Säästöpankin liikevoitto plussalle ja ennätyksiä rikki

0
Rahoituspäällikkö Mari Moisio (vas.), sijoituspäällikkö Marja Salminen ja yritysasiakkaiden rahoitusasiantuntija Minna Launonen. Kuva: Veera Parikka

Korona-aikana säästämisen merkitys on kasvanut ja ihmisten kiinnostus sijoitusmarkkinoita kohtaan on jälleen nousussa, kun pahimmasta markkinoiden laskusta on päästy yli.
– Asiakkaat ovat selkeästi heränneet nyt siihen, että on hyvä varautua myös pahan päivän varalle. Tulisi kuitenkin muistaa, että säästäminen vaatii pitkäjänteisyyttä juurikin kurssivaihteluiden vuoksi. Suuret kurssien laskut luovat ostopaikkoja, jolloin omia sijoituksia kannattaa usein lisätä eikä myydä. Laskua seuraa aina nousu, joka onkin ollut nyt melko rivakkaa. Tärkeintä on siis pitää pää kylmänä ja pysyä omassa sijoitussuunnitelmassaan, toteaa Someron Säästöpankin sijoituspäällikkö Marja Salminen.

Someron Säästöpankki tiedottaa osavuosikatsauksessaan, että pankki rikkoi alkuvuoden aikana kaikki aikaisemmat kasvulukunsa.
Puolivuosikatsauksesta ilmenee, että pankille kertyi liikevoittoa 3,3 miljoonaa euroa. Viime vuonna vastaavana aikana pankki teki tappiota 0,5 miljoonaa euroa.
Pankki sai alkuvuoden aikana 1 225 uutta asiakasta, ja viime vuoden kesäkuusta alkaneella ajanjaksolla uusia asiakkaita on tullut yhteensä 2 592 kappaletta.
Asiakasvarat kasvoivat uuteen ennätykseen, kun ne rikkoivat kesäkuussa 700 miljoonan rajan ollen kuun lopussa yhteensä 710,3 miljoonaa euroa. Alkuvuoden asiakasvarojen kasvu oli 61 miljoonaa.
Kesää kohti mentäessä pankissa myönnettiin ennätyksellinen määrä asuntoluottoja, yhteensä 51,9 miljoonaa. Viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna asuntoluotot kasvoivat 32,7 prosentilla.
Yritysasiakkaille myönnettiin luottoja 49,2 miljoonaa euroa ja maa- ja metsätalousasiakkaille 18,3 miljoonaa, eli yhteensä 67,5 miljoonaa. Uusia yritysluottoja myönnettiin 45,1 prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.
Maatalousluotot ovat kasvaneet vuodessa 17,3 prosentilla.
Säästöpankin kokonaisluottokanta on kasvanut viime vuoden ensimmäisestä puolikkaasta 15 prosentilla. Asiakasvarat ovat lisääntyneet vastaavassa ajassa 21,5 prosentilla.
Yritykset ovat tehneet koronasta huolimatta investointeja Salon seudulla (Salo+Somero). Yritysasiakkaiden rahoituspäällikkö Petteri Elo kertoo, että asiat ovat sujuneet yritysten kanssa sopusuhdassa.
– Tunnemme asiakkaamme ja olemme perillä heidän tarpeistaan. Epävakaina aikoina olemme luoneet joustavuutta yrittäjien arkeen lyhennysvapaiden ja laina-ajan pidennyksien kautta, hän sanoo tiedotteessa.
Someron Säästoankki operoi kahdeksassa kunnassa viiden maakunnan alueella. Uusin toimipiste avattiin toukokuussa Kotkaan.
Pankki aloittaa jokaiseen konttoriinsa rekrytoinnit, joiden toivotaan päättyvän syksyn aikana. Lisähenkilöstöä haetaan moniin eri työtehtäviin.
Kesäkuun lopussa Someron Säästöpankissa työskenteli kokoaikaisesti 70 henkilöä.
Lisäksi Säästöpankkiryhmä on vahva työllistäjä koko pankin toimialueella, sillä säästöpankin lisäksi 45 henkilöä työskentelee Säästöpankkipalveluissa, 16 Sp-Kodissa ja 23 Sp-Isännöintipalveluissa. Eli yhteensä Säästöpankkiryhmä työllistää toimialueella 154 henkilöä. Lisäksi pankkiryhmä työllistää jokaisessa yhtiössä monia kesätyöntekijöitä sekä harjoittelijoita vuoden mittaan.

Toimitusjohtaja Petri Siviranta (vas.) ja pankinjohtaja Joni Rintamaa
Kuva: Tiina Tervo

Someron Säästöpankki: vuoden ensimmäisen puolikkaan tulos

liikevoitto 3,3 miljoonaa euroa (-0,5 miljoonaa 6/2020)
asiakasvarat 710,3 miljoonaa euroa (584,7 miljoonaa)
vakavaraisuussuhde 21,94 prosenttia (22,47 prosenttia)
kokonaisluotonanto 596,8 miljoonaa euroa (518,9 miljoonaa)
liiketoimintavolyymi 1 307,1 miljoonaa euroa (1 103,6 miljoonaa)
tase 556,5 miljoonaa euroa (511,7 miljoonaa)
uusia asiakkaita 1 225 kappaletta (955 kappaletta)