Luonnon helmasta vuoristorataan

0
Keanne van de Kreeke: Connections, sekatekniikka paperille 80x80, 2018.

Keanne van de Kreeke vie uudessa näyttelyssään luonnon helmasta vuoristorataan.
– Luonnon helmassa on 12 työn teossarja, joiden lähtökohtana on eläimet ja kasvit. Teokset toimivat ikään kuin muistokuplina meidän maailmastamme. Teossarjan tarkoitus on herättää ja herkistää ihmisissä myötätuntoa, kuvailee somerolaistaiteilija.
Esimerkiksi yhdessä teoksessa koala nukkuu levollisesti lehvästön keskellä turvassa, vaikka korona virukset näkyvät uhkana horisontissa. Toisessa Australian maastopaloista kertovassa teoksessa kenguru on keskittynyt rauhallisena pussissa matkaavaan poikaseensa, vaikka lieskat lyövät selän takana.
– Aloin maalata tätä sarjaa, kun tilaustöiden välissä sattui olemaan hetki aikaa, kertoo van de Kreeke, jonka teoksia pyydetään todella paljon muun muassa erilaisiin kirjoihin.
– Oli mukava maalata teoksia, joista ei tiennyt etukäteen, että mihin ne päätyvät.
Aiemmin keskellä kaupunkia asunut taiteilija on viihtynyt jo kaksikymmentä vuotta Somerolla keskellä metsää. Luonto ja maailman hyvinvointi ovatkin hänelle erityisen tärkeitä aiheita.
– Jokainen sukupolvi kokee ilmastonmuutoksen ilmiön omalta perspektiiviltään, on tärkeää että opimme kuuntelemaan toisiamme. Uskon, että kukaan ei ole täysin oikeassa, eikä kukaan ole täysin väärässä, mutta päästäksemme eteenpäin, on tapahduttava muutosta. Koen itse, että saamme tämän aikaan myötätunnon avulla. Omat prosessit ovat usein helpommin käsiteltäviä etäisyydeltä katsottuina. Siksi yritän eläinkuvien kautta herättää myötätuntoa, ja niin halua suojella niitä. Tämän takia valitse eläimet ja kasvit keskipisteiksi teoksiini.
– Haluan tarjota ihmisille mielikuvitustiloja. Jokainen kuva edustaa omaa maailmaansa, johon voi sukeltaa, ja jokainen kuva käsittelee eri osa-aluetta eri eläimen kautta.
Keanne van de Kreeke yhdistelee teoksissaan maalaus- ja piirustustekniikoita. Hän käyttää ympäristöystävälliselle paperille maalatessaan vesiliukoisia Ecoline-värejä sekä muun muassa kahvia.
Näyttelyn toinen teema on vuoristorata. Esille on koottu maalauksia, jotka on julkaistu kirjassa Vuoristorata – suuri haave. Kirja on osa Vuoristoradan 70-vuotisjuhlavuotta, ja se on toteutettu yhteistyössä Linnanmäen Huvipuiston kanssa. Jokaisesta myydystä kirjasta lahjoitetaan yksi euro Lasten Päivän Säätiölle jaettavaksi lastensuojelutyöhön.

Keanne van de Kreeken näyttely Värien vuoristorata Härkälän kartanossa 30.9. saakka