Karvosille SM-mitalit

0
Raimo Karvonen otti pyöräsuunnistuksessa SM-pronssia.

Pyöräsuunnistuksen keskimatkojen ja viestin SM-mestaruudet ratkottiin Pusulan Keräkankareella. Karvosia Somerolta oli kisassa mukana kolme ja kaikki nappasivat SM-mitalit. Tiina Karvonen, Someron Esa, otti D35-sarjan hopeaa, Pirjo Karvonen, Suomusjärven Sisu, D65-sarjan hopeaa ja Raimo Karvonen , Suomusjärven Sisu, H75-sarjan pronssia.
Someron Esasta oli mukana myös ensikertalainen Mikko Kankare, joka oli H35-sarjassa yhdeksäs.
– Maasto on suuret korkeuserot omaavaa suppamaastoa, joten raskautta reitillä riitti, kertoo Pirjo Karvonen.
Keräkankareella kisattiin myös SM-viestit. Viestissä on aina kaksi tai kolme kilpailijaa, jotka suunnistavat kaksi tai kolme osuutta, sarjasta riippuen.
Raimo Karvonen oli viestissä mukana sarjassa H140 parinaan Raimo Laitinen Lohjalta. Molemmat suorittivat kaksi osuutta ja sijoittuivat viidensiksi.
Pyöräsuunnistus on rastipisteiden hakemista, kuten muutkin suunnistusmuodot, mutta pyörä pitää olla aina mukana.
– Ilman pyörää ei voi käydä leimaamassa rastia hankalimmissakaan paikoissa. Siitä seuraa hylkäys, kertoo Pirjo Karvonen.
Pyöräsuunnistuskartta on pelkistetty tavallinen suunnistuskartta, mutta siinä on jätetty kuvaamatta pieniä yksityiskohtia, kuten kiviä, pistekumpareita tai vastaavia.
Tärkeimmät suunnistajalle merkittävät asiat ovat korkeuskäyrät ja polut. Ne merkitään eri vahvuisina katko-, piste- tai yhtenäisellä viivalla.
– Viivan merkintä kertoo suunnistajalle uran kulkukelpoisuuden, jolloin suunnistaja voi valita nopeimman reitin. Lisäksi karttaan on merkitty tiet.
Lähdössä suunnistaja saa kartan minuutti ennen lähtöä, jolloin hän kiinnittää sen pyörän telineeseen.
– Pyöräsuunnistuksen vaikeus on siinä, kun suunnistaja etenee metsässä tiheässä, jopa huonokulkuisessakin polkuviidakossa ja kartta tärisee telineessä, niin ei tahdo pysyä kartalla, missä kohdin ollaan menossa. Kun kartalta niin sanotusti putoaa, on todella aikaa vievää paikantaa itseään.
Kilpailuohjeissa on myös kahta menettelyä: on aina pysyttävä polulla, vaikka rasti näkyisikin, tai toinen sääntö, että saa poistua polulta, jos luulee pääsevänsä pyörä selässä nopeammin.