Ensi viikolla alkaa sadonkorjuuviikko. Vaikka kasvikset ovat kärsineet kuumuudesta ja kuivuudesta, elokuun sateet ja viilennyt sää on saanut ne taas kasvamaan.
Esimerkiksi salaateista saadaan satoja edelleen, ja juures- sekä sipulivalikoimista on kuluttajalla nyt varaa valita mieleisiään.
MTK kannustaa kotikokkaajia tutustumaan nyt kotimaisista kasviksista ehkä monelle täysin uusiin lajikkeisiin kuten munakoisoon, härkäpapuun ja latva-artisokkaan.
Elokuu on otollinen ajankohta tarkistaa omaa ja perheen todellista kasvisten kulutusta. Monesti kasvisvalikoimasta poimitaan vain harvoja totuttuja tuotteita, eikä huomata, mitä kaikkea tarjolla on. Kun ei ole oltu ammattikeittiöiden salaattipöytien äärellä työpaikoilla eikä kesäkautena kouluissakaan, on kasvisten saanti voinut jäädä yksipuoliseksi.
Nyt on aika varata jääkaappiin ja keittiön pöydälle syöntivalmiita kasviksia. Koululaisille nämä ovat hyviä välipaloja. Kun kasviksia on käden ulottuvilla, ne kyllä tekevät kauppansa.

MTK:n suosittelemia reseptejä, jotka on laatinut
Rouva Kasvis -nimellä bloggaava Pirjo Toikkanen:
Kesäkurpitsakeitto
500–600 g kesäkurpitsaa (2 pienehköä)
2 nippusipulia varsineen
1 valkosipulinkynsi
2 rkl rypsi- tai oliiviöljyä
4 dl vettä
1 kasvis- tai kanaliemikuutio
noin 1/3 pkt (noin 80 g) sulatejuustoa (Koskenlaskija)
mustapippuria
tuoreyrttejä valinnan mukaan, esim. persiljaa, timjamia, basilikaa, rosmariinia
(lehtikaalin lehti)
Lisäksi: raejuustoa
Huuhtele kesäkurpitsat ja sipulit ja paloittele ne. Kuori ja paloittele valkosipulinkynsi.
Kuullota kasvispalaset kattilassa öljytilkassa. Lisää vesi ja liemikuutio.
Keitä noin 10 minuuttia. Lisää keittämisen loppuvaiheessa paloiteltu sulatejuusto ja sekoita.
Mausta keitto ripauksella mustapippuria ja hienonnetuilla tuoreyrteillä ja halutessasi lehtikaalin lehdellä. Soseuta tasaiseksi ja kuohkeaksi sauvasekoittimella.
Annostele keitto lautasille ja lisää päälle raejuustoa ja tuoreyrttejä.
Vinkki: Keiton pinnalle voit raejuuston sijaan lisätä paahdettuja siemeniä tai pähkinöitä. Myös paahdetut leipäkuutiot sopivat keiton lisäkkeiksi.
Punajuuri-ricottasalaatti
1 nippu pieniä punajuuria (5 kpl)
oliiviöljyä
suolaa, pippuria
1 – 2 sydänsalaattia
friseesalaattia
½ – 1 salaattifenkolia
tuoretta tilliä
kourallinen versosekoitusta
1 rasia (250 g) ricotta-juustoa
balsamietikkaa
auringonkukansiemeniä
Pese pikkupunajuuret ja halkaise ne. Jätä mukaan vartta ja pieniä lehtiä. Rapsuta puhtaiksi kannan ja juuren läheltä, koska punajuuret syödään kuorineen. Siirrä leivinpaperin päälle pellille ja pirskota päälle oliiviöljyä. Mausta suolalla ja pippurilla. Paahda 225-asteisessa uunissa noin puoli tuntia tai grillaa. Jos keität punajuuret, keitä ne kokonaisina.
Huuhtele ja paloittele salaatit ja fenkoli. Jaa ne neljälle lautaselle. Mausta tillillä. Lisää versot tai pienet naatit. Lusikoi mukaan reilusti ricotta-juustoa.
Nosta päälle punajuurilohkot. Mausta nekin tillillä. Pirskottele salaatti juuri ennen tarjoamista balsamietikalla ja ripsauta päälle siemeniä ja tilliä.
Maissi-couscous
3 dl täysjyväistä couscousia
3 dl kasvislientä
3/4 tl kurkumajauhetta
3 rkl hienonnettua, tuoretta minttua
3 rkl hienonnettua, tuoretta persiljaa
1 pieni punasipuli (2 – 3 rkl hienonnettuna)
¼ tl raastettua valkosipulia
1 sitruunan mehu, ½ – ¾ dl
1 – 2 dl erilaisia pähkinöitä, manteleita ja siemeniä
5 – 6 kpl pehmeitä, kuivattuja aprikooseja tai karpaloita
2 tuoretta, kotimaista maissintähkää
2 rkl laadukasta rypsi- tai oliiviöljyä
Lisäksi:
tuoreita yrtinoksia, sitruunan lohkoja
Kypsennä couscous pakkauksen ohjeen mukaan eli kaada couscousin päälle kiehuvan kuuma kasvisliemi, johon olet lisännyt kurkumaa. Peitä kattila kannella 6 minuutiksi.
