Olympiakarsinnassa lähelle finaalia

0
Silja Kosonen heittää finaalissa huomenna lauantaina.

Teksti Aulis Tiensuu, kuvat Jean-Pierre Durand

Nuorten ME-heittäjä Silja Kosonen ei ujostellut ensiesiintymistään maailmantähtien seurassa Tokion olympia-areenalla. Hän heitti sunnuntaiaamun karsintakilpailussa hyvän kilpailun omalla tasollaan ja jäi vain niukasti finaalista. Kosonen oli 14. tuloksella 70,49, kun finaaliin pääsi 12 parasta. Tällä kertaa se vaati tulosta 71,68. Edellisissä Rion kisoissa finaaliin pääsi tuloksella 70,20, mutta nyt taso oli kovempi.
Toisessa karsintaryhmässä heittänyt Kosonen aloitti tuloksella 69,01, paransi sitten toisellaan 69,59 ja kolmannellaan 70,49, joka jäi siis 1,20 metriä loppukilpailupaikasta. Kososen lisäsi kierros kierrokselta tehoja ja kaikki heitot olivat kaikki tasapainoisia lentäen keskelle sektoria.
Ensimmäisessä karsintaryhmässä heittänyt Suomen toinen edustaja Krista Tervo sen sijaan epäonnistui pahasti, sillä hän ei saanut lainkaan tulosta. Ensimmäinen heitto meni ohi sektorin, kaksi seuraavaa verkkoihin.

Kosonen nuorin kilpailija

Suomen koko olympiajoukkueen nuorin kilpailija, 18-vuotias Silja Kosonen, oli myös moukarikarsinnan 31:stä heittäjästä selvästi nuorin, sillä toiseksi nuorin oli häntä runsaat kaksi vuotta vanhempi. Heittäjistä 12 oli reilusti yli 30-vuotiaita ja finaaliin pääseiden keski-ikäkin oli yli 29 vuotta, joten lajiin kypsytään hitaasti.
Nämä pohjustuksena sille, että tässä lajissa eivät nuoret ja ensikertalaiset yleensä menesty, vaan se vaatii monien arvokisojen kokemusta.
– Harmittaa, että en päässyt finaaliin. Taso on noussut moukarissa vuosien varrella. Hienoa, että sain kolme hyvää tulosta. Pitää olla tyytyväinen, että sain heitettyä yli 70 metriä, päämäärätietoinen Kosonen kommentoi Yle Urheilun haastattelussa.

Kuumat olosuhteet

Olosuhteet karsintakilpailun aikana olivat tukalat, sillä aurinko porotti miltei 40 asteen voimalla suoraan heittopaikalle. Heittäjät pehmenevät tuollaisessa kelissä, jossa kukaan ei heittänyt ennätystään. Kauden parhaaseensa pääsi vain toiseksi tuloksella 74,29 heittänyt Kiinan Wang Zheng. Karsinnan ykkönen oli ME-nainen Puolan Anita Wloradczyk tuloksella 76,99. Karsintaraja oli 73,50, johon ylti viisi heittäjää.
– Minulla oli kylmäliivit ja viileää juotavaa kylmälaukussa. Huoltotiimi oli hoitanut hommansa hyvin, Kosonen kiitteli.
Kuumiin olosuhteisiin on saanut tottua jo kauden kotimaisissa kilpailuissa sekä nuorten voittoisissa EM-kisoissa Tallinnassa eikä Kosonen kuumuutta valitellutkaan.

Oppia ja kokemusta kertyi

Parasta Kososelle oli se, että hän sai olla samassa kilpailussa maailman parhaiden heittäjien kanssa sekä seurata sivusilmällä myös heidän tekemisiään. Monia näistä heittäjistä hän kohtasi tänä kesänä jo Turun Paavo Nurmen kisoissa sekä osan myös Euroopan joukkuemestaruuskilpailuissa.
Varmasti kaikki nämä kisat ovat merkinneet Kososelle paljon sekä antavat tärkeää oppia ja kokemusta tuleviin aikuisten arvokilpailuihin.
Ensi vuonna ovat vuorossa sekä MM- että EM-kilpailut, joiden finaalipaikat Kosonen voi yhdessä valmentajansa Jani Pihkasen kanssa asettaa jo realistisiksi tavoitteiksi. Kaksikon yhteistyö on tuottanut jo tähän saakka upeata tulosta, josta on hyvä jatkaa.
Ja tämäkin kausi jatkuu vielä reilun kahden viikon kuluttua nuorten MM-kisoilla Kenian Nairobissa sekä sitten Kalevan Kisoilla ja Ruotsi-maaottelulla.