Koululaiset harrastusten pariin!

0
Mira Teräväinen ja Maija Kara innostavat lapsia ja nuoria paitsi liikunnan, myös kaiken muun hyvän harrastamisen pariin.

Somero sai kesäkuussa 80 000 euroa valtionavustuksen Harrastamisen Suomen malli -hankkeelle. Hyvän asian edistämiseksi Someron kaupunki lisäsi pottiin 20 000 euroa.

Toiminta pääsee vauhtiin nyt koulujen alettua. Ilmoittautuminen alkoi eilen. Sen voi tehdä netissä kaupungin etusivulta löytyvästä linkistä tai sähköpostitse harrastamisenmalli@somero.fi.

Valtakunnallisen hankkeen tavoitteena on mahdollistaa jokaiselle lapselle ja nuorelle mieluisa ja maksuton harrastus koulupäivän yhteydessä. Hanke tukee lasten ja nuorten hyvinvointia. Somerolla hanke kantaa nimeä Someron harrastamisen malli.

– Ensimmäisinä alkavat seurakunnan harrastukset jo ensi viikolla, mutta pääsääntöisesti muut ryhmät starttaavat sitä seuraavalla viikolla. Muutama harrastusryhmä aloittaa syyskuun loppupuolella, hankekoordinaattori, liikunnanohjaaja Mira Teräväinen kertoo.

Harrastamaan voi ilmoittautua, vaikka harrastaisikin jo jotain muuta. Hankkeen harrastevihko on jo jaettu painatettuna versiona jokaiselle koululaiselle. Erilaiset harrastusmahdollisuudet ovat mukana harrastevihkossa.

– Erilaista ryhmistä ainakin uinti vaikuttaa olevan suosittu, siitä on meille tullut jo ennakkokyselyjä, uutena liikunnanohjaajana Somerolle elokuussa värvätty Maija Kara, koko nimeltään Eeva-Maija kertoo. Hän on kotoisin Jokioisilta.

– Uintikerho voi olla jo entuudestaan tuttua toimintaa. Mutta kaikkein eniten alkavat ryhmät on suunnattu ensisijaisesti niille, ketkä eivät ehkä harrasta entuudestaan mitään. Ja vaikka ensisijaisuus onkin, niin totta kai kaikki harrastajat ovat tervetulleita mukaan, Mira Teräväinen innostaa.

Vanhemmat ja lähiaikuiset ovat Teräväisen mukaan suuressa roolissa.

– Vanhempi voi tunnistaa, että oma lapseni ei ehkä riittävästi harrasta. Tai opettaja näkee, että hei, onkohan juuri hänellä mitään harrastuksia – juuri hänelle tämä harrastus olisi hyvä.

– Opettaja voi vinkata asiassa, kuten myös kouluterveydenhoitaja. He näkevät lapsia ja nuoria koulussa. Kouluterveydenhoitajan kanssa voi herätä erilainenkin keskustelu kuin opettajan kanssa. Se on yksi väylä, Maija Kara jatkaa.

Erilaisia ryhmiä on tällä hetkellä peräti 31. Voi siis sanoa, että kaikille on jotakin. Eri-ikäisillekin erilaisia, ykkösluokasta yseihin asti.

– Kaikki ryhmät eivät ehtineet harrastevihkoon mukaan. Eli niitä voi tulla vielä lisää, esimerkiksi koulukohtaisina harrastuksina, joita opettajat ovat siellä ennenkin pitäneet, Teräväinen muistuttaa.

Liikunnanohjaajat lisäävät, että mukana on paljon muitakin harrasteita kuin liikunta.

– Harrastamisesta tulevat usein mieleen liikuntajutut, mutta näissä on mukana kaikkea. Tiedepajoista Kässäpajoihin ja kokkikerhoista lukukerhoihin.

On tuttuja ja turvallisia, mutta on uusiakin kehitelmiä.

– Kuten esimerkiksi Lujutsu. Se on lukujuttu-kerho, mutta uutta on teatterikerhoon yhdistäminen. Mutta jos kokee, että toinen ei ole yhtään mun juttu, niin voi valita jommankumman, Teräväinen vinkkaa.

Uusi mahdollisuus on Tankotunti, nyt kun siihenkin on Somerolla MajuriMoven kautta mahdollisuudet. Tai frisbeegolf.

On Someryhmä, jonka yläkoululaiset harrastajat voivat muokata toiminnan alkaessa omanlaisekseen; videota, TikTokia ja niin edelleen. Ihan Pihalla on ulkoilukerho. Safkasankarit pyörii Joensuun koulun keittiön tiloissa.

Mukana järjestelyissä ovat kaupungin ja liikuntatoimen lisäksi esimerkiksi Somero-opisto, 4H, liikuntaseurat ja seurakunta.

– Liikuntaseurat pitävät yhdessä Monilajikerhoa, jossa voi kokeilla uutta lajia matalalla kynnyksellä, hyvässä seurassa – ilmapiirissä ja yhteisössä. Saa tietoa, missä voi jatkaa eteenpäinkin. On koripalloa, suunnistusta, yleisurheilua, telinevoimistelua, judoa ja karatea…, Mira Teräväinen jatkaa.

Tavoitteisiin kuuluvat myös syrjäytymisen ehkäisy, yhteisöllisyys ja ystävystyminen.

– Tarkoitus on aloittaa toiminta, joka yhdistyisi koulupäivään ja helpottaisi samalla arkea, niin lapsen kuin vanhemmankin näkökulmasta.

– Sä voit jäädä suoraan koulusta harrastekerhoon. Ja ilta vapautuu enemmän perheajaksi. Kuskaamiset vähenevät.