Siirrä valmis couscous melko isoon kulhoon ja irrottele se ilmavaksi kahdella haarukalla tai lusikalla nostellen. Mausta mintulla, persiljalla, punasipulilla, valkosipulilla ja sitruunanmehulla. Sekoita nostellen.
Paahda pähkinät, mantelit ja siemenet kuumassa pannussa ja voit halutessasi leikata niitä pienemmiksi paloiksi. Lisää couscousin päälle. Suikaloi aprikoosit ja lisää nekin seokseen.
Irrota maissintähkistä suojakuoret ja säikeet. Aseta maissintähkä kerrallaan pystyasentoon toiseen, melko isoon kulhoon. Pidä kiinni kantaosasta ja leikkaa terävällä veitsellä irti kolme tai neljä jyvärivistöä kerrallaan.
Siirrä irrottamasi maissinjyvät couscousseokseen ja sekoittele. Poimintatuoreet kotimaiset, makeat maissinjyvät voi käyttää tuoreina. Annostele maissi-couscous kulhoihin. Lisää yrtinoksia ja sitruunalohkoja.
Täydennykset:
Täydennä kulhoruoka haluamallasi proteiinilähteellä (yllä olevassa kuvassa frittimuikkuja). Valita voit vaikkapa:
-pienet satayvartaat broilerista
-kasvisproteiinivalmiste paistettuna, esim. härkäpapuvalmistetta (Härkis), nyhtökauraa tai Mifu-ruokaraetta
-savulohi tai itämaisittain maustettu seesamlohi, savumuikut, frittimuikut
-marinoidut vihreät pavut tai keltaiset vahapavut
-kypsät, marinoidut kikherneet, linssit tai pavut
-herneet, paistetut sienet
Henkan kyssäkaalisosekeitto
3 melko suurta (luomu)kyssäkaalia (noin 2,5 kg), osa marinoitavaksi
2 rkl rypsiöljyä ja nokare voita
vettä tai kasvislientä
1 tlk (400 g) kookosmaitoa
1 sitruunan mehu ja raastettu kuori
1–2 tl Ponzua eli sitruunalla maustettua soijakastiketta
noin 1 tl suolaa
Halkaise ja kuori kyssäkaalit leikkuulaudan päällä terävällä veitsellä. Poista kuorta riittävän paksulti varsinkin kantapuolelta. Leikkaa lohkoiksi, mutta jätä pieni määrä (noin puolikas) kuutioitavaksi marinointia varten.
Kuumenna tilavassa kattilassa öljyä ja voita ja lisää kyssäkaalilohkot. Kuullota käännellen.
Lisää vettä tai mietoa kasvislientä niin, että nestettä on reilusti puoleen väliin kyssäkaaleja, ei siis ihan edes peitoksi asti. Keitä ainekset kannen alla kypsiksi. Valuta keitinvesi erilleen talteen ja lisää kattilaan kookosmaito. Kuumenna kiehuvan kuumaksi yhdessä kyssäkaalipalojen kanssa.
Soseuta sauvasekoittimella ja lisää vähin erin keitinlientä tarpeen mukaan niin, että keitto on mielestäsi sopivan sakeaa. Mausta Ponzulla, sitruunan mehulla ja sitruunan kuoriraasteella.
Tarkista maku ja lisää suolaa tarpeen mukaan.
Chilihillo, tuoreyrttiseos sekä Ponzu-marinoidut tuoreet kyssäkaalikuutiot kruunaavat keiton. Ne ovat oleellinen täydennys keiton pinnalle lautaselle. Lisäksi sopivat chilihillo-juustotoastit.
Chilihillo
5 kpl (noin 60 g) piispanhattu-chiliä (tai muuta mietoa chiliä)
noin ½ dl vettä
½ rkl omena- tai valkoviinietikkaa
½ dl hillosokeria
1 tl muscovado- tai fariinisokeria
Paloittele chilit ja siirrä pieneen kattilaan. Lisää pieni määrä vettä ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä miedolla lämmöllä, kunnes chilipalaset pehmenevät.
Vähennä tehoa ja lisää viinietikka sekä hillosokeri ja muscovado- tai fariinisokeri ja keitä noin 10 minuuttia. Tarjoa kyssäkaalisosekeiton lisänä.
Huom! Tällä ohjeella chilihilloa tulee pieni, keitolle sopiva määrä. Voit kaksinkertaistaa ohjeen, jos käytät hilloa myös lisäkevoileipien voiteluun.
Marinoidut kyssäkaalikuutiot
Leikkaa noin puolikkaan kyssäkaalin verran kuorittua kyssäkaalia kuutioiksi. Siirrä kulhoon, mausta kevyesti suolalla ja valuta päälle Ponzu-soijakastiketta. Hienonna mukaan tuoretta oreganoa tai timjamia ja persiljaa.
Hienonna tuoreyrttejä myös lisättäväksi keiton pinnalle erikseen.
Juusto-chilihillo-toastit
Keiton kanssa maistuvat lämpimät kerrosvoileivät. Sivele esim. paahtoleipäviipaleet chilihillolla, lisää päälle (savu)juustoviipaleet ja laita leipäviipaleet vastakkain. Kuumenna uunissa tai parilassa ja leikkaa halutessasi kolmioiksi.