Täytetyt eläimet näytillä Svenssonilla

0
Erkki Hartikainen on voittanut kunniakirjoja eläintentäytön kilpasarjoista. Näytteillä on mäyräntaljojen, peuransarvien ja jänönpään lisäksi hirvenkorva.

Teksti ja kuvat Armas Töykkälä

Svenssonin torpassa on elokuussa esillä Erkki Hartikaisen täytettyjä eläimiä. Näyttely koostuu erilaisista nisäkkäistä, linnuista ja kaloista, joita Hartikainen on yli 40-vuotisen uransa varrella täyttänyt.
Pusulassa asuva Hartikainen kävi aikanaan Helsingin teknillisen koulun ja toimi työnjohtajatehtävissä. Jo 1970-luvulla lapsuudesta tuttu metsässä kulkeminen alkoi kuitenkin kiinnostaa häntä enemmän kuin ”ihmisten paimentaminen” työelämässä.
– Olen syntynyt maaseudulla Vihdissä. Isäni metsästi ja olin mukana itsekin. Olen kova kulkemaan metsässä ja siellä näkee näitä, Hartikainen kertoo viitaten seinälle ripustettuihin metsän asukkeihin.
Osan eläimistä Erkki Hartikainen on pyydystänyt itse, osan ovat tuoneet muut metsästäjät. Metsäsaaliiden täyttäminen on myös elinkeino, jossa täytyy jatkuvasti kehittää taitojaan. Hartikainen kuuluu Suomen eläintentäyttäjien yhdistykseen, Toppareihin.
– Opiskelu jatkuu. Tekotavat muuttuvat, täytyy tietää, miten eläin käsitellään, nyljetään ja miten kroppa otetaan talteen ja mitoitetaan. Paljon on kiinni siitä, mitä itse opiskelee.
Käsittelyssä käytettävät kemikaalit ovat myrkyttömiä valmiissa lopputuotteessa, mutta Hartikainen kertoo, että työtilojen tuuletuksesta on silti pidettävä huolta. Tärkeää on myös varmistaa, että täytettävät saaliit ovat laillisia eivätkä rauhoitettuja.
– Joskus tulee kyselyitä, mutta minä torjun ne. Tiedän jonkun, joka täytti rauhoitetun eläimen, poliisi sai selville ja vei oikeuteen. Ei kannata lähteä leikittelemään.
Rauhoitettujen eläinten täyttö on kuitenkin tieteelliseen käyttöön mahdollista Helsingin yliopiston määrittelemällä tavalla. Tätä kautta Erkki Hartikainen kertoo tehneensä kouluille eläinmalleja.
Vaikka kyseessä on rakas harrastus ja työ, alkaa 81-vuotiaan ura vähitellen lähennellä loppuaan.
– Olen pitänyt tästä työstä jo 40 vuotta, se on pitkä aika, mulla taitaa olla täysi tämä ura. Kun täyttää 80, alkaa olla eläkeikä.