Kosonen, Liipola ja Holttinen Kalevan Kisojen mitalijahtiin

0
Silja Kosonen on tulossa tänään kello 10 ja huomenna kello 11.30. Finaali kisataan lauantaina kello 15.05.

Teksti Aulis Tiensuu

Someron Esan kuusi urheilijaa lähtee viikonlopun Kalevan Kisoihin Tampereelle tavoitteenaan kolme mitalia ja lisäksi kolme finaalipaikkaa. Mitalisuosikkeja ja Ruotsi-ottelupaikan tavoittelijoita ovat tuore nuorten maailmanmestari Silja Kosonen naisten moukarissa, Henri Liipola miesten moukarissa ja Tommi Holttinen seipäässä. Finaali- ja pistesijojen tavoittelussa ovat mukana moukarinheittäjät Max Lampinen, Johanna Witka ja Marika Virtanen.
Suomen ennätystä kahdesti parantanut ja seitsemässä kilpailussa yli 70 metriä heittänyt Silja Kosonen on hallinnut kesän kisoja, mutta hyvää vastusta on tarjonnut viidessä kilpailussa, ja viimeksi viime viikonloppuna, 70 metrin rajan rikkonut Krista Tervo. Naisten ennätykset ovat lähekkäin, Kosonen 73,43 ja Tervo 72,92, joten kovia tuloksia voittoon nytkin tarvitaan. Vuosi sitten Kosonen otti jo ensimmäisen naisten mestaruutensa.
– Odotan innolla Kalevan Kisoja, vaikka ne nyt aika nopeasti tulevatkin. Loppukausi mennään sisulla. Minä kyllä jaksan, Kosonen hymyili Helsinki-Vantaan lentoasemalla palattuaan Nairobin MM-kilpailuista maanantaina.
Muita moukarin mitalisuosikkeja ovat tänä vuonna 68,65 heittänyt Suvi Koskinen, 67,43 heittänyt Kati Ojaloo ja 65,98 heittänyt Kiira Väänänen.

Witka ja Virtanen tavoittelevat jatkopaikkaa

Esan Johanna Witka oli keväällä hyvässä vedossa heittäen kahdessa kilpailussa yli 57 metriä, mutta sitten iski selkään välilevyn pullistuma ja viimeisistä kilpailuista on lähes kolme kuukautta. Vähitellen Witka on kuitenkin harjoituksissa jo päässyt heittämisen makuun, ensin soveltaen ja nyt myös kilpailuvälineellä.
– Kovia heittoja en ole vielä heittänyt, enkä tule heittämään Kalevan Kisoissakaan. Haetaan vaan teknisesti hyviä heittoja ilman selän riskeeraamista. Siitä huolimatta on kiva päästä kisaamaan pitkästä aikaa.
Marika Virtanen oli vuosi sitten jo haistelemassa Kalevan Kisojen ilmapiiriä. Viimeisimmässä kisassa hän heitti 55,84. Vuosi sitten kymmenen parhaan finaaliin vaadittiin 54,14, mutta nyt voidaan tarvita pari metriä enemmän, johon niin Virtasella kuin Witkallakin on mahdollisuudet.
Naisten moukarin karsintakilpailu käydään lauantaina kello 12.30 ja finaali sunnuntaina kello 15.

Johanna Witka. Kuva Meri Vilén.

