Somerniemi-päivä keräsi parisataa kävijää kyläkierrokselle

0
Ystävälliset alpakat tekivät tuttavuutta Linnea Arvoseen, joka oli tullut tätinsä kanssa katsomaan pörröisiä eläimiä.

Teksti ja kuvat Armas Töykkälä

Somerniemi-päivä kyläkierroksineen tarjosi kymmenen kiinnostavaa nähtävyyttä vuonna 1977 Someroon liitetyn entisen kunnan alueelta. Itsenäisesti kiertäneet kotiseututuristit saivat tutustua muun muassa Somerniemen kirkkoon, Oinasjärven kyläkouluun ja alpakkatilaan.

Paljon nähtävää oli Jakkulan kylässä, joka esittäytyi vanhojen talojen, meijerin ja Pöökin torppamuseon voimin.

Jakkulan palo vuonna 1898 tuhosi kylän, mutta tänä päivänä jäljellä on rakennuskantaa, joka on rakennettu heti palon jälkeen.

Kärjen talo on tehty 1899 ja sen parhaiten säilynyt osa on sali, jota koristavat suvun jäsenien valokuvat.

Sama suku on asuttanut tilaa 1600-luvulta, mutta rakennus oli palon jälkeen katsottu parhaaksi rakentaa nykyiselle paikalleen kauemmas kylän muista taloista.

– Kärjen talosta lähti Jakkulan palo, kertoo nykyinen talon omistaja Marjo Maidell.

Jakkulan meijerillä oli ohjelmaa lapsille, sähkötoimisia ajoneuvoja ja nukketeatteri.

Meijerin emäntä Pirjo-Leena Bauer oli 1960-luvulla kilpajuoksija ja valokuvamalli Amerikassa ja asui siellä vuosikymmeniä. Nykyisin hän valokuvaa meijerissä, jossa valaistusolosuhteet ovat ihanteelliset ja miljöö mieluisa.

– Olen sellainen ihminen, joka haluaa luoda. On hyvä, että on paikka missä voi sitä toteuttaa. Kaikkea on tapahtunut elämän varrella, ja sitten tulin Jakkulan kylään, missä on ihmeellisiä ihmisiä. Kiva, että kylällä järjestetään tällaisia tempauksia.

Millhill Alpacas-tilalla kävijöitä tervehti kolmipäinen alpakkaperhe. Vasa on viimevuotinen ja emä odottaa parhaillaan toista poikastaan, kantoaika on peräti 350 vuorokautta. Tilan omistaja Tiina Ojanen kertoo, että alpakka on laumaeläin, jolla on hyviä ominaisuuksia.

– Laumanjohtaja vahtii koko ajan ympäristöä. Susia ei vielä ole tullut huudeille, mutta peuraa ja ilvestä kulkee. Alpakan villa on maailman pehmeintä ja lämpimintä ja ainoata, joka ei aiheuta allergioita. Alpakka tulee nuuhkimaan naamaa, ei pure, eikä sylje.

Pöhinä päällä koko päivän

Kyläkierroksen päätteeksi Hiidenlinnalla vietettiin iltajuhlaa elävän musiikin merkeissä.

Kierroksen järjestäjänä toimineen Somerniemi-Seuran kylätoimikunnan jäsenet summasivat päivän antia ja arvioivat, että liikkeellä oli noin kaksisataa ihmistä. Väenpaljous yllätti positiivisesti.

– Ennen tapahtumaa murehdittiin, että lähteekö väki liikkeelle, mutta nyt oli sellainen kiva pöhinä päällä koko päivän, Juson taloa kyläkierroksella esitellyt Johanna Ristimäki kertoo.

Pöökin torpalla päivystänyt Virpi Eloranta kuvailee tapahtumaa riemuvoitoksi kylätoimikunnalle.

Toimikunnan prioriteetiksi Ristimäki nostaa Oinasjärven koulun ja Leppäkertun päiväkodin säilyttämisen.