Sade päihitti kaikki, Turakainen kilpakumppaninsa

0
Tommi Holttinen ja

Teksti Juha Laakso, kuvat Kari Eerikäinen

Someron urheilukentän seiväshyppypaikalla oli tarkoitus kurotella kohti korkeuksia. Säänhaltija vesitti kuitenkin suunnitelmat ja Suomen valioiden välinen kilpailu päättyi ennen kuin se ehti kunnolla alkamaankaan.
Someron Esan avoimien seiväshyppymestaruuskilpailujen pääkisan oli määrä käynnistyä kello 13. Sadekuurot olivat kuitenkin viivästyttäneet lämmittelyhyppyjen aloittamista niin, että aikataulusta jäätiin puolisen tuntia jälkeen.
Viidestä mukaan ilmoittautuneesta miesten sarjan hyppääjästä Karhulan Urheilijoiden Tomas Wecksten ei saapunut Somerolle ja Haapajärven Kiilojen Johan-Antti Kivilahden kisa päättyi pariin läpijuoksuun aloituskorkeudesta.

Turakainen leiskautti sopivaan saumaan

Jäljelle jääneestä kolmikosta Turun Urheiluliiton Eetu Turakainen pääsi aloittamaan poutasäässä ja hyvän myötätuulen siivittämänä. Hän leiskautti helposti ylitse korkeudesta 490 senttiä, mutta heti tuon suorituksen jälkeen taivaalta alkoi ripotella vettä.
Rima nostettiin 510 sentin korkeuteen, josta myös Someron Esan Tommi Holttisen oli tarkoitus aloittaa kilpailunsa. Vedentulo kuitenkin äityi nopeasti rankkasateeksi ja hyppääjät vetäytyivät katsomon suojaan odottelemaan ilman seestymistä.
Kun runsaan puolen tunnin odottelukaan ei muuttanut tilannetta olennaisesti parempaan suuntaan, hyppääjät ja kilpailunjohtajana toiminut Jari Holttinen päättivät yksituumaisesti jättää leikin sikseen.
– Vaikka sade lakkaisikin, radan kuivumiseen menisi oma aikansa. Tuulikin on nyt alkanut pyöriä ja se aiheuttaa omat ongelmansa. Odottelun pitkittyessä vaarana alkaa myös olla hyppääjien kylmettyminen, Jari Holttinen tiivisti pikapalaverin annin.

Holttisella pitkä kilpailutauko

Tommi Holttiselle Someron kisa olisi ollut tervetullut tuntumanotto tositoimiin ennen puolentoista viikon kuluttua Tampereella käytäviä Kalevan kisoja. Edellisen kerran Holttinen on kilpaillut heinäkuun puolivälissä Joensuussa.
– Harmi, ettei nyt päästy hyppäämään, mutta eiköhän Tampereella saada joka tapauksessa ihan hyvä kisa aikaiseksi. Suomen mestaruutta lähden tavoittelemaan ja onhan siellä myös jaossa paikat Ruotsi-maaotteluun, aiemmin miesten SM-kilpailuissa hopea- ja pronssimitalit saavuttanut Tommi Holttinen ennakoi.
Samankaltaisin miettein Somerolta oli tullut kilpailutuntumaa hakemaan Suomen tämän vuoden tilastokärki, Alajärven Ankkureiden Mikko Paavola. Viimeksi Somerolla hypätessään Paavola leiskautti ennätyksensä 570 senttiin, johon teki sittemmin vielä sentin korotuksen. Paavola puolustaa Tampereella vuoden takaista Suomen mestaruuttaan.
Turakaisen 490-senttinen jäi siis miesten kisan ainoaksi hyväksytyksi suoritukseksi ja toi turkulaiselle pahasti tyngäksi jääneen kilpailun voiton.