Miesten moukarissa kaikki auki

Miesten moukarikisasta on tulossa todella jännittävä. Kauden kärkitulos on Aaron Kankaan toukokuussa heittämä 76,85, mutta hän ei ole heittänyt kilpaa kahteen kuukauteen ja on arvoitus. Hänen neljän viimeisimmän kilpailunsa keskiarvo kesäkuulta on vain vähän yli 72 metriä.
Myös tilastossa toisena tuloksella 75,02 olevan Tuomas Seppäsen tulos on toukokuulta ja sen jälkeen tulokset pyörivät 72 metrin vaiheilla. Viimeisimmästä kilpailustaan on kuitenkin kuusi viikkoa.
Henri Liipola on ainoana kärkiheittäjänä kilpaillut myös elokuun puolella ja pommittanut viime kilpailuissaan 74 metrin rajaa. Kauden paras on moukarikarnevaaleilla heitetty 74,68.
Toukokuussa 73,28 heittänyt Aleksi Jaakkola on myös mitaliehdokas, sillä hänkin on ollut tasaisessa yli 70 metrin kunnossa.
Miesten moukarimitaleista käytäneen mielenkiintoinen taistelu. Vuosi sitten Aaron Kangas oli ylivoimainen, Jaakkola toinen ja Liipola kolmas. Liipola voitti ennen viime vuotta kolme Suomen mestaruutta peräkkäin vuosina 2017–2019.
Toisen kerran mukana Kalevan Kisoissa on myös Esan vasta 16-vuotias Max Lampinen, jolla on mukana olevista 11. paras kauden tilastotulos 64,02. Hän taistelee karsinnassa finaalipaikasta ja sitten finaalissa kahdeksan parhaan pistesijasta.
Miesten moukarin karsintakilpailu heitetään tänään kello 16.40 ja finaali lauantaina kello 18.15.

Henri Liipola. Kuva Jan Sundman / SSS.

Kääntyykö Holttisen onni

Tommi Holttinen voitti jo neljä vuotta sitten Kalevan Kisoissa hopeaa ja kolme vuotta sitten pronssia. Kaksi vuotta sitten loukkaantumisen jälkeen hän karsiutui finaalista ja vuosi sitten loukkasi jalkansa karsintakilpailussa niin, että ei pystynyt hyppäämään finaalissa. Nyt hän toivon mukaan on täydessä iskussa taistelemassa mitaleista.
Kotimainen seiväskesä on tarjonnut koko kärkipäälle ennätyksiä. Kolmen kärki on ollut voitollinen vuorollaan. Mikko Paavola on hallinnut viimeisimpänä 571 ylityksellä, mutta kaukana eivät ole Urho Kujanpää 565 (hallissa 566) ja Tommi Holttinen 564.
Kaikilla heillä on viimeisimmästä kilpailusta kuitenkin aikaa toista kuukautta, joten varsin arvoituksellinen on tämänkin lajin mitalitaistelu. Oman lisänsä siihen tuovat myös nuorten MM-hopeamitalisti, 542 hypännyt Juho Alasaari ja 537 hypännyt Eetu Turakainen.
Miesten seipään karsintakisa hypätään perjantaina kello 16.40 ja finaali lauantaina kello 19.

Tommi Holttinen

Harala ja Vuori eivät mukana

Linnea Harala joutuu jo toisen kerran peräkkäin jäämään pois Kalevan Kisoista sitkeän pohje-akillesvaivan vuoksi, koska hän ei ole päässyt tekemään riittäviä tulosnäyttöjä. Kaksi vuotta sitten niukasti mitalista jäänyt Harala yritti pari kertaa kisata kesäkuussa, mutta kausi oli keskeytettävä. Mahdollisesti hän voisi osallistua porrasjuoksuihin vielä syksyn aikana.

Linnea Harala

Keihäänheittäjä Jenni Vuori oli vuosi sitten mukana jääden runsaan metrin finaalipaikasta. Tänä kesänä hän ei ole päässyt yli 50 metrin kuntoon olkapäävaivasta johtuen ja näin Kalevan Kisat jäävät väliin.

Jenni Vuori

Myöskään Jani Pihkanen ei ole tänä vuonna mukana moukarikisassa. Pihkanen on kesän ajan keskittynyt hyvällä menestyksellä enemmän suojattiensa valmentamiseen kuin omaan harjoitteluunsa ja keskittyy nyt Kalevan Kisoissakin Kososen ja Virtasen tekemisiin.
Jännittäviä Kalevan Kisojen kamppailuja voidaan seurata TV2:ssa perjantaina kello 18.30, lauantaina kello 17.15 ja sunnuntaina kello 14.45 alkaen. Yle Areenassa lähetykset lauantaina ja sunnuntaina alkavat jo 11.30.

Marika Virtasta valmentaa Jani Pihkanen. Kuva Sari Virtanen