Pieni Laulujuhla tarjoaa oopperaa, kansanmusiikkia, lastenmusiikkia, iskelmää…

0
Siina tulee Somerolle Taikaradio-nimisen trion kanssa.

Ensi viikonloppu kuluu Somerolla musiikkipainotteisesti, sillä 20.–22.8. on ohjelmassa Pieni laulujuhla. Esiintymässä on niin valtakunnallisesti tunnettuja kuin paikallisiakin taitureita.
Perjantaina 20.8. lähdetään tunnelmoimaan Kiiruun talossa kahden suomalaisen mestarin mukana kahden edesmenneen mestarin maailmoihin.
Konsertissa Repeileekö Junnu? esiintyvät Hannu Lehtonen , laulu, ja Seppo Hovi, piano.
Kuusikymmenluvun puolessa välissä siirtyi viestikapula haikeasti mestarilta toiselle: Reino Helismaasta jätti aika, ja hänen jalanjäljillään jatkoi omalla tyylillään Junnu Vainio. Molemmat runoilijat olivat hauskoja mutta eivät ilkeitä, hymyilivät kyynelten läpi ja pohtivat elämää syvästi ja viisaasti. Miehet veivät riimiä, ei toisin päin.
Reino ”Repe” Helismaa oli myös tunnettu säveltäjä, kuplettilaulaja, viihdetaiteilija, elokuvanäyttelijä ja käsikirjoittaja. Erityisesti hänet muistetaan yhteistyöstään Toivo Kärjen, Tapio Rautavaaran ja Esa Pakarisen kanssa.
Juha ”Junnu” Vainio tai Juha ”Watt” Vainio tunnetaan erityisesti laulaja-lauluntekijänä sekä iskelmäsanoittajana.
Seppo Hovi ja Hannu Lehtonen kertovat, että:
”Lähdemme kanssanne mestareiden elämää ja uraa muistelemaan, tulkitsemaan heidän tuotoksiaan ja hieman vertailemaankin. Ihailemaan tekniikkaa, taitoa ja tunnetta, suomalaisen sielunmaiseman tajuamasta. Ja pitämään vähän hauskaakin.”
Seppo Hovi on paitsi pianisti myös kapellimestari, televisiojuontaja ja musiikkineuvos. Suuri yleisö muistaa hänet tietysti useista televisio-ohjelmista, kuten Laulunlyömät, Seppo Hovin seurassa, Tenavatähti, Karuselli ja BumtsiBum!.
Hannu Lehtonen on laulaja ja saksofonisti, joka on esiintynyt useiden suomalaisten sinfoniaorkestereiden solistina sekä saavuttanut palkintoja laulukilpailuissa niin kevyen kuin klassisenkin musiikin alalla. Hänen meriitteihinsä kuuluu myös tangoprinssin titteli vuoden 1992 Seinäjoen Tangomarkkinoilta.
Lauantaina tapahtuma siirtyy Myötätuulen teatteriin, jossa esiintyvät MäSä Duo sekä Eräs paikallinen pelimannijoukko.
– Me soittelemme alueellisia muistiin merkittyjä sävelmiä, kertoo Olli Salomäenpää paikallisista pelimanneista.
MäSä Duo yhdistelee uutta ja vanhaa perinnettä ronskilla eteläpohjalaisella otteella. Kaustislaisen Kyösti Järvelän tiukka pelimanniote viulussa kohtaa lapualaisen Lauri Kotamäen rytmikkään hanurismin. Miesten soitossa ja laulussa on vauhtia ja vaarallisia tilanteita aidolla pelimanniotteella.
Paikallista väriä mukaan tuo myös Someron Naiskuoro.
Sunnuntaina ohjelmasta saa nauttia Kiiruun puistossa. Kaikille avoimessa lastenkonsertissa esiintyy Siina & Taikaradio.
Orkesteri on konsertoinut jo yli 12 vuotta ympäri Suomea. Siltä on myös juuri ilmestynyt uusi lastenlaulu-cd Laulubussi.
Siina & Taikaradio sai Vuoden Lastenmusiikkiyhtye 2020 -palkinnon.
– Siina & Taikaradio kutsuu koko perheen ”bussiretkelle” Kiiruun puistoon, jossa kaikki on mahdollista ja kaikki pääsevät mukaan yhteiseen lauluun ja leikkiin, kertoo kulttuurituottaja Liisa Mattila.
Laulujuhla päättyy sunnuntai-iltana Kun kuulen laulun soivan -kirkkokonserttiin. Somerniemen kirkossa esiintyvät sopraano Saara Rauvala, baritoni Jussi Vänttinen ja pianisti Antti Haho.
Rauvala on valmistunut musiikkidraaman maisteriksi Malmön ooppera-akatemiasta tänä keväänä. Sen lisäksi hän on valmistunut oopperan kandidaatiksi Tukholman oopperakorkeakoulusta 2018. Vuonna 2016 hänelle myönnettiin Salon Seudun Sanomien kulttuuripalkinto.
Jussi Vänttinen on Lappeenrannan laulukilpailujen miesten sarjan voittaja vuodelta 2019. Hän debytoi Suomen Kansallisoopperassa Moraléksen roolissa Bizet´n oopperassa Carmen syyskuussa 2019.
Somerolaislähtöinen pianisti Antti Haho on monipuolinen muusikko, jolla on soolo-osaamisen lisäksi laaja kokemus lied-musiikista. Haho soitti pianon maisterikonserttinsa Sibelius-Akatemiassa viime maaliskuussa Irina Zahharenkovan pianoluokalla.
Pieni Laulujuhla -tapahtuma sai alkunsa 2019. Kanttori ja kuoronjohtaja Olli Salonmäenpää keksi idean miettiessään, miten saada kuorot ja niiden johtajat yhteen kuuntelemaan toinen toistensa laulantaa ja vaihtamaan ajatuksia. Tapahtuma nimettiin Kaurakeron kuarovestivaaliksi, jonka ympärille sitten rakentui suurempi tapahtumakokonaisuus, joka nimettiin Pieneksi Laulujuhlaksi.
Koko viikonlopun kestänyt somerolainen musiikkitapahtuma piti 2019 sisällään festivaalin lisäksi Suvivirsipäivämät, yhtye Ilo Ensemblen konsertin sekä yhteislaulutilaisuuden koululauluteemalla.
Viime vuonna kuarovestivaali ja yhteislaulutilaisuudet peruttiin koronan vuoksi, mutta juhlilla esiintyivät nykykansanmusiikkiyhtye Säkene ja Mimmit-duo.

Pieni Laulujuhla 20.–22.8.

perjantai: Repeileekö junnu? Reino Helismaa ja Juha Vainio muistoissamme Kiiruun talossa: Hannu Lehtonen ja Seppo Hovi
lauantai: kansanmusiikkikonsertti Myötätuulen teatterissa: MäSä Duo, Eräs paikallinen pelimannijoukko ja Someron Naiskuoro
sunnuntai: lastenkonsertti Siina & Taikaradio Kiiruun puistossa sekä Kun kuulen laulun soivan -konsertti Somerniemen kirkossa: Saara Rauvala, Jussi Vänttinen ja Antti Haho