote vetää lapset mukaansa. Voikin todeta, että jos tällaisessa lastenkonsertissa tulee vilu, on peiliin katsomisen paikka. Orkesterin kunniaksi on myös sanottava se, että he haluavat pitää esillä, oman tuotantonsa lisäksi myös niitä vanhoja, perinteisiä lastenlauluja, etteivät ne haihtuisi unholaan.

Päivän ja festivaaliviikonlopun päätti Somerniemen kirkossa pidetty perinteinen lied-konsertti, jossa esiintyivät laulusolisteina sopraano Saara Rauvala ja baritoni Jussi Vänttinen sekä pianistina somerolaislähtöinen Antti Haho. Muun muassa Robert Schumannin Dichterliebe -laulusarja sekä Claude Debussyn laulusarja Ariettes Oubliées ruokkivat tästä musiikkigenrestä kiinnostuneiden aistimuksia.

Suomi tuottaa jatkuvalla syötöllä uusia nuoria ja taidokkaita taiteilijoita, joille monelle kulunut reilu vuosi on ollut monella tapaa ainakin esiintymistilaisuuksien kannalta hyvin haasteellinen. Toivotaan tässä suhteessa parempaa jatkoa.

Tämänvuotinen Pieni laulujuhla tarjosi monenlaista laulullista muotoa, tyylilajia sekä ilmaisua. Kolmannen kerran järjestetty tapahtuma ei ole vielä ehkä lyönyt läpi suuren joukon tietoisuuteen, mutta eläkäämme toivossa tulevaisuuden suhteen.