Pankki heijastaa toimialueensa tilannetta

0
Kuvassa pankinjohtaja Jukka Tuominen (vas.) ja toimitusjohtaja Jouni Hautala Lounaismaan Osuuspankista.

Lounaismaan Osuuspankin alkuvuosi on sujunut myönteisissä merkeissä. Pankin liikevoitto oli viime vuonna 11,7 miljoonaa ja tänä vuonna jo kuuden ensimmäisen kuukauden aikana 11,2 miljoonaa.
– Meillä menee juuri niin hyvin kuin tällä alueella menee. Eli sellaista rauhallista kasvua, toteaa toimitusjohtaja Jouni Hautala.
Toisaalta tulokseen on vaikuttanut myös luottotappioiden kirjaamiskäytäntö, joka muuttui viime vuonna.
– Kuitenkin, ottaen huomioon vaikeat ajat pohjalla, niin meille on tulossa kolmas ihan kelpo vuosi. Mutta se kertoo enemmänkin toimialueen tilanteesta, ei niinkään meidän suorituksestamme. Joku on muuttumassa ja muuttunut, Hautala lisää.
Eli tulokseen ovat vaikuttaneet positiivisesti esimerkiksi niin kohentunut työllisyystilanne, muuttovoitto kuin lisääntynyt asuntokauppakin.
Pankin asiakasliiketoiminnan volyymit kasvoivat kuuden kuukauden aikana 2,8 prosenttia.
Pankin rahoitustoiminta oli viime vuoden lopussa 1 465 miljoonaa euroa. Vuoden vaihteesta se on kasvanut 1,7 prosenttia eli 24 miljoonaa.
Pankin asuntoluottojen määrä kasvoi noin 4 prosenttia, muut luotot supistuivat lievästi.
– Asuntokauppaa on tehty tänä vuonna 25 prosenttia enemmän kuin viime vuoden vastaavana aikana. Uusia asuntoluottoja meillä on nostettu lähes kolmannes enemmän. Ja meidän oman yhtiömme välittämien kohteiden määrä on kasvanut yli 50 prosenttia, sanoo pankinjohtaja Jukka Tuominen.
– Yritysrahoituksen saralla alkuvuosi on ollut vielä varsin rauhallinen. On ennustettu, että jälkimmäisellä vuosipuoliskolla investoinnit lähtisivät liikkeelle.
Asiakkaiden talletukset kasvoivat 0,4 prosenttia vuoden alusta.
– Sijoituspalveluiden kysyntä on ollut poikkeuksellisen suurta ja rahasto- sekä vakuutussäästöt kasvoivatkin 10,7 prosenttia.
Asiakasvarat kasvoivat 3,7 prosenttia eli 65 miljoonaa euroa ollen kesäkuun lopussa 2 122 miljoonaa.
OP Private -palvelun piirissä olevien asiakkaiden määrä kasvoi nettona 70:llä.
Asiakaskäyttäytyminen on jatkuvassa murroksessa.
– Mobiilipalveluiden käyttö on edelleen voimakkaassa kasvussa. Uusien käyttäjien määrä on lisääntynyt kuluvana vuotena 1 500 asiakkaalla, sanoo Tuominen.
– Mobiilia käytetään määrällisesti kuukausitasolla enemmän kuin perinteistä verkkopalvelua. Aika tyypillistä on, että vilkaistaan kerran, pari päivässä omaa näkymää.
– Pandemia-aikana etäneuvotteluiden osuus on kasvanut merkittävästi, mutta myös konttorikohtaamisilla on ollut kysyntää.
– Sijoitusmarkkinoilla on ollut tosi aktiivista. Perinteisesti suomalaiset ovat tottuneet säilyttämään rahaa pankkitilillä. Ruotsalaiset ovat esimerkiksi säästämisessä ja sijoittamisessa selvästi meitä pidemmällä, mutta määrät Suomessa alkavat kertoa siitä, että tämä on muuttumassa.
Osuuspankki onkin järjestänyt alkuvuoden aikana runsaasti webinaareja muun muassa verkkopalveluiden käytöstä, lainopillisista palveluista tai sijoituspalveluista.
Tällä hetkellä pankilla on menossa edustajistovaalit, joiden ehdokasasettelu kestää 10.9. saakka.
Heinäkuun lopussa Euroopan Keskuspankki tiedotti, että sen pankkien voitonjakoa rajoittava suositus päättyy syyskuun lopussa. OP Ryhmä valmistautuu viime vuoden Tuotto-osuuksien korkojen maksuun 30.9. jälkeen, mutta tiedottaa korkojen maksun tarkemmasta aikataulusta myöhemmin syksyllä.

Lounaismaan Osuuspankki

Vuoden ensimmäisen puolikkaan tulos

liikevoitto 11,2 miljoonaa euroa
rahoitustoiminta 1 449 miljoonaa euroa
asiakasvarat 2 122 miljoonaa euroa
omistaja-asiakkaita 49 669
pankin vakavaraisuus 39 prosenttia