Lippu salkoon ja mustikkapiirakka pöytään

0

Elokuun viimeisenä lauantaina 28.8. juhlitaan Suomen luontoa. Yksi päivän teemoista on lähiluonto. Suuri osa suomalaisista elää kävelymatkan päässä luonnosta, jossa riittää nähtävää ja ihasteltavaa. Omaehtoinen retkeily luontoa kunnioittaen on kuulunut Suomen luonnon päivän viettämiseen juhlapäivän alusta lähtien.
Suomen luontoon voi paneutua myös ilmoittamalla luontohavaintonsa tutkijoiden ja kanssaihmisten käyttöön. Suomen ympäristökeskus SYKE osallistuu luonnon päivän viettoon innostamalla kansalaisia tekemään luontohavaintoja ja ilmoittamaan niistä. Kampanjaan ovat lähtenee mukaan Luonnontieteellinen keskusmuseo Luomus, Luonnonvarakeskus Luke ja BirdLife. Kansalaishavainnoitsijat tuottavat arvokasta tietoa luonnosta ja sen muutoksesta. Esimerkiksi vieraslajihavainnot auttavat vieraslajien torjunnassa, ja kasvihavaintojen avulla kasvilajien levinneisyys Suomessa saadaan paremmin tietoon. Luontohavaintoja voi ilmoittaa verkossa.
Suomen luonnon päivän juhlintaan voi osallistua omalla aihetunnisteella #suomenluonnonpäivä.
Teemapäivänä luonnossa kannattaa viettää pidempikin hetki. Nuku yö ulkona -haaste kutsuu luontoon yötä myöten.
Suomen luonnon päivä on virallinen liputuspäivä.
Teemapäivän juhlaleivos on mustikkapiirakka. Piirakan tummasävyinen päätähti, mustikka, on runsaimmillaan elokuun lopulla, juuri Suomen luonnon päivän aikoihin.