Niko Puotsaari kaasutti kympin kärkeen Tshekin EM-kisassa

0
Tallennetta Siposta, jossa kuvan hyppyristä teki noin 5 metrin loikan. Kuivalla kelillä hyppy olisi 10 metriä.

Enduromaailman EM-menestystä saatiin Niko Puotsaaren toimesta viikonloppuna Tshekistä.

Kovassa seurassa ajanut somerolaiskuski tärppäsi U20-luokan ensimmäisenä päivänä sijalle 10 ja petrasi toisena päivänä sijoitustaan 8:nneksi.

Matkassa oli mukana viisi Kytösen tallin ajajaa plus huolto. Bussilla lähdettiin viikko sitten maanantaina ja takaisin oltiin tiistaina puolilta päivin. Kova reissu.

– Kyydissä oli vielä 7 pyörää plus kaikki ajokamat, huoltotarvikkeet ynnä muut. Bussilla oli painoa, Niko Puotsaari arvioi.

– Ajot menivät ihan ok. Lauantai oli parempi. Koko viikon oli satanut paljon ja alusta oli savipohjaista peltoa ja nurmea. Vähän jännitti liukkaus, mutta auringonpaisteen jälkeen reitistä tuli ihan sairaan hyvä. Oli älyttömän hyvä pito.

Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä satoi 20 milliä.

– Eka kierros sunnuntaina oli liukas. Siirtymillä oli ihan järkyttäviä mäkiä. Pari alamäkeä pyörä piti taluttaa alas. Muuten olisi voinut mennä liukkaalla nurmella vauhdilla joen pohjalle.

– Pari kertaan piti pyörä kaataa, ettei se karkaisi. Muutama kaveri oli joen pohjalla nurin – menneet sinne liian kovaa.

Vaikka ohjelmaa riitti siirtymillä, eivät haasteet näkyneet tuloksissa.

– Olen ennenkin ajanut tuollaista vähän ”extremeä”, mäkiä ja muuta. Pari kertaa joutui jyrkässä ylämäessä palamaan alas, ja ottamaan uusiksi. Pyörää työntäen menisi kaikki energiat.

Aikataulukin oli tiukka. Jossain oli järjestäjiä auttamassa mäen viimeiset metrit koukun ja köyden kanssa.

Kesän aikana nuorukainen on kerinnyt ajamaan enduroa myös Jämsässä heinäkuun alussa. Siellä Niko Puotsaari oli U20-sarjassa sijalla 4 ja SM-sarjassa sijalla 8. Yleiskilpailussa sijoitukseksi tuli 11.

– Kulki itse asiassa ihan hyvin. Jämsässä on tullut paljon treenattua, kun Kytönen on sieltä päin, Niko Puotsaari kommentoi.

Kyseessä oli kolmas enduron SM-sarjan kisa.

Viron Kuresaaressa Saarenmaalla ajettu MM-endurokisa oli uusi aluevaltaus. Saari tunnetaan hiekkaisesta maaperästä, joka antoi ominaisluonteen reiteille.

Nuorten luokassa Puotsaari ajoi ensimmäisenä päivänä sijalle 11 ja toisena päivänä sijalle 10. Luokassa oli vajaa 20 tasokasta kisaajaa, joten tulos oli hyvä.

Sipoon SM-kisaan Puotsaari ei puolestaan ollut tyytyväinen.

– Olin vähän hukassa koko päivän. Aamu lähti sen verran hyvin, kun satula irtosi heti ekalla pätkällä. Huoltomiehellä oli unohtunut laittaa pultti.

– Siitä lähti periaatteessa liikkeelle huono tuuri, minkä vuoksi ajaminen ei onnistunut koko päivänä oikeastaan yhtään. Mutta ei voi syyttää kuin itseään, oli vaan huono päivä.

Tuloksina oli U20-sarjan 5., SM-enrudon 8., sekä yleiskilpailun sija 15.

– Tuloksellisesti ihan ok, mutta ajoon en ole yhtään tyytyväinen. Tuli pari vähän isompaakin virhettä. Maasto ei sopinut, en osannut ajaa sitä niin hyvin kuin jotkut muut.

Yksi pätkä oli Puotsaaren sanoin ”perus-Suomi-enduroa” eli kivikkoa ja juurakkoa – siis metsää. Mutta kaksi pätkää Sipoon crossiradan ympäristössä oli kovaa savipohjaa – ja vähän kivikkoa.

– Sitä ei ole ihan älyttömästi tullut ajettua. Ei oikeastaan yhtään.

Tulokset ovat kesältä olleet varsin tasaisia, kisasta riippumatta. Siihen Puotsaari on tyytyväinen.

Seuraava kisa on Nummelassa, jossa ajetaan ensi viikonloppuna 5. SM-kisa. Loput EM:t Niko Puotsaaren on tarkoitus ajaa Puolassa ja Hollannissa.