Metallipaja tuli maalta keskelle maaseutua

0
Yrittäjä Olli Kanerva on havainnut selkeän piristymisen verrattuna viime vuoteen. Isä Matti Kanerva jatkaa edelleen hallituksen puheenjohtajana.

Olli Kanerva otti ohjat isänsä Matti Kanervan metallifirmasta. Sitä ennen hän oli alusta asti osakkaana 2016 perustetussa Metallityö Kanerva Oy:ssä.

– Palman alueelle tultiin Lautelasta varmaan 2017. Entinen toiminimi oli pitkään päällä muutosvaiheessa; ja on itse asiassa vieläkin hieman, jota on nyt heivailtu.

Yrittäjä asuu Kirkonmäellä perheensä kanssa, johon kuuluu kaksi poikaa, 11- ja 4-vuotiaat. Omaan taloon muutto oli 2009 kesällä.

Työntekijöitä on yrittäjän lisäksi kaksi.

– Hieman määrä on elänyt, välillä on ollut enemmän. Sanotaan, että kahdesta kolmeen ulkopuolista. Toinen nykyisistä kahdesta on nyt armeijassa ja yksi kokopäiväinen olisi tulossa.

Vuosien varrella on ollut pientä eloa. Työntekijöitä on kuitenkin saanut, mistä Olli Kanerva on tyytyväinen. Nuoret ovat saaneet töitä ja firma on saanut työntekijöitä.

– Ajatuksena tykkään siitä, että kun koskaan ei ihan valmista voi töihin saada, on hyvä, kun miehet ovat olleet pidempään. Hommat ovat välillä erikoisiakin, on opittava tavoille ja systeemeille.

Tärkeä osa arjessa on sillä, että on pitkäaikaisia työsuhteita.

– Ei tarvitse aina itse olla välissä, kun joutuu kuitenkin aika paljon kiertämään maailmalla.

Palmaan tullessa oli jo tiedossa, että jossain vaiheessa tilat tulevat olemaan tarkoilla. Sitä on saman verran kuin entisessä toimipaikassa. Laajennusten pohtimisen isä-Matti jätti pojalleen.

– Ainakaan ihan heti asian suhteen ei olla mitään tekemässä. Mutta jossain kohtaa se on tarpeen. Jos jotain konehankintoja haluaa tehdä, ei tänne vaan yksinkertaisesti mahdu. Laajennuksen todennäköisyys voisi olla vasta 5–10 vuoden päästä.

Olli Kanervan mielestä tällä hetkellä, vielä koronan aikana, on hieman katseltava minne maailma kallistuu.

– On hienoa voida sanoa, että Somerolla yrittäjien välinen yhteistyö toimii. Jos jotain tarvitsee, sen melkein jo puhelinsoitolla saa. Ainakin jeesiä. Ihan kaikkia koneita ei kannata hankkia.

– Pidän hyvänä voimavarana, että tarvittavan osan voi heittää autoon ja käydä tekemässä muualla. Yhteistyötä on parin, kolmen muun yrittäjän kanssa. Eikä tarvitse sanoa ei, kun joku jotain tilaa. Joskus ruuhkassa sekin silti pitäisi pystyä sanomaan, Olli Kanerva naurahtaa.

Työt on pyritty pitämään 40 tunnissa per viikko.

– Ettei mentäisi siitä ylitse. Matti siitä aina jaksoi sanoa, että jotain muutakin pitää olla kuin työ. Mutta ajan hermolla pitää elää ja joustoakin tarvitaan. Moni homma siirtyisi ja menisi jollekin muulle, jos sanoisi muutaman tunnin hommalle ei. Pitää auttaa, kun rikko käy, palveluammatissa ollaan.

Pitkiä asiakassuhteita on monia. Se on pohja mistä ponnistaa.

– Asiakassuhteet ovat luottamussuhteita. Jos väliin tulee äkkiä jokin kiireinen työ, niin heidän kanssaan saadaan hommat priorisoitua. Katsotaan, mikä menee minkäkin ohi. He ymmärtävät, jos aikarajat tulevat täyteen. Silloin jotain täytyy viivästyttää, että välissä saadaan heti tekemistä vaativa tehdyksi.

Tuotanto muuntuu ja kehittyy. Esimerkiksi neljä vuotta sitten Palmaan muuttaessa 80 prosenttia oli omaa tuotantoa ja loppu alihankintaa, kun tehtiin paljon pintakäsittelylaitosten ripustintelineitä.

– Nyt se on enemmän toiseen suuntaan. Ehkä puolet ja puolet. Suhdanteet muuttuvat. Mennään tilanteen mukaan. Jossain yksittäisessä projektissa omaa voi olla enemmän.

Nyt on tehty esimerkiksi ilmanvaihtokoneiden putkilähtöjä. Ohutlevytöitä alihankinnasta on noin kolmannes. Myös raskaampia putkitöitä on.

Toiminta keskustassa on ollut sujuvaa. Työympäristö aiemmin oli maaseudulla, mutta ainakin Somerolla voidaan sanoa, että keskustassakin ollaan lähellä maaseutua. Se on aina ympärillä.

– Logistisesti on ollut parempi olla tässä. Kaiken tavarankuljetuksen ja -tulemisen kannalta tämä on ehdottomasti parempi. Nykyisin pitää olla ison tien varressa.

Asiakkaita on periaatteessa koko Suomen alueella olevat pinnoituslaitokset, joihin osia menee. Ne kulkevat rahtiliikkeiden kyydissä. Käynnit painottuvat Turun suunnalle.

– Tästä on helppo kulkea moneen suuntaan. Tällä hetkellä suhdanteet Suomessa näyttävät siltä, että tavara tuntuu liikkuvan.

Rakentamisbuumi näkyy.

– Tänä kesänä on tapahtunut tosi selkeä piristyminen verrattuna viime vuoteen. Talouslukematkin näyttävät aika paljon enemmän plussaa siihen, mitä ovat olleet ennusteet. Sillä tavalla näyttää valoisalta.

– Materiaalien hinnan kanssa alalla painitaan. Jopa 50 prosenttia materiaalihinnat ovat nousseet. Se pitää tarjouksissa huomioida. Ja koko ajan pitää kysyä hintoja, kun jotain tilaa itse. Hinta voi olla voimassa viikon.